ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Βαφεάδης: Κάθε μεγάλο έργο υποδομής, απαιτεί καλή συνεργασία - Σε εξέλιξη 40 έργα, ύψους 862 εκατ. ευρώ

Αλ. Βαφεάδης: Κάθε μεγάλο έργο υποδομής, απαιτεί καλή συνεργασία - Σε εξέλιξη 40 έργα, ύψους 862 εκατ. ευρώ

Η Κυβέρνηση είναι εξαίρετος συνεργάτης ως την στιγμή που θεωρήσει ότι παραβιάζεται το δημόσιο συμφέρον, ανέφερε το Σάββατο, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, στον χαιρετισμό του, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην 29η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.), σημειώνοντας ότι, κάθε μεγάλο έργο υποδομής, απαιτεί καλή συνεργασία.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός ανέφερε ότι, η Κυβέρνηση δεν θα δεχτεί να υποκύψει σε εκβιασμούς «που ζητούν ένα και μόνο πράγμα, να μειώσουν τα όσα δικαιούνται οι Κύπριοι πολίτες».

«Όπως εμείς είμαστε τίμιοι απέναντι στην υπογραφή μας, έτσι απαιτούμε να τιμούν την υπογραφή τους και οι συνεργάτες μας», ανέφερε. Συνεπώς, πρόσθεσε, «απευθυνόμαστε σε όλους και δηλώνουμε ότι είμαστε εξαίρετοι συνεργάτες ως την στιγμή που θεωρήσουμε ότι παραβιάζεται το δημόσιο συμφέρον. Εκεί τραβάμε τις γραμμές μας, εκεί υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, εκεί θα ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματα μας».

«Δεν θα δεχτούμε, έστω και εάν αυτό δημιουργεί επίπονες καθυστερήσεις, να πληρώσουμε περισσότερα χρήματα σε ανάδοχες εταιρείες χωρίς αυτές να τα δικαιούνται», δήλωσε.

Ο κ. Βαφεάδης σημείωσε ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προχωρά με την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, που περιλαμβάνουν τόσο την ολοκλήρωση των έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει, όσο και την εφαρμογή νέων δράσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη 40 έργα, ύψους 862 εκατομμυρίων ευρώ, είπε, ενώ το Τμήμα Δημοσίων Έργων προγραμματίζει και θα υλοποιήσει σημαντικά οδικά έργα.

«Η ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία, επιβεβαιώνεται από το σύνολο των έργων που εκτελέστηκαν παγκύπρια την τριετία 2020-2023», είπε, προσθέτοντας πως, συνολικά ολοκληρώθηκαν 84 έργα, για τα οποία δαπανήθηκαν 248 εκατομμύρια ευρώ.

Δεκαπέντε έργα ύψους 112 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται σε διαδικασία προσφορών, ενώ για την επόμενη τετραετία έχουν προγραμματιστεί και προωθούνται 72 έργα ύψους 1 δισεκατομμυρίου 258 εκατομμυρίων ευρώ, πρόσθεσε.

«Αντιλαμβάνεστε ότι τα μεγέθη αυτά είναι πρωτόγνωρα για τη χώρα μας. Και θα υλοποιηθούν με κρατικούς πόρους και συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώσε.

Κάθε μεγάλο έργο υποδομής, πρόσθεσε ο Υπουργός, έχει και τις δικές του προκλήσεις και απαιτεί ειδική διαχείριση. «Απαιτεί επίσης καλή συνεργασία, προϋποθέτει όπως τα μέρη αντιληφθούν το αντικείμενο και την επιτακτική ανάγκη εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος», σημείωσε, αναφέροντας ότι, όλα αυτά τα έργα «ανήκουν στον λαό της Κύπρου». «Είναι τα λεφτά των φορολογουμένων που επενδύονται και τους αξίζει, έχουν δικαίωμα, τα έργα υποδομής να παραδίνονται έγκαιρα και στα οριζόμενα επίπεδα ποιότητας», είπε.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε, «έχει ταχθεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και εργάζεται πάντοτε εποικοδομητικά για την υλοποίηση των έργων». Στα επίπεδα ευελιξίας που της παρέχουν οι συμβάσεις, πρόσθεσε, «κινούμαστε εποικοδομητικά με πρόθεση να λύσουμε προβλήματα και να βοηθήσουμε τους ανάδοχους να ολοκληρώσουν τα έργα», σημειώνοντας όμως, ότι «υπάρχουν και κόκκινες γραμμές».

