ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοκάρουν τα στοιχεία: 1 στα 4 παιδιά είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης-εκμετάλλευσης στην Κύπρο

Σοκάρουν τα στοιχεία: 1 στα 4 παιδιά είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης-εκμετάλλευσης στην Κύπρο

Επισημάνσεις Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Η θλιβερή αναλογία 1 στα 5 (σχεδόν 1 στα 4 στην Κύπρο), οι περιπτώσεις που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας και η κουλτούρα της σιωπής που βαραίνει εδώ και χρόνια την κυπριακή κοινωνία αποτελούν απτές αποδείξεις ανεπάρκειας του συστήματος και γενικότερης αποτυχίας της πολιτείας, αναφέρει σε ανακοίνωση του για την Ευρωπαϊκή Μέρα Προστασίας των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και την Σεξουαλική Κακοποίηση, ο Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, υποδεικνύοντας παράλληλα πως δεν είναι καθόλου τυχαίο και δεν θα αποτελεί έκπληξη ότι παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις υποθέσεις που καταγγέλθηκαν μετά την ενημέρωση του κοινού στο πλαίσιο της σχετικής εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει πως θα πρέπει, βεβαίως, να πιστωθεί στους φορείς οι οποίοι πρωτοστάτησαν καθώς επίσης, στη νομοθετική εξουσία για τη σημαντική ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου με την ψήφιση του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας του 2014 και την κύρωση της Σύμβασης Λανζαρότε. «Ταυτόχρονα, η σύσταση της Ad hoc Διυπουργικής Επιτροπής με στόχο τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα» συμπληρώνει.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι η αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική χωρίς προληπτικές δράσεις όπως η περιεκτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. «Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί δικαίωμα των παιδιών και η εφαρμογή της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αποτελεί νομική υποχρέωση της πολιτείας. Εφοδιάζει τα παιδιά με τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αξίες ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις που αφορούν στη σεξουαλική, συναισθηματική και αναπαραγωγική τους ζωή, να προστατεύονται από σεξουαλική και έμφυλη βία και να αναπτύσσουν σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού απαλλαγμένες από εξαναγκασμό και στερεοτυπικές αντιλήψεις», σημειώνει.

Αναφέρει ακόμη ότι η αναγκαιότητα για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως υποχρεωτικό μάθημα κατά τη σχολική εκπαίδευση και πως η κυπριακή πολιτεία, παρόλο που έχει συμπεριλάβει στο επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης ένα αρκετά καλό θεωρητικό πλαίσιο ωστόσο, η εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης δεν προωθείται και δεν υποστηρίζεται με αποτελεσματικό τρόπο.

Σημειώνει επίσης ότι η αναποτελεσματικότητα του συστήματος και ιδιαίτερα, της εκπαίδευσης χρεώνεται ως αποτυχία όλων αφού με τη σιωπή και την παθητικότητα μας ανεχόμαστε και επιτρέπουμε σε μεμονωμένες φωνές που εναντιώνονται της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης να καταδικάζουν στην άγνοια τα παιδιά.

«Η ευθύνη που έχουμε απέναντι στα παιδιά γίνεται κάθε μέρα μεγαλύτερη και δεν αφήνει σε κανένα πλέον κανένα περιθώριο αδιαφορίας», καταλήγει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αντιμέτωπος με την Αστυνομία ο 10χρονος που φέρεται να προκάλεσε τις ζημιές στο σχολείο Λιβαδιών - Ποια η διαδικασία

Έτσι έκανε Πάσχα ο κόσμος: 7,5% πιο ακριβό το φετινό τραπέζι - «Χάθηκε από τα πρόσωπα του κόσμου η χαρά των ημερών»

«Ευτύχημα» η φετινή χρονιά - Χωρίς τραυματισμούς από κροτίδες το Πάσχα

Ξεγέλασε 83χρονο για ανάκτηση γης που απώλεσε πριν χρόνια - Χειροπέδες σε 52χρονο - Το ποσό που του απέσπασε

Πυροβολισμοί Ζακάκι: Σύλληψη 62χρονου - Λήφθηκαν τεκμήρια από την Αστυνομία

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο Covid - Ποιος ο λόγος



Ξεκινά νέο γύρο επαφών η Ολγκίν: Βλέπει σήμερα Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Ευελπιστεί σε τριμερή η Λευκωσία

Ξεκινά νέο γύρο επαφών η Ολγκίν: Βλέπει σήμερα Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Ευελπιστεί σε τριμερή η Λευκωσία

Σε αναμονή βρίσκεται η Λευκωσία για να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top