ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ.Οικονομικών: Συζήτησε πρόταση νόμου για μη κεφαλαιοποίηση ανατοκισθέντος τόκου

Επ.Οικονομικών: Συζήτησε πρόταση νόμου για μη κεφαλαιοποίηση ανατοκισθέντος τόκου

Πρόταση νόμου για μη κεφαλαιοποίηση του ανατοκισθέντος τόκου από τα πιστωτικά ιδρύματα σε σχέση με πιστωτική διευκόλυνση συζήτησε τη Δευτέρα η Επιτροπή Οικονομικών.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσε ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, «ο ανατοκισμός των τόκων και η κεφαλαιοποίηση αυτών αυξάνει το συνολικό οφειλόμενο ποσό κατά επικίνδυνο για τον οφειλέτη τρόπο, οδηγώντας τον στις πλείστες των περιπτώσεων σε κατάσταση υπερχρέωσης».

Περαιτέρω, στην πρόταση αναφέρεται ότι «η τακτική του πολλαπλασιασμού των οφειλών επενεργεί αρνητικά στη δυνατότητα του οφειλέτη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και αντίκειται στις βασικές αρχές της καλής πίστης και της μη καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος από πλευράς πιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται βάσει νομοθεσίας και του κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».

Η Επιτροπή ζήτησε από τον κ. Ευσταθίου να παρουσιάσει σε επόμενη συνεδρία κάποια παραδείγματα που καταδεικνύουν τις υπερχρεώσεις και στη συνέχεια να συζητηθεί κατά πόσον θα προχωρήσει η πρόταση νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η οποία θα συνεχιστεί, η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι εκφράστηκαν κάποιες επιφυλάξεις για ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα της πρότασης νόμου, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστεί η εξέταση της πρότασης νόμου και «ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι και την 11η Ιουλίου που θα είναι και η τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας».

Όπως δήλωσε ο εισηγητής της πρότασης Κωστής Ευσταθίου, δεν μπορεί ένας τόκος ο οποίος ανατοκίζεται, να προστίθεται στο κεφάλαιο του δανειολήπτη, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί ένα δάνειο των €100.000 να μετατρέπεται σε δάνειο €100.000 συν τους τόκους και αυτό το ποσό «να αναπαράγει πλέον τόκους και να κεφαλαιοποιείται».

«Κάπου επιτέλους πρέπει να σταματήσει η ασυδοσία των τραπεζών. Μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα οι δανειολήπτες είναι θύματα αυτής της ληστρικής συμπεριφοράς και πρέπει να μπει ένας φραγμός», πρόσθεσε.

Ο κ. Ευσταθίου είπε ότι αυτός ο τόκος μετατρέπεται σε κεφάλαιο δύο φορές το χρόνο και πρόσθεσε πως αυτό συμβαίνει μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα, από τις χώρες της ΕΕ.

Ανέφερε ότι τα δικαστήρια στην Κύπρο αποδέχονται και τον ανατοκισμό και την κεφαλαιοποίηση των τόκων και «δεν επεμβαίνουν», λόγω της ελευθερίας των συμβάσεων, να ρυθμίσουν και να βάλουν φραγμό στις τράπεζες και πρόσθεσε πως «μόνο με νομοθετική ρύθμιση μπορούμε να αποφύγουμε τα δεινά των καταναλωτών».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Πολιτών Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι «είναι μία πρόταση που μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα επιτρέπεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση του» και πρόσθεσε πως οι υπηρεσίες της Βουλής τους παρέδωσαν μελέτη που το αναφέρει αυτό.

Ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία επιφυλάχτηκε να απαντήσει σε ορισμένες πρόνοιες της πρότασης.

«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο διογκώνει το κεφάλαιο των δανειοληπτών με τον ανατοκισμό των τόκων και την κεφαλαιοποίηση τους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα προσπαθήσει να βρει την καλύτερη λύση προς εξυπηρέτηση των δανειοληπτών».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Περιμένεις να λάβεις επίδομα, σύνταξη ή βοήθημα; Μάθε ποιες αιτήσεις εξετάζονται αυτές τις ημέρες

• Αναθυμιάσεις σε πισίνα: Η κατάσταση υγείας των παιδιών - Συνολικά επισκέφθηκαν το νοσοκομείο 26 πρόσωπα

• Καταγγέλλουν τον Φειδία για τα «απαξιωτικά» λόγια του – Ζητούν να απολογηθεί στην κάθε μάνα, σύζυγο, αδερφό και παιδί αγνοουμένου

• Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Μας σιγοψήνει καθημερινά ο καιρός – Πού θα φτάσει η θερμοκρασία

• Κατερίνα Καινούργιου: Έκανε το πιο τρυφερό σχόλιο στη φωτογραφία του συντρόφου της

• Ασύλληπτο περιστατικό στην Ελλάδα: Μπήκε στο χειρουργείο για επέμβαση στο χέρι και βγήκε με… έγκαυμα στο πόδι – Ο λόγοςΕυθυγράμμιση θέσεων στο κυπριακό Αθήνα και Λευκωσία - Εξελίξεις το φθινόπωρο – Επεξεργάζεται ΜΟΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ευθυγράμμιση θέσεων στο κυπριακό Αθήνα και Λευκωσία - Εξελίξεις το φθινόπωρο – Επεξεργάζεται ΜΟΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ενώ η Άγκυρα δια του Ταγίπ Ερντογάν τεντώνει το σχοινί σε ότι αφορά τις απαράδεκτες αξιώσεις στο κυπριακό στρέφοντας τα πυρά και προς τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, Αθήνα και Λευκωσία φαίνεται να ευθυγραμμίζονται πλήρως, σε ότι αφορά στα επόμενα βήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top