ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν αναμονή της ΠΥΣ για τις λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ελλάδα

Εν αναμονή της ΠΥΣ για τις λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ελλάδα

Σήμερα θα εκδοθεί η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), στην οποία θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ελλάδα, δηλαδή ποιο θα είναι το ποσοστό των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις τράπεζες καθώς επίσης και ποιο το ποσοστό των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων (coco`s).

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, η διαδικασία αυτή κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου αύριο Δευτέρα, που θα ανοίξουν οι αγορές, το όλο εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία και να αποφευχθούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.
 
Οπως γνωστό, με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την Ολομέλεια της Βουλής.
 
Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ+ΔΗΜΑΡ), το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, ενώ το καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.
 
Η συζήτηση στη Βουλή κινήθηκε σε σχετικά χαμηλούς τόνους. Η αντιπαράθεση επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα για το πως οι τράπεζες οδηγήθηκαν στην ανάγκη νέας (τρίτης) ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και για το διαδικαστικό ζήτημα του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου.
 
Στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» απέδωσε την ευθύνη για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ενώ ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης υποστήριξε την άποψη ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση αλλά στην ανεύθυνη πολιτική που άσκησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην πρώτη της θητεία.
 
Νωρίτερα χθες,  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα των δοκιμασιών αντοχής (stress test), στις οποίες υπέβαλε τις τέσσερις ελληνικές «συστημικές» τράπεζες. Ειδικότερα, οι κεφαλαιακές ανάγκες τους ανέρχονται στα 4.391 δισ. ευρώ στο βασικό συνάριο και στα 14.4 δισ. ευρώ, στο δυσμενές σενάριο.
 
Αναλυτικά, τα αποτελέσματα ανά τράπεζα:
Alpha Bank, κεφαλαιακές ανάγκες 263 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 2.743 δισ. ευρώ στο δυσμενές.
Eurobank,  339 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 2.122 δισ. ευρώ στο δυσμενές.
Εθνική Τράπεζα, 1.576 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 4.6 δισ. στο δυσμενές.
Τράπεζα Πειραιώς, 2.213 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 4.933 δισ. ευρώ στο δυσμενές.
 
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, η Τράπεζα Πειραιώς, που παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις στα stress test, επιβαρύνθηκε με τις υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες, καθώς από την αρχή της κρίσης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μεγάλη αναδιάρθρωση και την συγκέντρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και ταυτόχρονα στην περίοδο της κρίσης συνέχισε να στηρίζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων (περίπου 1,5 εργαζόμενους).
 
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εξασφαλίσουν μέσω ιδιωτικής συμμετοχής τα κεφάλαια που απαιτούνται στο βασικό σενάριο, προκειμένου να αποφύγουν το «κούρεμα» των καταθέσεων (Bail-in) ενώ οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου. Έχουν διορία μέχρι τις  6 Νοεμβρίου  να αποστείλουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα σχέδια τους αναφορικά με την κάλυψη των κεεφαλαιακών αναγκών όπως αυτές προέκυψαν από  την συνολική αξιολόγηση  της EKT μέσω των stress test.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top