ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τί είναι η σήμανση «CE», που πρέπει να βρίσκουμε σε όλα τα προϊόντα;

Τί είναι η σήμανση «CE», που πρέπει να βρίσκουμε σε όλα τα προϊόντα;

Πολύ συχνά παρατηρούμε ότι πολλά από τα προϊόντα που αγοράζουμε φέρουν την σήμανση CE (CE marking). Μερικοί από εμάς ίσως να έχουμε διερωτηθεί, «τι σημαίνει η σήμανση CE» και «τι δηλώνει». Αν και το μέγεθος της σήμανσης CE είναι πολύ μικρό, η σημασία της είναι πολύ μεγάλη τόσο για τους οικονομικούς Φορείς όσο για τους καταναλωτές.

Τι είναι η σήμανση CE;

Η σήμανση CE αποτελείται από το ακρωνύμιο των γαλλικών λέξεων “Communauté Europèenne” και σημαίνει Ευρωπαϊκή Συμμόρφωση. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οποιοδήποτε προϊόν πρόκειται να κυκλοφορήσει στην εσωτερική αγορά και εμπίπτει στις Οδηγίες Νέας Προσέγγισης, θα πρέπει να φέρει τη σήμανση CE. Η σήμανση CE είναι μια διαβεβαίωση του κατασκευαστή ότι το προϊόν πληρεί όλες τις βασικές απαιτήσεις των Οδηγιών και είναι ουσιαστικά το «Διαβατήριο» που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων μέσα στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Η σήμανση CE έχει την μορφή ενός ειδικού σήματος το οποίο φαίνεται στο ακόλουθο σχήμα. 

Η τοποθέτηση του σήματος CE είναι υποχρεωτική και γίνεται από τον κατασκευαστή, ή τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο αφού πρώτα τεκμηριωθεί ότι το προϊόν έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις βασικές απαιτήσεις.

Ποια προϊόντα αφορά η σήμανση CE;

Όλα τα προϊόντα, τα οποία καλύπτονται από τις Οδηγίες Νέας Προσέγγισης, πρέπει να φέρουν το σήμα CE, εκτός από εξαιρέσεις οι οποίες προβλέπονται από ειδικές Οδηγίες. Στον Πίνακα που ακολουθεί, φαίνονται όλες οι κατηγορίες προϊόντων που εμπίπτουν στις Οδηγίες Νέας Προσέγγισης, ο αριθμός της κάθε Οδηγίας όπως επίσης και η αντίστοιχη αρμόδια αρχή για την εφαρμογή τους στην Κύπρο.

Που τοποθετείται η σήμανση CE;

Η σήμανση CE τοποθετείται στο προϊόν ή στη συσκευασία (εάν η φύση του προϊόντος δεν το επιτρέπει), με τρόπο ώστε να είναι ευδιάκριτη, ευανάγνωστη και ανεξίτηλη.

Τί σημαίνει ακριβώς;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει ένα μεγάλο αριθμό Οδηγιών (EU Directives), στις οποίες περιγράφονται νομοθετικές και κοινοτικές ρυθμίσεις και απαιτήσεις για διάφορα θέματα. Μια κατηγορία Οδηγιών, γνωστές ως «Οδηγίες Νέας Προσέγγισης», έχουν ως αντικείμενο την απλούστευση των διαδικασιών της εισαγωγής και διακίνησης προϊόντων προς και εντός των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Οδηγίες αυτές καθορίζουν:

1.            τις βασικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν τα προϊόντα σε σχέση με την ασφάλεια, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος,

2.            τον τρόπο ελέγχου της συμμόρφωσης των προϊόντων προς τις απαιτήσεις αυτές,

3.            τη σήμανση που οφείλουν να φέρουν (σήμανση CE).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top