ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Ολομέλεια την Πέμπτη το νομοσχέδιο για τη φοιτητική μέριμνα

Στην Ολομέλεια την Πέμπτη το νομοσχέδιο για τη φοιτητική μέριμνα

Το νομοσχέδιο που αφορά τα θέματα της φοιτητικής μέριμνας οδηγείται την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις του στο τέλος της έκτακτης συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία συζήτησε τον «Ο περί Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας Νόμος του 2015», ο κ. Καδής είπε ότι σήμερα ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής , η κατ` άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά τα θέματα της φοιτητικής μέριμνας.

«Καταβλήθηκε προσπάθεια από μέρους του Υπουργείου να απαντήσει στις ανησυχίες και στους προβληματισμούς των μελών της Επιτροπής Παιδείας και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που είδαμε ότι στα πλείστα θέματα καταγράφεται μια συναίνεση με αποτέλεσμα το θέμα να οδηγηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη. Με τη νέα αυτή διαδικασία που προνοείται από το νομοσχέδιο, τα θέματα της παροχής της φοιτητικής μέριμνας θα τυγχάνουν πολύ πιο αποτελεσματικής διαχείρισης, έρχονται όλα κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, οι φοιτητές μας θα υποβάλουν μόνο μία αίτηση, τη στιγμή που με το υφιστάμενο σύστημα έπρεπε να υποβάλουν δύο και τρεις αιτήσεις, θα εξετάζονται με λιγότερη γραφειοκρατία και οπωσδήποτε με λιγότερη ταλαιπωρία για τους φοιτητές και για τις οικογένειες τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Καδής είπε ότι τα ποσά που αφορούν την φοιτητική μέριμνα στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού δεν μειώνονται ούτε και ένα σεντ.

«Επομένως, αυτό που θα γίνει είναι μια πιο σωστή διαχείριση και μια πιο νοικοκυρεμένη και αποτελεσματική διαχείριση αυτών των ζητημάτων», σημείωσε.

Σε παρατήρηση ότι την φοιτητική μέριμνα θα την παίρνουν άνθρωποι οι οποίοι την έχουν πραγματική ανάγκη, ο κ. Καδής απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι μπαίνουν συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα ελέγχονται, με αποτέλεσμα άτομα τα οποία δεν έχουν ανάγκη την φοιτητική χορηγία, την φοιτητική μέριμνα να μην την λαμβάνουν και βέβαια να ωφελούνται άτομα που πραγματικά έχουν ανάγκη.

«Είπαμε στην Επιτροπή Παιδείας ότι οποιαδήποτε περισσεύματα προκύψουν μέσα από τη νέα αυτή διαχείριση θα διατίθεται και πάλι υπέρ των φοιτητών μας. Και δώσαμε αυτή την διαβεβαίωση προς την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Ήταν ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε εκτεταμένα. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε περίσσεια μέσα από αυτό το νοικοκύρεμα, αυτή η περίσσεια και πάλι θα διατίθεται υπέρ των φοιτητών. Αν υπάρχει περίσσεια, για παράδειγμα, από την φοιτητική χορηγία, μπορούμε να ενισχύσουμε περισσότερο το φοιτητικό πακέτο.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι τους οποίους θα μπορούσε να εξετάσει το Υπουργείο, όπως στήριξη αναπτυξιακών έργων μέσα στα Πανεπιστήμια ή άλλους τρόπους τους οποίους μπορούμε να συζητήσουμε και με τους φοιτητές και με τα ίδια τα Πανεπιστήμια και τις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση ποιος μηχανισμός θα ελέγχει τα στοιχεία, ο κ. Καδής είπε ότι θα είναι ο ίδιος ο μηχανισμός που χρησιμοποιείται για το ΕΕΕ. «Θα ελέγχονται τραπεζικοί λογαριασμοί, θα ελέγχεται η αξία της ακίνητης περιουσίας, θα ελέγχονται τα οικογενειακά εισοδήματα, ώστε οι στρεβλώσεις που φάνηκαν και από τους ελέγχους που έγιναν μέσα από το ΕΕΕ να μην εμφανίζονται ούτε στην περίπτωση της φοιτητικής χορηγίας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει να δίνεται η χορηγία, ο κ. Καδής είπε ότι ελπίζουν από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα ισχύσει το νέο σύστημα.

«Φέτος, η χορηγία θα δοθεί με το υφιστάμενο σύστημα», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο συνιστά μια μεγάλη εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση που είχε ανάγκη ο τόπος.

Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα εμπίπτει στο πεδίο του εξορθολογισμού της επιδοματικής πολιτικής του κράτους , διευκρινίζοντας ότι η φοιτητική χορηγία θα δίνεται στοχευμένα μόνο από το Υπουργείο Παιδείας.

Ανέφερε ακόμα ότι με την κατάθεση του νομοσχεδίου απλοποιούνται οι διαδικασίες και με μία δήλωση θα ολοκληρώνεται η αίτηση για την παραχώρηση φοιτητικής χορηγίας.

Η στόχευση που διαλαμβάνει όπως η κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας από τους γονείς του φοιτητή ώστε αυτός να καταστεί δικαιούχος, να είναι κάτω του 1.200. 000, είναι ορθή, συνέχισε προσθέτοντας ότι κανένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του και τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών σε μια περίοδο οικονομικής εξυγίανσης, δεν μπορεί να κατασπαταλά δημόσιο για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ ο Γιώργος Βαρνάβα, μέσω γραπτής δήλωσης του, στην οποία εξηγεί τους λόγους της απομάκρυνσης του, ενώ την ίδια ώρα «πυροβολεί» και τον Πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top