ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ντράγκι ανακοινώνει επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης

Ο Ντράγκι ανακοινώνει επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης

Τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις αναφορές του Μάριο Ντράγκι, αναμένουν οι αγορές, εν μέσω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας και του επίμονου χαμηλού πληθωρισμού που χαρακτηρίζει την ΕΕ.

Η διάσκεψη είναι προγραμματισμένη για τις 15:30 ώρα Κύπρου.

Ο κ. Ντράγκι είχε προαναγγείλει μετά τη συνεδρία του Ιανουαρίου πως το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάσει και πιθανώς θα αναθεωρήσει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ, καθώς οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί.

«Οι καθοδικοί κίνδυνοι σημείωσαν εκ νέου άνοδο σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς, μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις αγορές βασικών εμπορευμάτων, καθώς και γεωπολιτικών κινδύνων. Σε αυτό το περιβάλλον, η δυναμική του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί επίσης να είναι υποτονικότερη από ό,τι αναμενόταν», είχε δηλώσει ο κ. Ντράγκι και επανέλαβε πως η ΕΚΤ έχει την ισχύ, τη θέληση και την αποφασιστικότητα να δράσει.

Ο κ. Ντράγκι είχε αναφερθεί στη μείωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, την επιβράδυνση στην Κίνα και γενικότερα στις αναδυόμενες οικονομίες.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα ληφθούν έπειτα από την παρουσίαση των στοιχείων μακροοικονομικών προβλέψεων που θα καλύπτουν και το 2018. Ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης είπε ακόμη πως θα διασφαλιστεί ότι υφίστανται όλες οι τεχνικές προϋποθέσεις προκειμένου το πλήρες φάσμα των επιλογών πολιτικής να είναι διαθέσιμο προς εφαρμογή, εφόσον χρειαστεί.

«Έχουμε την δύναμη, τη θέληση και την αποφασιστικότητα να δράσουμε. Δεν υπάρχουν όρια για το μέχρι πού μπορούμε αναπτύξουμε τα εργαλεία μας, εντός των όρων εντολής, για να πετύχουμε τον στόχο του πληθωρισμού κάτω αλλά κοντά στο 2%», δήλωσε.

Αναλυτές προεξοφλούν περαιτέρω μειώσεις των ήδη αρνητικών καταθετικών επιτοκίων, περαιτέρω επιτάχυνσης του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων €60 δισεκατομμυρίων ευρώ το μήνα στο πλαίσιο του QE και/ή επέκταση του προγράμματος πέρα από το Μάρτιο του 2017.

Από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και ξεκίνησε το πρόγραμμα, η ΕΚΤ έχει αυξήσει τον προϋπολογισμό της κατά €1,5 τρισεκατομμύρια σε αγορές καλυμμένων ομολόγων, προϊόντων τιτλοποίησης (Asset-Backed Securities – ABS) και κρατικών ομολόγων.

Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη παραμένει υποτονική, αφού διαμορφώθηκε στο 0,4% στην ΕΕ και 0,3% στην ευρωζώνη το δ` τρίμηνο του 2015. Παράλληλα, ο πληθωρισμός, με βάση προκαταρκτική εκτίμηση από την Eurostat, υποχώρησε το Φεβρουάριο στο -0,2% στην ευρωζώνη από 0,35% που ήταν τον Ιανουάριο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top