Στην Ολομέλεια πρόταση νόμου για τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών

Στην Ολομέλεια πρόταση νόμου για τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών

Στις 17 Μαρτίου στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ για τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών επί των δανείων.

Η πρόταση νόμου συζητήθηκε εκ νέου από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι “έχουμε σχεδόν καταλήξει, απέμειναν κάποιες λεπτομέρειες και το νομοθέτημα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση στις 17 Μαρτίου.

Ο κ. Ζαχαρίου εξήγησε ότι στον προτεινόμενο νόμο περιλήφθηκαν πρόνοιες που διαλαμβάνουν ότι υπολογισμός του τόκου θα γίνεται στις 365 ή 366 μέρες όταν είναι δίσεκτος ο χρόνος αντί στις 360 μέρες.

Πρόσθεσε ότι προβλέπει ότι απαγορεύεται η μονομερής απόφαση των τραπεζών για άμεση εξόφληση δανείου χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις και διευκρίνισε ότι η απαγόρευση δεν θα ισχύει για το παρατράβηγμα, ωστόσο η τράπεζα θα πρέπει να δώσει προθεσμία τριών μηνών στον δανειολήπτη.

Ανέφερε επίσης ότι τερματίζει την επιβολή χρεώσεων, εξόδων παρακολούθησης δανείου, επιπρόσθετων επιτοκιακών χρεώσεων ή άλλων χρεώσεων που δεν προβλέπονται στη σύμβαση.

Ο κ. Ζαχαρίου εξήγησε ότι στο συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν ρυθμίζονται καταχρηστικές ρήτρες για δάνεια σε ξένο νόμισμα και δεν δύναται να υπάρξει αναδρομική ισχύς.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ διευκρίνισε περαιτέρω ότι θα απαγορευτούν επιπλέον έξοδα για ασφάλεια και τα έξοδα μελέτης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ κάλεσε την Κυβέρνηση να σταματήσει να στηρίζει τις τράπεζες και να αφουγκραστεί τις ανάγκες των πολιτών – δανειοληπτών.

Κάλεσε επίσης τους δανειολήπτες που νομίζουν ότι έχουν επιβληθεί υπερχρεώσεις να καταφύγουν στο χρηματοοικονομικό επίτροπο για να έχουν πρόσθετη υπεράσπιση σε ενδεχόμενη προσφυγή τους ενώπιον Δικαστηρίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι σχεδόν ολοκληρώθηκε η νομοθετική προσπάθεια ΑΚΕΛ- ΔΗΚΟ για τις καταχρηστικές ρήτρες και απομένουν οι τελευταίες πινελιές για την ψήφιση του νόμου την Πέμπτη 17.

Πρόσθεσε ότι αυτή η νομοθετική προσπάθεια αποτελεί την αρχή και θα συνεχιστεί ώστε να μπορέσουν στην πορεία να προστατευθούν από κάθε μορφής κατάχρηση οι δανειολήπτες.

Ανέφερε ότι ο χρηματοοικονομικός επίτροπος εντόπισε το κόλπο με την επιβολή τόκου στις 360 ημέρες.

Ανέφερε ότι οι δανειολήπτες που πιστεύουν ότι έχουν υποστεί καταχρηστικές ρήτρες μπορούν να καταφύγουν στον χρηματοοικονομικό επίτροπο και όταν εξασφαλίσουν τη θετική του γνωμάτευση τότε έχουν αυξημένες πιθανότητες για να διευθετηθεί το θέμα υπέρ τους.

Ο κ. Βότσης εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την προσπάθεια του χρηματοοικονομικού επιτρόπου να κάνει τη δουλειά του.


Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ανέφερε ότι το νομοθέτημα για τις καταχρηστικές ρήτρες μυρίζει αναπομπή. Πρόσθεσε πως αυτής της πρότασης έπονται και οι άλλες τέσσερις προτάσεις νόμου για καταχρηστικές ρήτρες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Από το «μυστικό δείπνο» στη «σημαδεμένη τράπουλα»: Η μάχη για την εξουσία περνά από τη Βουλή και τον ΔΗΣΥ

Από το «μυστικό δείπνο» στη «σημαδεμένη τράπουλα»: Η μάχη για την εξουσία περνά από τη Βουλή και τον ΔΗΣΥ

Το πολιτικό σκηνικό, όχι μόνο δεν ηρεμεί, αλλά φαίνεται να ανοίγει ταυτόχρονα σε περισσότερα από ένα μέτωπα. Την ώρα που στον Δημοκρατικό Συναγερμό επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι και να διατηρηθεί η εικόνα της κομματικής ενότητας- κάτι που δεν φαίνεται να είναι εφικτό- η υπόθεση του περιβόητου «μυστικού δείπνου» αποκτά πλέον θεσμική συνέχεια, ενώ στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ η αντιπαράθεση για την επιλογή του υποψηφίου των Προεδρικών του 2028, παίρνει όλο και πιο προσωπικά χαρακτηριστικά.

BEST OF TOTHEMAONLINE