ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά νέο γύρο επαφών η Ολγκίν: Βλέπει σήμερα Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Ευελπιστεί σε τριμερή η Λευκωσία

Ξεκινά νέο γύρο επαφών η Ολγκίν: Βλέπει σήμερα Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Ευελπιστεί σε τριμερή η Λευκωσία

Σε αναμονή βρίσκεται η Λευκωσία για να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Άγκυρα.

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία επέστρεψε την Τρίτη το Βράδυ στην Κύπρο, θα έχει συνάντηση σήμερα στις 10.00 με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο οποίος σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, αναμένει να ακούσει τις σκέψεις της προσωπικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες, για τα επόμενα βήματα. Το ζητούμενο για τη Λευκωσία, είναι το πώς θα ξεκλειδώσει η διαδικασία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, κάτι ωστόσο το οποίο φαντάζει δύσκολο, λόγω της αδιάλλακτης θέσης της τουρκικής πλευράς και των απαράδεκτων αξιώσεων, τις οποίες ο κατοχικός ηγέτης  προβάλλει ως προαπαιτούμενο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η κ. Ολγκίν ξεκινά σήμερα ένα τρίτο κύκλο επαφών στην Λευκωσία, με χωριστές συναντήσεις που θα έχει με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ, τον οποίο θα συναντήσει στις 12.00. Σε αυτόν τον τρίτο κύκλο επαφών, θα έχει συναντήσεις και με προσωπικότητες του νησιού, ακολουθώντας ουσιαστικά την ίδια τακτική όπως και στις δύο προηγούμενες φορές.

Η κυβέρνηση επιμένει στη σημασία της διασύνδεσης των ευρωτουρκικών με τη πρόοδο στο κυπριακό και τα θετικά μηνύματα που όπως επανέλαβε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, έχουν σταλεί από Λευκωσία και ΕΕ. Την ίδια ώρα, η Λευκωσία ευελπιστεί σε μία τριμερή συνάντηση, κάτι το οποίο έχει προτείνει ο ΓΓ των ΗΕ τόσο στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και στον κατοχικό ηγέτη, ο οποίος δεν την έκανε αποδεκτή. Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ωστόσο, ότι σε μία τέτοια περίπτωση (τριμερούς συνάντησης) ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δική μας πλευρά, σε ότι αφορά στο περιεχόμενο που θα έχει μια τέτοια συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ στις συναντήσεις της, αναμένεται να δώσει έμφαση και στα μονομερή μέτρα τα οποία εξήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τον περασμένο Ιανουάριο προς τους Τ/Κ τα οποία η ηγεσία των Τ/Κ θεωρεί ως κίνηση εντυπωσιασμού.

Η προσπάθεια που συνεχίζει η κ. Ολγκίν με την επιστροφή της στο νησί θεωρείται δύσκολη, λόγω των απαράδεκτων θέσεων που προβάλλει η άλλη πλευρά, με τον Ερσίν Τατάρ να επαναλαμβάνει τη θέση του για κυριαρχική ισότητα. Για τον κατοχικό ηγέτη, η διαδικασία σε ότι αφορά στην προσπάθεια των ΗΕ, οδηγείται σε ένα νέο ναυάγιο. Αυτό βεβαίως θα διαφανεί μετά τις 13 Μαΐου όπου η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ θα δει ξανά, τους δύο ηγέτες.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top