Γαλλία: Αυστηροί έλεγχοι στις μεταγγίσεις αίματος λόγω του ιού Ζίκα

Γαλλία: Αυστηροί έλεγχοι στις μεταγγίσεις αίματος λόγω του ιού Ζίκα

«Όποιος έρχεται από μια ζώνη στην οποία υπάρχει ο Ζίκα δεν μπορεί να δώσει αίμα για 28 ημέρες» δήλωσε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Μαριζόλ Τουρέν

Ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές στις οποίες έχει εκδηλωθεί ο ιός Ζίκα θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 28 ημέρες πριν δώσουν αίμα ώστε να αποφεύγεται οποιοσδήποτε κίνδυνος μετάδοσης, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν.

Ο Ζίκα, ο οποίος διαδίδεται με ταχύτητα στη βόρεια και τη νότια Αμερική, μεταδίδεται κυρίως με τσιμπήματα κουνουπιών.

Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα η Βραζιλία ανακοίνωσε δύο κρούσματα μετάδοσης μέσω μεταγγίσεων αίματος από μολυσμένους δότες.

«Όποιος έρχεται από μια ζώνη στην οποία υπάρχει ο Ζίκα δεν μπορεί να δώσει αίμα για 28 ημέρες», δήλωσε η Τουρέν σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Europe 1, το ειδησεογραφικό κανάλι iTele και την εφημερίδα Le Monde.

Η υπουργός συμβούλευσε επίσης τις εγκύους να ενημερώνουν τις αρχές αν έχουν ταξιδέψει σε κάποια από τις ζώνες αυτές.

Κρούσματα του Ζίκα έχουν αναφερθεί σε περισσότερες από 30 χώρες αφότου ο ιός εμφανίσθηκε πέρυσι στην Αμερική, όπου συνδέθηκε με χιλιάδες γεννήσεις βρεφών με μικροκεφαλία.

Η Μαριζόλ Τουρέν δήλωσε πως 18 κρούσματα έχουν αναφερθεί σε ταξιδιώτες στη γαλλική επικράτεια -- όχι στην ηπειρωτική χώρα, αλλά σε κάποια από τα υπερπόντια γαλλικά εδάφη όπως η Μαρτινίκα και η Γουαδελούπη στην Καραϊβική και η Γαλλική Γουιάνα που συνορεύει με τη Βραζιλία.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Η Κύπρος στο τιμόνι της ΕΕ  - Η επίσημη τελετή έναρξης της Προεδρίας

LIVE: Η Κύπρος στο τιμόνι της ΕΕ - Η επίσημη τελετή έναρξης της Προεδρίας

Τα βλέμματα είναι σήμερα στραμμένα στη Λευκωσία, καθώς πραγματοποιείται η επίσημη τελετή έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα διαρκέσει έξι μήνες. Από νωρίς το πρωί στο νησί βρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευρωπαϊκών χωρών αλλά και της Μέσης Ανατολής. Ανάμεσά τους, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το ThemaOnline σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις:

BEST OF TOTHEMAONLINE