ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάκτηση των υπερπληρωμών και απλοποίηση των διαδικασιών ζητά η Βουλή απο ΟΑΠ

Ανάκτηση των υπερπληρωμών και απλοποίηση των διαδικασιών ζητά η Βουλή απο ΟΑΠ

Ανάκτηση των κακώς πληρωθέντων και απλοποίηση των διαδικασιών ζήτησε από τον Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, που εξέτασε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τον Οργανισμό για το έτος 2014.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών Τίμης Ευθυμίου, είπε ότι από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, γίνονται προσπάθειες αναδιάρθρωσης του Οργανισμού.

«Σε κάποια πράγματα, ο Γενικός Ελεγκτής έχει απόλυτο δίκαιο”, είπε προσθέτοντας ότι πρόθεση των Επιτρόπων είναι να αλλάξουν όλα τούτα, με απώτερο σκοπό την καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

Σημείωσε ότι ο στόχος του Οργανισμού είναι να εκταμιεύεται όλο το ποσό το οποίο μας παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην επιβάλλονται οι οποιεσδήποτε ποινές στους αγρότες.

Εδώ έχουμε επικεντρωθεί, συνέχισε προσθέτοντας ότι θα εξαγγελθούν 12 περιφερειακές συσκέψεις για ενημέρωση των γεωργών για τα μέτρα και για την αποφυγή των παρατυπιών, ούτως ώστε να αποφεύγονται οι ποινές».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι υπάρχουν οι παρατυπίες οι οποίες γίνονται από λάθη του γεωργού και υπάρχουν οι παρατυπίες οι οποίες γίνονται σκόπιμα για να εκταμιευτούν τα λεφτά. «Οι παρατυπίες τούτες στην πορεία φαίνονται και γίνεται ανάκτηση του ποσού του οποίου έχει δοθεί», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς πόσο είναι το ποσό που θα δοθεί στους αγρότες το 2016, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο για το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης το οποίο περιλαμβάνει όλα τα μέτρα είτε αυτά αφορούν τον Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών είτε αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών είτε το Τμήμα Γεωργίας είτε το Υπουργείο Εμπορίου.

«Εκείνο που δίνουμε σημασία είναι πρώτα η έγκαιρη πληρωμή των αγροτών για ευνόητους λόγους, αλλά παράλληλα να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε ποινές. Στόχος του Οργανισμού που ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να μηδενίσουν αυτές τις ποινές», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι στην έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής κάνει κάποιες συστάσεις για βελτίωση των μηχανισμών ελέγχου των αιτήσεων από πλευράς αγροτών, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την πολυπλοκότητα των αιτήσεων για τους λόγους που αναφέρει και ο Γενικός Ελεγκτής. «Θα προσπαθήσουμε να απλοποιηθούν όσο μπορεί να γίνει τούτο, χωρίς να παραγνωρίζονται οι υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», συμπλήρωσε.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Αριστοτέλης Μισός, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής προέβη σε παρατηρήσεις στο θέμα της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε αναδόχους, όσον αφορά τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του Οργανισμού ως δρώσα οικονομική μονάδα, όσον αφορά το προσωπικό του Οργανισμού και τη στελέχωση του, τα σχέδια εκταρικών επιδοτήσεων, την καταβολή επιδοτήσεων σε αρδευτές με οφειλές προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και τα θέματα των παρατυπιών και της ανάκτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στα πλαίσια της χρηματοδότησης της κοινής γεωργικής πολιτικής», πρόσθεσε.

Ο κ. Μισός ανέφερε ότι ο Επίτροπος και ο Βοηθός Επίτροπος μόλις πρόσφατα έχουν αναλάβει τα καθήκοντα τους και έχουν σημειώσει τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή.

«Αναμένουμε την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Οργανισμός μέσω των νέων Επιτρόπων” πρόσθεσε αναφέροντας ότι αναμένεται όπως μέσα στο πλαίσια μιας νέας αναδιάρθρωσης να λειτουργήσει ο Οργανισμός επ' ωφελεία του γεωργικού κόσμου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου, σε δηλώσεις του είπε ότι ένα από τα πιο σοβαρά θέματα το οποίο θίξαμε στην νέα ηγεσία του Οργανισμού, του νέου Επιτρόπου και του Βοηθού, είναι για το θέμα των χρεωστών.

«Ήδη από την προηγούμενη χρονιά, αυξήθηκαν οι χρεώστες από το 1,6 εκατ. στα 3,3 που χρωστάνε στον Οργανισμό”.

Ο κ. Προκοπίου ανέφερε ότι αυτό πολλές μπορεί να είναι και από λάθος, αλλά και πολλές φορές μπορεί να είναι και από δόλο.

Πρόσθεσε ότι ζητήσαμε από τον Επίτροπο και τον Βοηθό, αυτούς τους αιτητές να τους εντοπίσουν να ανακτηθούν τα λεφτά πίσω και εάν διαφανεί και δόλος να ζητηθούν και ευθύνες.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Προκοπίου είπε ότι κάποιοι κάνουν μία αίτηση, πληρώνονται και όταν μετά γίνει ο έλεγχος διαπιστώνεται ότι έβαλαν και κάποια άλλα τεμάχια τα οποία δεν ήταν δικά τους.

Πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός λέει ότι πρέπει να μου επιστρέψετε αυτά τα λεφτά πίσω. Δυστυχώς, κάποιοι στην επόμενη χρονιά αντί να αιτηθούν με το όνομα τους, υποβάλλουν αίτηση εξ ονόματος άλλων μελών της οικογένειας τους και έτσι ο Οργανισμός δεν μπορεί να κάνει συμψηφισμό και να τα ανακτήσει αυτά που πληρώθηκαν χωρίς να έπρεπε να πληρωθούν.

Σε παρατήρηση αν είναι για εκταρικές επιδοτήσεις, ο κ. Προκοπίου απάντησε καταφατικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top