ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτο χαστούκι μετά την έξοδο! Κίνδυνος αποκλεισμού από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων

Πρώτο χαστούκι μετά την έξοδο!  Κίνδυνος αποκλεισμού από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων

Η Κύπρος κινδυνεύει να αποκλειστεί από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, καθώς δεν βρίσκεται ακόμα στην επενδυτική βαθμίδα με βάση την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας, ενώ αναμένεται να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης μέχρι το τέλος Μαρτίου δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ είχε εξαιρέσει την Κύπρο από την ελάχιστη πιστοληπτική αξιολόγηση που απαιτείται για συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα βρισκόταν σε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης. Ωστόσο με την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, η ΕΚΤ θα πρέπει να σταματήσει να αγοράζει κυπριακά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

«Η άρση της εξαίρεσης και η απώλεια της επιλεξιμότητας για το Πρόγραμμα Αγοράς Ομολόγων του δημόσιου τομέα αποτελεί συνέπεια των κανόνων εξασφαλίσεων και του τέλους του προγράμματος», δήλωσε στο Ρόιτερς ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Παράλληλα το Ρόιτερς επικαλείται πηγή με γνώση της κατάστασης, η οποία αναφέρει ότι οι συνέπειες του αποκλεισμού της Κύπρου από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται να είναι περιορισμένες για τις τράπεζες της Κύπρου, αφού με την πάροδο του χρόνου έχουν βελτιώσει τη χρηματοδοτική τους θέση.

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έχει ήδη αγοράσει κυπριακά κρατικά ομόλογα αξίας 285 εκατομμυρίων.

Η Κύπρος αξιολογείται χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα των μεγάλων οίκων αξιολόγησης Moody`s, Standard and Poor`s και Fitch και για χρειάζεται 3 με 4 αναβαθμίσεις, ανάλογα με τον οίκο αξιολόγησης, για να καταφέρει να την φτάσει. Στις 18 Μαρτίου αναμένονται δύο νέες αξιολογήσεις για την Κύπρο από τους Moody`s και Standard and Poor`s.

Ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε την περασμένη Πέμπτη αισιόδοξος ότι η Κύπρος θα πετύχει περαιτέρω αναβαθμίσεις και θα εισέλθει σύντομα στην επενδυτική βαθμίδα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεισαν ηλικιωμένη ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ο εγγονός της - Πέρασαν από το σπίτι της και πήραν τα χρήματα

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»



Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top