ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γκουτέρες - Τατάρ σήμερα στη Νέα Υόρκη: Η πρόταση και οι χαμηλές προσδοκίες

Συνάντηση Γκουτέρες - Τατάρ σήμερα στη Νέα Υόρκη: Η πρόταση και οι χαμηλές προσδοκίες

Στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Ερσίν Τατάρ με τον Αντόνιο Γκουτέρες, επενδύει η Λευκωσία, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να αναφέρεται τις τελευταίες ημέρες στην πρόταση την οποία απηύθυνε προς τον ίδιο ο ΓΓ των ΗΕ κατά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες και πως ο ίδιος, την έχει αποδεχτεί. Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, πληροφορίες λένε πως η πρόταση Γκουτέρες αφορά σε μια τριμερή συνάντηση, την οποία ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επιδιώκει εδώ και καιρό.

Σε δηλώσεις του χθες βράδυ στην Τόχνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για το περιεχόμενο των προτάσεων του ΓΓ των ΗΕ και κληθείς να σχολιάσει αμφισβητήσεις για την πρόταση, είπε ότι <μου έκανε συγκεκριμένη πρόταση ο ΓΓ των ΗΕ, υπήρχαν και άλλοι στη συνάντηση, δεν ήμασταν μόνοι. Ανταποκρίθηκα θετικά. 

Παρά τις όποιες προσδοκίες που τρέφει η Λευκωσία για το αποτέλεσμα της συνάντησης Γκουτέρες- Τατάρ, οι πραγματικές προθέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, είναι άλλες. Ο Ερσίν Τατάρ επαναλαμβάνει τις θέσεις του περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους και αυτή την αξίωση, θα επαναλάβει στον ΓΓ των ΗΕ. Ότι δηλαδή δεν πρόκειται να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς. Σε μια τέτοια περίπτωση, αυτό που θα πρέπει να αναμένει η πλευρά μας, είναι την αντίδραση του ΓΓ των ΗΕ στις απαράδεκτες αξιώσεις του Τατάρ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως δεν προδιαγράφονται εξελίξεις στο κυπριακό. Η Τ/κ ηγεσία ισχυρίζεται πως η αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν η οποία επιστρέφει στην Κύπρο εντός Απριλίου, έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι, κάτι το οποίο απορρίπτει η Λευκωσία. Παρ’ όλα αυτά, η κ. Ολγκίν η οποία κινείται με γρήγορους ρυθμούς, κάποια στιγμή, θα πρέπει να υποβάλει έκθεση προς τον ΓΓ των ΗΕ για τα αποτελέσματα των επαφών της και για τα επόμενα βήματα. Ο μεγαλύτερος φόβος της Λευκωσίας είναι φυσικά το ενδεχόμενο, ο ΓΓ των ΗΕ να κηρύξει αδιέξοδο.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή έξω από Σωματείο: Σύλληψη τριών αλλοδαπών προσώπων - Τι συνέβη

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

Τέσσερις συλλήψεις για ναρκωτικά - Βρήκαν σακουλάκια με κάνναβη και άλλες ουσίες στις οικίες τους

Ελένη Φουρέιρα: Καίει καρδιές με το σέξι βίντεο στο Instagram



ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Με πρωταρχικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κόμματος, ο ΔΗΣΥ βάζει πλώρη για τις Ευρωεκλογές με στόχο την πρωτιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top