ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Διάτρητο» το πόρισμα της ΚΟΠ για την εκμετάλλευση ανήλικων που υπέδειξε η Κουρσουμπά

«Διάτρητο» το πόρισμα της ΚΟΠ για την εκμετάλλευση ανήλικων που υπέδειξε η Κουρσουμπά

Μπάζει από παντού το πόρισμα της έρευνας που έκανε η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, σε σχέση με τις καταγγελίες της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, περί εκμετάλλευσης δυο ανήλικων ποδοσφαιριστών από ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση.

Σύμφωνα με το πόρισμα που υπογράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών, Ανδρέας Πέτσας και δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, έγινε η «δέουσα έρευνα». Εύλογα διερωτάται κανείς, όμως, για ποια «δέουσα έρευνα» κάνει λόγο όταν δεν έγιναν ούτε τα αυτονόητα.

Του Φάνη Μακρίδη
 
Όπως πληροφορούμαστε κι όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο κ. Πέτσας, ουδέποτε ζήτησε μαρτυρία ή στοιχεία από την πλευρά των δυο ανήλικων ποδοσφαιριστών. Γίνεται να διεξάγεται έρευνα για ένα παράπονο, χωρίς να ερωτηθεί ο παραπονούμενος; Απάντηση δεν περιμένουμε γιατί το ερώτημα είναι ρητορικό, ασφαλώς.
 
Με απλά λόγια, κάλλιστα μπορεί να πει κάποιος πως η έρευνα διεξήχθη με τον πλέον βολικό τρόπο για τα σωματεία που ήταν υπό κατηγορία.
 
Η εκμετάλλευση και τα δικαιώματα… ανάπτυξης και εκπαίδευσης
Πάντως, έγγραφο που παρουσιάζουμε, καταδεικνύει το μέγεθος της εκμετάλλευσης σε βάρος ανήλικων ποδοσφαιριστών και γενικότερα της «κομπιναδόρικης» τακτικής που ακολουθείται σε βάρος των παιδιών (σ.σ. ακολουθεί το συμβόλαιο).

Πρόκειται για το συμβόλαιο που υπογράφεται μεταξύ ποδοσφαιριστών παιδικής ηλικίας και κυπριακών ομάδων και το οποίο κατατίθεται στην ΚΟΠ από τους συλλόγους.  Το συμφωνητικό έγγραφο αναφέρει όσα πρέπει να προσφέρει ο σύλλογος στον μαθητευόμενο ποδοσφαιριστή: «Κατά την διάρκεια -της περιόδου εκπαίδευσης το Σωματείο, με δικά του έξοδα, αναλαμβάνει όπως παρέχει στον ποδοσφαιριστή τα μέσα για την εκπαίδευση του στο άθλημα του ποδοσφαίρου, ήτοι προπονητές, γυμναστές, φυσιοθεραπευτές, αθλητικές εγκαταστάσεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφαλιστική κάλυψη έναντι κινδύνων που έχουν σχέση με την εκπαίδευσή του, καθώς επίσης και συμμετοχή του σε ποδοσφαιρικούς αγώνες».
 
Όλα αυτά, λοιπόν, δεν ισχύουν. Γιατί τα σωματεία δεν αναλαμβάνουν όλα αυτά τα έξοδα για την εκπαίδευση και ανάπτυξη του ποδοσφαιριστή ώστε να διεκδικούν δικαιώματα. Πρόκειται για ψεύδη.
 
Οι οικογένειες των ανήλικων ποδοσφαιριστών καταβάλλουν πολλά χρήματα ετησίως για να αγωνίζονται και να εκπαιδεύονται στις ομάδες. Για να δώσουμε καλύτερη εικόνα, παραθέτουμε συγκεκριμένα στοιχεία που μας μετέφερε γονέας ανήλικου ποδοσφαιριστή:
 
•         40-50 ευρώ μηνιαίως ως δίδακτρα (10 μήνες η διάρκεια της σεζόν)
•         60-70 ευρώ τον μήνα σε γυμναστήριο
•         Έξοδα για αθλητικό υλικό
•         500 ευρώ κάθε καλοκαίρι για προετοιμασία σε ορεινές περιοχές (διακινήσεις, διαμονή κτλ)
•         100 ευρώ για συντήρηση του γρασιδιού (!!!)
•         Έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
•         Έξοδα για ασφαλιστική κάλυψη
 
Για να τα κάνουμε πιο λιανά, ένας γονιός που όχι μόνο καταβάλλει χρήματα για την εκπαίδευση του γιου του, αλλά και επιβαρύνεται ακόμα και για τη συντήρηση του γρασιδιού των γηπεδικών εγκαταστάσεων συλλόγου, πρέπει να πληρώσει κι από πάνω για να αφήσουν το παιδί του να μεταγραφεί αλλού!
 
Ο κ. Πέτσας στο πόρισμά του κάνει λόγο για «ανάπτυξη και εκπαίδευση». Δεν μας λέει όμως ότι αυτή την «ανάπτυξη κι εκπαίδευση» την πληρώνουν εκ των προτέρων οι γονείς…
 
Αναχρονιστικοί κανονισμοί και σκλαβοπάζαρο
Η FIFPro συγκρούστηκε κατά μέτωπον με την FIFA για το μεταγραφικό της πλαίσιο, προσφεύγοντας μάλιστα νομικά. Την ίδια στιγμή η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών κάνει εκστρατεία κατά του σκλαβοπάζαρου ανήλικων παικτών. Στην Κύπρο, βέβαια, σφυρίζουμε αδιάφορα και όταν καταγγέλλεται κάτι προσπαθούμε να πείσουμε με αστεία επιχειρήματα…

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top