ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το μόνο που πράττει είναι να αναβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία»

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το μόνο που πράττει είναι να αναβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις τελευταίες μέρες το μόνο που πράττει είναι να αναβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε την Τρίτη (11/10) ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, απαντώντας στις επικρίσεις κομμάτων ότι ο Πρόεδρος με δηλώσεις του αποενοχοποιεί την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε σήμερα συνάντηση στα γραφεία του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομοσπονδιακής Βουλής Γερμανίας με μοναδικό θέμα συζήτησης το Κυπριακό, με τους Γερμανούς Βουλευτές να επαναβεβαιώνουν τις θέσεις αρχών στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου χαιρέτισε τις θέσεις αρχών της γερμανικής Βουλής και της Επιτροπής. Όπως σημείωσε, τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα μέλη της Επιτροπής επαναβεβαίωσαν τις θέσεις αυτές και συγκεκριμένα τη θέση πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές και δεν μπορούν να υπάρξουν οποιεσδήποτε μόνιμες παρεκκλίσεις. Επίσης, τονίστηκε η σημασία των βασικών ελευθεριών και το πόσο ουσιαστικό είναι να έχουμε ένα λειτουργικό κράτος εντός της ΕΕ ενώ ξεκάθαρη ήταν η θέση της Επιτροπής πως δεν μπορούν τρίτες χώρες, είτε με εγγυητικά δικαιώματα είτε με παρουσία στρατευμάτων, να βρίσκονται σε μια επανενωμένη ευρωπαϊκή χώρα.

Όπως είπε, για το θέμα αυτό αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως αυτό της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας και πως δεν μπορούν οι Ούγγροι, που είναι μια σημαντική μειονότητα στη Ρουμανία, να ζητούν και να έχουν εγγυήσεις και παρουσία στρατευμάτων από την Ουγγαρία.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε πως εξήγησαν στους Γερμανούς Βουλευτές ότι ως ε/κ κοινότητα έχουμε ήδη προβεί σε σημαντικές συναινέσεις και πως έχουμε δεχτεί εδώ και δεκαετίες την πολιτική ισότητα, τη μεγαλύτερη συναινετική εθνική θέση που έχει γίνει ποτέ.

“Μας δήλωσαν ότι θα έχουμε τη στήριξή τους στην προσπάθεια αυτή της επανένωσης της χώρας μας, και ως Βουλευτές και αξιωματούχοι μιας χώρας που ήταν μοιρασμένη ως πριν 26 χρόνια, μοιράστηκαν μαζί μας το μεγάλο όραμα να ζεις σε μια ενωμένη χώρα και τόνισαν πολύ σωστά αυτό που πρέπει όλους μας να είναι η θέση, πως το διακύβευμα είναι τι θα δώσουμε στα παιδιά μας, μια μοιρασμένη ή μια επανενωμένη πατρίδα”, είπε, και τόνισε πως το όραμα του ΔΗΣΥ είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια επανενωμένη ευρωπαϊκή χώρα.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις των κομμάτων ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μέσα από τις δηλώσεις του απενοχοποιεί την Τουρκία, είπε πως ο Πρόεδρος ιδιαίτερα αυτές τις μέρες το μόνο που πράττει είναι να αναβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας πως η τριμερής συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου που ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου αναβαθμίζει στην πράξη την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεύτερον, συνέχισε, η σκληρή μάχη που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει για την επίλυση του Κυπριακού είναι μέσα από το διάλογο είτε να βρούμε λύση, είτε να μπορέσουμε να αποδείξουμε ποιος ευθύνεται για τη μη λύση.

Έθεσε το ερώτημα αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισακούσει τις πολιτικές δυνάμεις που είναι ενάντια στη ΔΔΟ και καταγγείλει το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού το οποίο είναι σε όλα τα ομόφωνα ψηφίσματα του ΟΗΕ, θα υπάρξει ή όχι αποενοχοποίηση της Τουρκίας. “Δεν θα δώσω απάντηση, το αφήνω στην κρίση των πολιτών”.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top