ΕΛΛΑΔΑ

ΕΕ: Πρώτα φόρτωσε το προσφυγικό στην Ελλάδα, μετά την άφησε απ' έξω...

ΕΕ: Πρώτα φόρτωσε το προσφυγικό στην Ελλάδα, μετά την άφησε απ' έξω...

Η Αθήνα αντιδρά εντονότατα για τη συνάντηση της Τετάρτης (24/02) στη Βιέννη των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό ζήτημα, εξαιρουμένης της Ελλάδος.

Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε από την Αυστρία, ταυτόχρονα με το κλείσιμο χθες Δευτέρα, των βόρειων συνόρων της Ελλάδας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), και δύο μέρες μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ότι δεν γίνονται αποδεκτές μονομερείς ενέργειες κλεισίματος των συνόρων μέχρι τις 6 Μαρτίου, που θα συζητηθεί ξανά το ζήτημα των προσφυγικών ροών.

Αποτέλεσμα του κλεισίματος των συνόρων χθες, είναι ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί περισσότεροι από 10 χιλιάδες πρόσφυγες που πέρασαν στην Ελλάδα τις τελευταίες τρεις μέρες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε εξωθεσμική την πρωτοβουλία της Αυστρίας, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες.

«Η μη πρόσκληση της χώρας μας σε αυτή τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια, καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Κοτζιάς.

Είπε ακόμα ο Ελληνας Υπουργός ότι οι πρωτοβουλίες συνάντησης αστυνομικών διευθυντών κρατών-μελών του χώρου Σένγκεν με αστυνομικούς αξιωματούχους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποφάσεις, οι οποίες κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών «καταδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας».

Αστυνομικοί διευθυντές δεν μπορούν να ακυρώνουν αποφάσεις εκλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών, διαμηνύει η Αθήνα.

«Αυτές οι ενέργειες αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή κουλτούρα διαβούλευσης και συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών μελών και θα αποδειχθούν ατελέσφορες, καθόσον επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποσπασματικά και με λογικές στρουθοκαμηλισμού», λέει ο κ. Κοτζιάς.

«Η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να αντιμετωπίσει μια κρίση προσφυγική και ανθρωπιστική, σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αξίες και τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου. Θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθώντας να τονίζει προς όλες τις πλευρές την ανάγκη καταπολέμησης των αιτιών της κρίσης και όχι όσων την υφίστανται», αναφέρει τέλος.

Εν τω μεταξύ, ο πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής, επέδωσε, χθες, στην Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα, κυρία Andrea Ikić-Böhm διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Αντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την ελληνική Πρεσβεία στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ -  «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ - «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top