Θερινές εκπτώσεις: Τι πρέπει να προσέξουμε στις αγορές – Μεγάλο πρόβλημα με την πολιτική επιστροφών των καταστημάτων

Θερινές εκπτώσεις: Τι πρέπει να προσέξουμε στις αγορές – Μεγάλο πρόβλημα με την πολιτική επιστροφών των καταστημάτων

Καθημερινά είναι τα παράπονα από καταναλωτές αναφορικά με προσφορές και εκπτώσεις αλλά συγκεκριμένα τις τελευταίες μέρες που έχουν αρχίσει οι θερινές εκπτώσεις δεν υπήρχε κάποιο παράπονο μέχρι αυτή τη στιγμή.

Η νομική σύμβουλος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρίστου, αναλύει στο ThemaOnline τι πρέπει να προσέξουμε στις εκπτώσεις και ποια τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του καταναλωτή.

«Εξετάζουμε παράπονα ολόχρονα»

Πρώτα απ’ όλα είναι να μην παρασυρόμαστε από τα υψηλά ποσοστά των εκπτώσεων και να προχωράμε σε μαζικές αγορές. Πρέπει να αγοράζουμε σύμφωνα με το budget μας. Εφόσον η περίοδος των θερινών εκπτώσεων δεν είναι θεσμοθετημένη, μία επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει σε έκπτωση σε ένα προϊόν τώρα, να το επαναφέρει σε κάποια φάση στην προηγουμένη τιμή και στη συνέχεια να βάλει νέα έκπτωση.

«Αρχαία ελληνική τραγωδία» η πολιτική επιστροφών – Τι ορίζει η νομοθεσία

Σύμφωνα με τη Βιργινία Χρίστου, διαχρονικά ο μεγαλύτερος όγκος των παραπόνων που δέχονται αναφορικά με τοπ λιανικό εμπόριο σχετίζονται με την πολιτική επιστροφών των καταστημάτων.

Αυτό συμβαίνει καθώς όταν γίνεται η αγορά με φυσική παρουσία στο κατάστημα, υπερισχύει με βάση τη νομοθεσία η πολιτική επιστροφών του καταστήματος είτε αυτό αφορά στις πόσες μέρες μπορείς να επιστρέψεις ένα προϊόν, αν θα λάβεις πίσω χρήματα, κουπόνι ή αν θα γίνει ανταλλαγή με άλλο προϊόν ακόμη και αν θα αρνηθεί να δεχθεί το προϊόν πίσω. Τονίζεται πως από την μία το κατάστημα πρέπει να ενημερώνει τους πελάτες για την πολιτική τους, και από την άλλη έχει την υποχρέωση και ο καταναλωτής να διαβάσει την πολιτική αυτή.

Στην περίπτωση, όμως, που η αγορά γίνει μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικά, τότε σύμφωνα με την νομοθεσία ο καταναλωτής έχει στη διάθεσή του 14 ημέρες να ενημερώσει την επιχείρηση ότι θα επιστρέψει το προϊόν. Αφού γίνει η επιστροφή τότε η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να τους δώσει πίσω τα χρήματά τους.

Ο Σύνδεσμος συμβουλεύει αυτή η ενημέρωση να γίνεται πάντα γραπτώς.

Σύγκρουση παρουσιάζεται και όταν αγοράσεις ένα προϊόν πριν τις εκπτώσεις και το επιστρέψεις εντός των εκπτώσεων, τότε η εταιρεία θα σου δώσει πίσω το ποσό (εάν δίνει πίσω χρήματα) στην υφιστάμενη τιμή με την έκπτωση. Οπότε σε τέτοια περίπτωση ενδεχομένως να ήταν καλύτερο να γίνει αντικατάσταση του προϊόντος.

Επίσης σε περίπτωση που η εταιρεία προσφέρει είτε κουπόνι/voucher ή χρήματα συμβουλεύουμε να πάρουν τα χρήματα καθώς τα κουπόνια έχουν ημερομηνία λήξης, κάποιες φορές δεν καλύπτουν την περίοδο εκπτώσεων ή δεν αφορούν όλα τα προϊόντα.

Προσοχή στις σελίδες στα social media

Πολλές φορές οι πελάτες θα δουν σε σελίδες π.χ. στο Instagram να αναφέρουν ότι δεν γίνονται δεκτές επιστροφές σε προϊόντα που βρίσκονται σε τιμές εκκαθάρισης. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει.

Παρουσίαση τιμών όταν ένα προϊόν βρίσκεται σε έκπτωση

Με βάση πρόσφατη νομοθεσία, εάν για παράδειγμα μια εταιρεία έχει ένα προϊόν στα 1000 ευρώ και βάλει έκπτωση 30% και πέσει στα 700 ευρώ και την αφαιρέσει στη συνέχεια και το επαναφέρει στα 1000, τότε εάν μέσα σε διάστημα 30 ημερών προχωρήσει σε νέα έκπτωση στο ίδιο προϊόν, η μείωση θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πιο φθηνή τιμή, δηλαδή στα 700 ευρώ.

Σε τέτοια περίπτωση, εάν η εταιρεία εφαρμόσει τη δεύτερη φορά, 30% έκπτωση αλλά από την αρχική τιμή των 1000 ευρώ, τότε ο πελάτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει την έκπτωση των 30% από την χαμηλή τιμή των 700 ευρώ και να πάρει έτσι το προϊόν εντέλει στα 490 ευρώ.

Φυσικά για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχει η προϋπόθεση πως ο καταναλωτής θα παρακολουθεί συνεχώς τις αλλαγές στην τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος.

Customer reviews και ελαττωματικά προϊόντα

Καλό είναι πριν προχωρήσουμε σε μία αγορά, να ρωτήσουμε και άλλους καταναλωτές που αγόρασαν το προϊόν τόσο για την ποιότητά του όσο και για την ποιότητα εξυπηρέτησης από το κατάστημα καθώς και τι έγινε σε περίπτωση που είχαν αγοράσει ένα ελαττωματικό προϊόν.

Κάτι που πρέπει να θυμόμαστε εξίσου, είναι ότι σε περίπτωση που ένα προϊόν βγει ελαττωματικό ή υπάρξει κάποιο τεχνικό ζήτημα που δεν προέκυψε εξαιτίας του καταναλωτή, τότε η εταιρεία έχει στη διάθεσή σας της 25 ημερολογιακές μέρες από την ημέρα που ενημερώνεται για την βλάβη, να το επιδιορθώσει. Αν αυτό δεν γίνει, ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να ζητήσει αντικατάστασή του ή την επιστροφή των χρημάτων του.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κύκλωμα βαρυποινίτη: Νέα στοιχεία ενώπιον Δικαστηρίου - Πολύωρη η αντεξέταση

Κύκλωμα βαρυποινίτη: Νέα στοιχεία ενώπιον Δικαστηρίου - Πολύωρη η αντεξέταση

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας παρουσιάστηκαν σήμερα Σάββατο (05/07) εκ νέου τρείς από τους συλληφθέντες του φερόμενου κυκλώματος με παράνομες δραστηριότητες εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, παροχής προστασίας και παροχής υπηρεσίας παράνομου τζόγου.

BEST OF TOTHEMAONLINE