ΥΓΕΙΑ

Η καθοριστική κίνηση που προστατεύει το παιδί από κατάθλιψη, άγχος και ΔΕΠΥ

Η καθοριστική κίνηση που προστατεύει το παιδί από κατάθλιψη, άγχος και ΔΕΠΥ

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας – και όχι μόνο- έχουν διαπιστώσει ότι τα σημερινά παιδιά και οι έφηβοι δεν έχουν και την καλύτερη ψυχική υγεία, με τα στοιχεία να το επιβεβαιώνουν.

Ο ένοχος για τους περισσότερους βρίσκεται στην τσέπη τους, και συγκεκριμένα στο κινητό τους, η χρήση του οποίου παρεμβαίνει και μειώνει τις ώρες του παιχνιδιού, του ύπνου και της σωματικής δραστηριότητας, βασικά στοιχεία για την υγιή ανάπτυξή τους. Για να υπάρξει, όμως, ψυχική ισορροπία, η φυσική δραστηριότητα θα πρέπει να ενισχυθεί.

Αυτό υποστηρίζει και νεότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics, επισημαίνοντας ότι η άσκηση μπορεί φυσικώς να προστατέψει από τα καταθλιπτικά συμπτώματα και το άγχος, αλλά και από τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Μάλιστα, όσο περισσότερη άσκηση τόσο το καλύτερο: οι υψηλότερες επιδόσεις στις δραστηριότητες που ευνοούν την καρδιαγγειακή λειτουργία, τη δύναμη και τη μυϊκή αντοχή συνδέθηκαν η καθεμία με ακόμη μεγαλύτερη προστασία έναντι των διαταραχών ψυχικής υγείας.

Η νεότερη έρευνα διεξήχθη από ερευνητές στην Ταϊβάν, συγκρίνοντας δεδομένα από δύο βάσεις δεδομένων και αξιοποιώντας τη φυσική κατάσταση των μαθητών με την ψυχική τους υγεία. Διαπίστωσαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών ψυχικής υγείας σχετιζόμενος με τις υψηλότερες επιδόσεις σε δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, τα καθίσματα και τα άλματα.

Για παράδειγμα, η μείωση κατά 30 δευτερόλεπτα του χρόνου στα 800 μέτρα συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης και ΔΕΠΥ στα κορίτσια. Στα αγόρια, συνδέθηκε με χαμηλότερο άγχος και χαμηλότερο κίνδυνο ΔΕΠΥ. Αντίστοιχα, η αύξηση των πέντε καθισμάτων ανά λεπτό συνδέθηκε με χαμηλότερο άγχος και κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ στα αγόρια, ενώ συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους στα κορίτσια.

Ανησυχητικά τα στοιχεία για την ψυχική υγεία

Ο Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ Δρ. Vivek Murthy έχει χαρακτηρίσει την ψυχική υγεία ως εθνική κρίση και έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην ψυχική υγεία των εφήβων. Το 2021, εξέδωσε μια σπάνια δημόσια συμβουλή για το θέμα, αποκαλύπτοντας τις ανησυχητικές τάσεις: Από το 2001 έως το 2019, το ποσοστό αυτοκτονιών για τους Αμερικανούς ηλικίας 10 έως 19 ετών αυξήθηκε κατά 40%, ενώ οι επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά που σχετίζονται με αυτοτραυματισμούς αυξήθηκαν κατά 88%.

«Τα νέα αυτά ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σε στοχευμένα προγράμματα σωματικής άσκησης», κατέληξαν οι ερευνητές. Εν τω μεταξύ, τα προγράμματα άσκησης «έχουν σημαντικές δυνατότητες ως πρωτογενείς προληπτικές παρεμβάσεις κατά των ψυχικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους», συμπλήρωσαν.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο: Σε κρίσιμη κατάσταση η 68χρονη που παρασύρθηκε από όχημα

Νέο θανατηφόρο: «Ξεψύχησε» στην άσφαλτο γυναίκα στη Λευκωσία – Στη δημοσιότητα τα στοιχεία της

Τα... παρατράγουδα των εκλογών: Υποβλήθηκαν 43 καταγγελίες για εκλογές στην Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία οι ιατροί των δημοσίων νοσηλευτηρίων

Τιμές ρεύματος: Έτσι μπορείς να μειώσεις τον λογαριασμό της ΑΗΚ - Το «μυστικό» του κλιματιστικού

Ηλεκτρικά σκούτερ: «Βαδίζουμε» προς την κατάργηση τους; - Η ανεφάρμοστη νομοθεσία και το παράδειγμα του… Λονδίνου



«Καλά να τους κάμει» - Θα τα καταφέρει ο Φειδίας στο Ευρωκοινοβούλιο; Τι απαντούν οι πολίτες - Βίντεο

«Καλά να τους κάμει» - Θα τα καταφέρει ο Φειδίας στο Ευρωκοινοβούλιο; Τι απαντούν οι πολίτες - Βίντεο

Το φαινόμενο Φειδίας Παναγιώτου, ένας ανεξάρτητος υποψήφιος ο οποίος κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη και ψήφο 71.330 Κύπριων πολιτών και να ταρακουνήσει τα πολιτικά κόμματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top