ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ολομέλεια πρόταση νόμου για τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών

Στην Ολομέλεια πρόταση νόμου για τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών

Στις 17 Μαρτίου στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ για τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών επί των δανείων.

Η πρόταση νόμου συζητήθηκε εκ νέου από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι “έχουμε σχεδόν καταλήξει, απέμειναν κάποιες λεπτομέρειες και το νομοθέτημα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση στις 17 Μαρτίου.

Ο κ. Ζαχαρίου εξήγησε ότι στον προτεινόμενο νόμο περιλήφθηκαν πρόνοιες που διαλαμβάνουν ότι υπολογισμός του τόκου θα γίνεται στις 365 ή 366 μέρες όταν είναι δίσεκτος ο χρόνος αντί στις 360 μέρες.

Πρόσθεσε ότι προβλέπει ότι απαγορεύεται η μονομερής απόφαση των τραπεζών για άμεση εξόφληση δανείου χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις και διευκρίνισε ότι η απαγόρευση δεν θα ισχύει για το παρατράβηγμα, ωστόσο η τράπεζα θα πρέπει να δώσει προθεσμία τριών μηνών στον δανειολήπτη.

Ανέφερε επίσης ότι τερματίζει την επιβολή χρεώσεων, εξόδων παρακολούθησης δανείου, επιπρόσθετων επιτοκιακών χρεώσεων ή άλλων χρεώσεων που δεν προβλέπονται στη σύμβαση.

Ο κ. Ζαχαρίου εξήγησε ότι στο συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν ρυθμίζονται καταχρηστικές ρήτρες για δάνεια σε ξένο νόμισμα και δεν δύναται να υπάρξει αναδρομική ισχύς.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ διευκρίνισε περαιτέρω ότι θα απαγορευτούν επιπλέον έξοδα για ασφάλεια και τα έξοδα μελέτης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ κάλεσε την Κυβέρνηση να σταματήσει να στηρίζει τις τράπεζες και να αφουγκραστεί τις ανάγκες των πολιτών – δανειοληπτών.

Κάλεσε επίσης τους δανειολήπτες που νομίζουν ότι έχουν επιβληθεί υπερχρεώσεις να καταφύγουν στο χρηματοοικονομικό επίτροπο για να έχουν πρόσθετη υπεράσπιση σε ενδεχόμενη προσφυγή τους ενώπιον Δικαστηρίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι σχεδόν ολοκληρώθηκε η νομοθετική προσπάθεια ΑΚΕΛ- ΔΗΚΟ για τις καταχρηστικές ρήτρες και απομένουν οι τελευταίες πινελιές για την ψήφιση του νόμου την Πέμπτη 17.

Πρόσθεσε ότι αυτή η νομοθετική προσπάθεια αποτελεί την αρχή και θα συνεχιστεί ώστε να μπορέσουν στην πορεία να προστατευθούν από κάθε μορφής κατάχρηση οι δανειολήπτες.

Ανέφερε ότι ο χρηματοοικονομικός επίτροπος εντόπισε το κόλπο με την επιβολή τόκου στις 360 ημέρες.

Ανέφερε ότι οι δανειολήπτες που πιστεύουν ότι έχουν υποστεί καταχρηστικές ρήτρες μπορούν να καταφύγουν στον χρηματοοικονομικό επίτροπο και όταν εξασφαλίσουν τη θετική του γνωμάτευση τότε έχουν αυξημένες πιθανότητες για να διευθετηθεί το θέμα υπέρ τους.

Ο κ. Βότσης εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την προσπάθεια του χρηματοοικονομικού επιτρόπου να κάνει τη δουλειά του.


Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ανέφερε ότι το νομοθέτημα για τις καταχρηστικές ρήτρες μυρίζει αναπομπή. Πρόσθεσε πως αυτής της πρότασης έπονται και οι άλλες τέσσερις προτάσεις νόμου για καταχρηστικές ρήτρες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top