ΥΓΕΙΑ

Κοκκύτης-Ιλαρά: Χιλιάδες κρούσματα στην Ευρώπη – Σε κίνδυνο τα παιδιά

Κοκκύτης-Ιλαρά: Χιλιάδες κρούσματα στην Ευρώπη – Σε κίνδυνο τα παιδιά

Αύξηση μεταδοτικών νοσημάτων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό στις ευρωπαϊκές χώρες καταγράφει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στις νεότερες εκθέσεις του, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού (22-28 Απριλίου). Ειδικά για δύο νοσήματα, την ιλαρά και τον κοκκύτη, η ανησυχία εντείνεται καθώς από πέρυσι παρατηρείται σημαντική έξαρση.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς άρχισε να αυξάνεται το 2023 και η τάση αυτή συνεχίστηκε σε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ Μαρτίου 2023 και τέλους Φεβρουαρίου 2024, αναφέρθηκαν τουλάχιστον 5.770 κρούσματα ιλαράς, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον πέντε θανάτων.

Σύμφωνα με το ECDC, ο υψηλότερος κίνδυνος αφορά στα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους, καθώς είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν και, επομένως, θα πρέπει να προστατεύονται από την κοινοτική ανοσία. Η ιλαρά εξαπλώνεται πολύ εύκολα, επομένως, η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη – 95% του πληθυσμού εμβολιασμένου με δύο δόσεις εμβολίου που περιέχει ιλαρά – είναι απαραίτητη για τη διακοπή της μετάδοσης.

Την ίδια στιγμή, από τα μέσα του 2023 αναφέρεται αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ), με τα προκαταρκτικά στοιχεία να δείχνουν υπερδεκαπλασιασμό των κρουσμάτων το 2023 και το 2024 σε σύγκριση με το 2022 και το 2021.

Τα νεογέννητα και τα βρέφη, τα οποία είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν πλήρως, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου. Για την καλύτερη δυνατή προστασία τους, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όλα τα συνιστώμενα εμβόλια που περιέχουν κοκκύτη χορηγούνται εγκαίρως. Ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επίσης, προστατεύει τα μικρά βρέφη.

Καθώς συνεχίζουν να εκδηλώνονται κρούσματα ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, είναι απαραίτητο να καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για τον εντοπισμό των κενών ανοσίας στον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να έχουν παραλείψει ή καθυστερήσει τον εμβολιασμό τους, τονίζει το ECDC. Οι χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ συνιστούν εμβολιασμούς και αναμνηστικές δόσεις σε διάφορα στάδια της ζωής. Ως εκ τούτου, όλοι θα πρέπει να βεβαιώνονται από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης ότι είναι θωρακισμένοι με τα συνιστώμενα εμβόλια.

«Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε ότι, παρά τις δεκαετίες καλά τεκμηριωμένης ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων, οι χώρες στην ΕΕ/ΕΟΧ και παγκοσμίως εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κρούσματα διαφόρων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό. Η επίτευξη και η διατήρηση υψηλού ποσοστού εμβολιασμού, η επιτήρηση της νόσου και οι δράσεις άμεσης αντίδρασης για τον έλεγχο των εστιών παραμένουν οι βασικές δράσεις κατά των εν λόγω νόσων. Τα εμβόλια έχουν προστατεύσει πολλές γενιές και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει», σημείωσε η Διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Άμον.

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μοτοσικλέτες: Πόσα κοστίζει το ΜΟΤ και που γίνεται ο έλεγχος - Το πρόστιμο και όσα πρέπει να ξέρετε

Πότε θα γίνει η φετινή Πορεία Υπερηφάνειας - Αυξήθηκαν οι επιθέσεις εναντίων των ΛΟΑΤΙ ατόμων; - Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Πρόεδρος της Accept ΛΟΑΤΙ

Στο «μικροσκόπιο» και πάλι οι Κεντρικές Φυλακές - Βρήκαν κινητό και κόλλες με ναρκωτικά σε κελί κρατούμενου

Πυρ ομαδόν κομμάτων κατά ΕΛΑΜ - Το μεταναστευτικό στη μάχη των εντυπώσεων

Silia Kapsis: Απάντησε στον πατέρα της που είπε ότι αναγκάστηκε να φύγει από τη ζωή της - «Ξέρω την αλήθεια»Στην Πολωνία για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Οι επαφές και το πρόγραμμα

Στην Πολωνία για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Οι επαφές και το πρόγραμμα

Στην Πολωνία για επίσημη επίσκεψη μεταβαίνει την Τετάρτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και υπογραφή μνημονίου συναντίληψης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top