ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συντονισμός Κύπρου-Λιβάνου για το μεταναστευτικό - Οι δεσμεύσεις και η συνδρομή της ΕΕ

Συντονισμός Κύπρου-Λιβάνου για το μεταναστευτικό - Οι δεσμεύσεις και η συνδρομή της ΕΕ

Ο συντονισμός των ενεργειών ανάμεσα σε Κύπρο- Λίβανο- ΕΕ για το μεταναστευτικό ήταν το αποτέλεσμα των συναντήσεων του Προέδρου Χριστοδουλίδη στον Λίβανο σε ένα ταξίδι αστραπή, λόγω των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών από τον Λίβανο προς την Κύπρο, τις τελευταίες ημέρες.

Κατά τη συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Najib Mikati, σημειώθηκε ότι το πρόβλημα του μεταναστευτικού είναι κοινό και κοινή πρέπει να είναι η αντιμετώπισή του μέσα από συντονισμένες δράσεις. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών με την ουσιαστική συνδρομή της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έλαβε διαβεβαιώσεις ότι ο Λίβανος θα τηρήσει τη συμφωνία για τις επαναπροωθήσεις, επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση των προθέσεων της ΕΕ για πακέτο στήριξης προς τον Λίβανο, θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα που θα έχουν οι εκατέρωθεν δράσεις για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των αυξημένων ροών στην Κύπρο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση του Λιβάνου προτίθεται να ενισχύσει τις προσπάθειες για εντοπισμό των κυκλωμάτων διακίνησης.

Βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης

Παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για ανακοπή των μεταναστευτικών ροών προς το νησί, δεν κρύβει την ανησυχία της, για το μέγεθος του προβλήματος. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian ανέφερε χαρακτηριστικά πως βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης, φτάνοντας στα όριά μας. Κάλεσε την ΕΕ να βοηθήσει την Κύπρο να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό Σύρων που φτάνουν στην Κύπρο, από τον Λίβανο. Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως 13 χρόνια μετά τον πόλεμο στη Συρία θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η χώρα και να αναζητηθούν ασφαλείς ζώνες επί του εδάφους της, καθώς και νομικές οδοί εγκατάστασης πολιτών σε αυτές.

ΔΗΣΥ- Προς τη σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία προς τον Λίβανο

Διάσκεψη τύπου για το μεταναστευτικό θα παραχωρήσει σήμερα η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, παραθέτοντας τις εισηγήσεις του κόμματος και όλες τις ενέργειες στις οποίες όπως αναφέρει ανακοίνωση, συλλογικά και συντονισμένα, οφείλουμε να προχωρήσουμε.

Σε ανακοίνωση του, ο ΔΗΣΥ αναφέρει πως η πρωτοβουλία προς τον Λίβανο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να έχει ως στόχο αφενός τη στήριξη του Λιβάνου από την ΕΕ προς συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών και αφετέρου την ενεργοποίηση της διακρατικής συμφωνίας που επαναβεβαιώθηκε το 2020. Παράλληλα συνεχίζει η ανακοίνωση, οφείλουμε να ενεργοποιηθούμε όλοι για να επιτευχθεί η άμεση επανεξέταση του ειδικού καθεστώτος που ισχύει στη Συρία.

Η ενδυνάμωση της συνεργασίας ανάμεσα σε Κυπριακή Δημοκρατία και Λίβανο για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού είναι ορθή και επιβεβλημένη υπογραμμίζει η ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Μεταξύ άλλων, θεωρεί επιτακτική ανάγκη τη στήριξη της Κ.Δ για τη διαχείριση των Σύρων μεταναστών που φτάνουν στο νησί και ενίσχυση για αποτροπή επιπλέον μεταναστευτικών ροών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

Την ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top