ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος Πνεύμονα: Το βότανο που βάζει φρένο στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων

Καρκίνος Πνεύμονα: Το βότανο που βάζει φρένο στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων

«Φρένο» στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων στην περιοχή του πνεύμονα βάζει η βερβερίνη, μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε μια ποικιλία βοτάνων όπως, ξαγκαθιά, γλυκαγκαθιά, τρικοκκιά, μπερβερίτσι, στoν θάμνο οξυάκανθα (Βερβερίς η κοινή, Berberis vulgaris, γνωστή και ως Ευρωπαϊκή οξυάκανθα) και στo βότανο υδραστίς η καναδική (Hydrastis Canadensis).

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Antioxidants, η φυσική ένωση κατέστειλλε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα στο εργαστήριο (in vitro), μειώνοντας παράλληλα τη φλεγμονή των αεραγωγών και τη βλάβη στα υγιή πνευμονικά κύτταρα που εκτίθενται σε χημικές ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου.

«Η βερβερίνη έχει ήδη αποδειχθεί οφέλιμη για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Θελήσαμε όμως να διερευνήσουμε τις δυνατότητές της στην καταστολή του καρκίνου του πνεύμονα και στη μείωση της φλεγμονής», αναφέρει σχετικά ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Kamal Dua, ανώτερος λέκτορας Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ.

Για να καθοριστούν οι αντικαρκινικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στη δράση της βερβερίνης, μετρήθηκαν τα επίπεδα του mRNA των γονιδίων που σχετίζονται με την εμφάνιση των όγκων και των επιπέδων έκφρασης της πρωτεΐνης. Διαπιστώθηκε ότι η βερβερίνη ρυθμίζει θετικά τα ογκοκατασταλτικά γονίδια και παράλληλα μειώνει τις πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη μετακίνηση και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, η βερβερίνη μπορεί και αναστέλλει το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την κυτταρική γήρανση που προκαλείται από το εκχύλισμα καπνού του τσιγάρου, στα υγιή κύτταρα του πνεύμονα που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο.

Για να χρησιμοποιηθεί ευκολότερα στο πείραμα η βερβερίνη, ο Δρ. Dua ανέπτυξε τη χρήση υγρών κρυσταλλικών νανοσωματιδίων, ένα προηγμένο σύστημα χορήγησης φαρμάκων, που ενθυλακώνει τη βερβερίνη σε μικροσκοπικά διαλυτά και βιοδιασπώμενα σφαιρίδια πολυμερούς, για να ενισχύσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Δεκαετίες ερευνών έχουν αποδείξει ότι ο καπνός του τσιγάρου είναι τοξικός για τα κύτταρα των πνευμόνων, προκαλώντας φλεγμονή των αεραγωγών και επιταχύνοντας ασθένειες όπως ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το άσθμα. Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι είναι η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους να αναφέρονται ετησίως.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στην Πάφο: Ουδεμία υπόνοια για εγκληματική πράξη για τον θάνατο του 45χρονου

• Αναθυμιάσεις σε πισίνα: Τέθηκαν υπό κράτηση ο 28χρονος και ο 57χρονος - Συνεχίζονται οι εξετάσεις

• Υπόθεση Metamax: Παραπέμφθηκαν στο Κακουργιοδικείο ο 63χρονος και ο 54χρονος

• Στρατηγικές αλλαγές στο Mall of Cyprus - Αποχωρεί το K Cineplex - Ενισχύεται η μόδα με νέα καταστήματα

• Διεθνολόγος στο «Τ»: Η απόσυρση Μπάιντεν και οι πιθανότητες εκλογής της Καμάλα Χάρις

• Αλλαγές στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων: Οι ανησυχίες των ιδιωτικών νηπιαγωγείων για τις πληρωμές - Καθησυχάζει η Πρόεδρος στο «Τ»Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Υποσχεθήκαμε λογοδοσία και πρέπει να το κάνουμε στην πράξη»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Υποσχεθήκαμε λογοδοσία και πρέπει να το κάνουμε στην πράξη»

Υποσχεθήκαμε λογοδοσία και πρέπει να το κάνουμε στην πράξη και όχι στα λόγια, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την απογευματινή του συνεδρίαση, με θέμα την πρόοδο υλοποίησης των δράσεων του Προγράμματος Διακυβέρνησης για το 2024.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top