«Πρώτα απ’ όλα, όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κύπρος δεν εκβιάζεται. Δεν δεχόμαστε αλλαγές στις συμβάσεις που είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Ιδιαίτερα, αλλαγές που αύριο μπορεί να προσβληθούν στα δικαστήρια, αλλαγές όρων που είναι ουσιαστικοί στις συμβάσεις», είπε ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι, η παρουσία του στην εκδήλωση, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, «αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Κυβέρνησής του για συνεχή συνεργασία, όπως και την επιδίωξή μας να στηρίξουμε τον κατασκευαστικό τομέα που συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας».

Ο ρόλος που διαδραματίζει ο κλάδος «εκτιμάται ως υψίστης σημασίας», ανέφερε.

«Έχετε συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα, στην αναβάθμιση του επαγγέλματος του εργολήπτη, όσο και στη βελτίωση της ποιότητας των κατασκευαστικών έργων», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Όλα αυτά είναι σημαντικά, είπε, προσθέτοντας πως θα σταθεί ιδιαίτερα για να αναδείξει «την πρώτιστη σημασία των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία». «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την καλή συνεργασία που έχουν οι εργολήπτες με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και για την όλη προσπάθεια που γίνεται για μείωση των ατυχημάτων», είπε. Η υπογραφή της Κοινής Δήλωσης Πολιτικής για την εκπαίδευση όλων των εργαζομένων στον τομέα των κατασκευών σε θέματα ασφάλειας και υγείας αποτελεί μια συλλογική επιτυχία της τριμερούς κοινωνικής συνεργασίας, «για την οποία όλοι δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι», πρόσθεσε.

Η ΟΣΕΟΚ, σημείωσε, εργάζεται για την καλλιέργεια και εμπέδωση κουλτούρας επαγγελματισμού, για τη βελτίωση του επαγγελματικού επιπέδου των εργοληπτών με επιμόρφωση και συνεχή εκπαίδευση και κατάρτισή τους. Αυτή η προσέγγιση θα έχει διαχρονικό αντίκρισμα στο υψηλό επίπεδο ανάπτυξης των υποδομών της χώρας, πρόσθεσε.

«Αναγνωρίζουμε λοιπόν τη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε και επαναβεβαιώνουμε την δέσμευση της Κυβέρνησης για συνέχιση της στενής συνεργασίας μας για αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σας. Θέλουμε να ξέρετε ότι θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε ο Υπουργός.

Είπε ακόμη ότι, διανύουμε μια περίοδο οικονομικής ανάκαμψης και αναστροφής της αρνητικής πορείας του τομέα, που έπληξε από το 2013 τον κλάδο των κατασκευών. «Παρόλα αυτά βιώνουμε και μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, ο πληθωρισμός, οι κλιματολογικές αλλαγές και η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι, «μαζί θα τα αντιμετωπίσουμε».

«Μαζί», συνέχισε, «πρέπει να παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν και, μέσα από συνεργασία με όλους τους φορείς, να καθορίσουμε στρατηγική και να εφαρμόσουμε πολιτική για να στηρίξουμε το δημόσιο συμφέρον». Αυτό, σημείωσε, περιλαμβάνει «και την υποχρέωσή μας συνεχώς να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της οικοδομικής βιομηχανίας και να συμβάλουμε στην τόνωση και τη συνεχή ανάπτυξή της».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πως λειτουργεί - Ποιος ο ρόλος των Ευρωβουλευτών και πόσες έδρες έχει κάθε χώρα

Τριήμερο Κατακλυσμού: Θα ξεπεράσει το 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία – «Τίμησαν» τα πακέτα οι Κύπριοι – Πόσα πάει η διαμονή

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Έβγαλε λαβράκι η ΥΚΑΝ: «Τσάκωσαν» δύο πρόσωπα με 1,5kg κάνναβη - Τους πέρασαν χειροπέδες

Δεύτερη σύλληψη για τα χάπια και άσπρη σκόνη που έφερε Κύπρο 31χρονη - Χειροπέδες σε 30χρονο

Συγκλονιστικό βίντεο του Δημήτρη Σταρόβα έναν μήνα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο - «Κάθε μέρα βελτιώνομαι»



Εβδομάδα εσωτερικών ζυμώσεων για τα κόμματα του κέντρου - Αυξάνονται οι φωνές αμφισβήτησης των ηγεσιών

Εβδομάδα εσωτερικών ζυμώσεων για τα κόμματα του κέντρου - Αυξάνονται οι φωνές αμφισβήτησης των ηγεσιών

Ενώ διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κόμματα του κέντρου τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στις ευρωεκλογές, προσπαθούν να φιλτράρουν το αποτέλεσμα, κάνοντας τις δικές τους αναλύσεις για το τι πραγματικά έφταιξε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top