ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Κεραυνός: Πώς απαντά για δέσμευση ΚΔ προς ΕΕ για κατάργηση όλων των μέτρων για ακρίβεια

Μ. Κεραυνός: Πώς απαντά για δέσμευση ΚΔ προς ΕΕ για κατάργηση όλων των μέτρων για ακρίβεια

Σε έκθεση της Κομισιόν για τις εαρινές οικονομικές προβλέψεων της ΕΕ αναφέρεται ότι το 2023 σημειώθηκε διψήφια αύξηση στα έσοδα της κυπριακής κυβέρνησης.

Αναφέρεται επίσης ότι το 2024 ο προϋπολογισμός αναμένεται να καταγράψει πλεόνασμα της τάξης του 2,9%, κυρίως λόγω της «προγραμματισμένης πλήρους κατάργησης των υπόλοιπων μέτρων που σχετίζονται με την ενέργεια μέχρι το καλοκαίρι».

Ερωτηθείς στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, αν έχει δεσμευτεί η Κυβέρνησης ότι όλα τα μέτρα θα καταργηθούν απάντησε πως «δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση από την Κυπριακή Δημοκρατία. Έγινε μία αναφορά για ένα σενάριο της ΕΕ στη βάση των οποίων γίνονταν προβλέψεις. Φυσικά υπάρχει όμως η οδηγία ότι κάποια στιγμή αυτά τα οριζόντια μέτρα πρέπει να λήξουν».

«Η Κυβέρνηση παρακολουθεί τον πληθωρισμό και την ακρίβεια και δεν θα αφήσει τη μεσαία τάξη χωρίς στήριξη» πρόσθεσε σημειώνοντας πως «μέχρι το 2026 θα φτάσουμε το 2% που θέλει και η ΕΕ. Αν και όσον αφορά την κατοικία και το ενοίκιο υπάρχει ένα πρόβλημα, δρομολογούνται λύσεις από την Κυβέρνηση, αλλά θα πάρει χρόνο».

«Το ευχάριστο είναι ότι βλεπουμε μια αποσταθεροποίηση στη τιμή του πετρελαίου διεθνώς», συνέχισε.

«Έχουμε δώσει σε ένα χρόνο πάνω από 300 εκατ. ευρώ ως αντιστάθμισμα στην ακρίβεια. Στόχος είναι να λύσουμε το ενεργειακό ζήτημα αρκετά πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης», τόνισε ο Μάκης Κεραυνός.

Ερωτηθείς εάν στοχεύει η Κυβέρνηση να εφαρμόσει φορολογία στα υπερκέρδη τραπεζών και εταιρειών ενέργειας, απάντησε πως «είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση με πολέμους στη γειτονιά μας, με τα μεταφορικά κόστη να έχουν αυξηθεί. Πρέπει να δούμε ποιες είναι αυτές οι εταιρείες και ποιος είναι ο ορισμός των υπερκερδών. Θέλουμε παράλληλα και ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα. Οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος στη συνεργασία Κράτους με ΚΙΤΙΟΝ για μαρίνα-λιμάνι Λάρνακας

Τροχαίο στη Λάρνακα: Ένα πρόσωπο στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Κάποιες εταιρείες δεν παρέχουν την εγγύηση των εφτά χρόνων λέει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών

Μονή Αββακούμ: Απαντούν οι δικηγόροι των μοναχών στον Αρχιεπίσκοπο – Τα 20 σημεία για το καταστατικό της Εκκλησίας

Ληστές σκότωσαν γνωστό 38χρονο ηθοποιό - Συγκλονισμός στα διεθνή ΜΜΕΠώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Πώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Ενώ διανύουμε τα τελευταία λίγα μέτρα πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, στα κομματικά επιτελεία αιωρείται ένας μεγάλος προβληματισμός για τις επιλογές τις οποίες θα κάνουν οι ψηφοφόροι, στην κάλπη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top