ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιούνκερ, Τουσκ και Μογκερίνη συνάντησε ο Ν. Αναστασιάδης με αφορμή το πραξικόπημα στην Τουρκία

Γιούνκερ, Τουσκ και Μογκερίνη συνάντησε ο Ν. Αναστασιάδης με αφορμή το πραξικόπημα στην Τουρκία

Διαβουλεύσεις ΠτΔ στο πλαίσιο ASEM για τα τεκταινόμενα και Κυπριακό.

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Τουρκία, νωρίς σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια σειρά διαβουλεύσεων με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Zαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την Υπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι και τους παριστάμενους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, προς κοινή αντίδραση στα τεκταινόμενα.

Αργότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στη συζήτηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη Σύνοδο Ασίας-Ευρώπης (ASEM) με θέμα συζήτησης τις σημερινές προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίσης διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, τον Πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, Λι Χσίεν Λουνγκ και τον Αντιπρόεδρο της Ινδονησίας Γιουσούφ Κάλλα.

Κατά τη διάρκεια της εγκάρδιας και μακράς συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο Πρωθυπουργό συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις  στην Τουρκία, σε σχέση και με το διάλογο επίλυσης του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ρώσος Πρωθυπουργός αντάλλαξαν προβληματισμούς για τη διαμορφούμενη κατάσταση, εκφράζοντας την αμοιβαία επιθυμία όπως οι βασικές αρχές της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας επικρατήσουν στη χώρα.

Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας έτυχε ενδελεχούς ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τρέχουσα πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού και επαναβεβαίωσε τις διαχρονικές θέσεις αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα όπως η διαδικασία καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
 
 Ταυτόχρονα, οι δυο ηγέτες εξέφρασαν ικανοποίηση για το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, επαναλαμβάνοντας την επιθυμία για περαιτέρω εμβάθυνση τους, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και ενέργειας.

Ακολούθως, ο Ρώσος Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησαν τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας σημειώνοντας τη στρατηγικής σημασίας σχέση των δυο πλευρών και την ανάγκη ομαλοποίησης της, με εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ. Για το πιο πάνω, ο κ. Μεντβιέντεφ εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τη στάση της Λευκωσίας εντός ΕΕ.

Στις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης και τον Αντιπρόεδρο της Ινδονησίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Υπήρξε επίσης  ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι σχέσεις των εν λόγω χωρών με την ΕΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να διαβεβαιώνει για τη θετική στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς τον στόχο περαιτέρω εμβάθυνσης τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top