ΚΟΣΜΟΣ

Ο σεφ Μπενουά Βιολιέ είχε χάσει σε απάτη-πυραμίδα με κρασιά πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες

Ο σεφ Μπενουά Βιολιέ είχε χάσει σε απάτη-πυραμίδα με κρασιά πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες

Οι έρευνες για την αυτοκτονία του καλύτερου σεφ στον κόσμο έφεραν στο φως ένα δράμα που ζούσε τον τελευταίο καιρό καθώς είχε χάσει ένα πολύ μεγάλο ποσό σε μία απάτη τύπου «πυραμίδα» με εταιρία διακίνησης και πώλησης πανάκριβων κρασιών.

Μετά τον παγκόσμιο θόρυβο που δημιούργησε η αυτοκτονία του Μπενουά Βιολιέ και τα σενάρια που κυκλοφόρησαν για τα αίτια που τον οδήγησαν σ' αυτή την πράξη, ήρθε σήμερα στην επιφάνεια μία άγνωστη μέχρι στιγμής διάσταση της κατά τα άλλα επιτυχημένης επαγγελματικής του καριέρας.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει το Protothema.gr και oπως αναφέρουν πληροφορίες που ήρθαν την Κυριακή (07/02) στην επιφάνεια, πίσω από την γυαλιστερή βιτρίνα του επιτυχημένου σεφ, κρυβόταν μία μεγάλη οικονομική περιπέτεια στην οποία είχε εμπλακεί τα τελευταία χρόνια με κορύφωση από το Νοέμβριο του 2015 και μετά.

Οι νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπλοκή του Βιολιέ σε μία απάτη τύπου «πυραμίδας» στην οποία φαίνεται να έχει χάσει πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες. Μην έχοντας αφήσει έστω και ένα μήνυμα με την παραμικρή ένδειξη για το τι τον οδήγησε σ' αυτή την πράξη στην κορύφωση της δόξας του, οι νέες αποκαλύψεις έρχονται να δώσουν ίσως την μοναδική εξήγηση που μοιάζει λογικοφανής για την αυτοκτονία του.

Την αποκάλυψη κάνει το Ελβετικό οικονομικό περιοδικό «Bilan» το οποίο σε σημερινό του άρθρο αναφέρει ότι ο αυτόχειρας ήταν θύμα μιας μεγάλης απάτης, την οποία είχε σχεδιάσει και εκτελέσει η εταιρία Private Finance Partners, μία εταιρία διακίνησης κρασιού η οποία έχει έδρα την πόλη Σιόν της Ελβετίας.

Η κορύφωση της δραστηριότητάς της έγινε το 2015, όταν η εταιρία πωλούσε σπάνια κρασιά σε πολύ υψηλές τιμές που απέφεραν χιλιάδες λίρες με πελάτες δεκάδες εστιατόρια στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και αυτά του Βιολιέ. Όμως η εταιρία από ένα σημείο και μετά σταμάτησε τις παραδόσεις αυτών των κρασιών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα τα ίδια μπουκάλια που είχαν τιμή μεταξύ 14.000 και 27.500 χιλιάδων λιρών, διαπραγματεύονταν μετά έως και τέσσερις φορές περισσότερο, σε διάφορους ανύποπτους πελάτες. Όμως η εταιρία αυτή ξαφνικά στις 30 Νοεμβρίου πέρσι δήλωσε πτώχευση, αφήνοντας πολλούς εστιάτορες ξεκρέμαστους και να έχουν πληρώσει μεγάλα ποσά για την αγορά των κρασιών.

Σύμφωνα με το περιοδικό, εξαιτίας αυτής της απάτης, τα εστιατόρια του Βιολιέ έχασαν κάπου μεταξύ του μισού εκατομμυρίων και 1,37 εκατομμυρίου λιρών. Όπως λένε όσοι γνωρίζουν τον εξαιρετικά ανταγωνιστικό χώρο της υψηλής μαγειρικής και των εστιατορίων αυτού του επιπέδου, οι μήνες που μεσολάβησαν από την αποκάλυψη της απάτης μέχρι την αυτοκτονία του, θα πρέπει να ήταν εξαιρετικά δύσκολοι για τον μεγάλο σεφ. Και ίσως να εξηγούν την ξαφνική και δύσκολα εξηγήσιμη απόφασή του να προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα την ώρα που η καριέρα του είχε απογειωθεί.

Ο Βιολιέ θάφτηκε στο χωριό Μοντίλ, στην περιοχή Σαρεντέ-Μαριτίμ στην Γαλλία, όπου γεννήθηκε και όπου εξακολουθεί να ζει η μητέρα του και ένα από τα έξι αδέλφια του. Ο θάνατός του ήρθε λίγες εβδομάδες μετά την ανάδειξη ενός από τα εστιατόριά του ως το καλύτερο του κόσμου. 

Η αυτοκτονία του σόκαρε την παγκόσμια κοινότητα της υψηλής κουζίνας και των αστεριών Μισελέν, καθώς ο Βιολιέ βρισκόταν στην κορύφωση της δόξας του και τίποτα δεν φαινόταν να ρίχνει σκιά πάνω σ' αυτό τον ιδιαίτερα αγαπητό και επιτυχημένο σεφ. Αν όντως επιβεβαιωθούν οι οικονομικές δυσκολίες λόγω της απάτης στην οποία είχε εμπλακεί, τότε ίσως εξηγηθούν σε μεγάλο βαθμό οι λόγοι που οδήγησαν τον καλύτερο σεφ του κόσμου να αυτοκτονήσει.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top