ΚΟΣΜΟΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ! Μία ανάσα πριν τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ - Τι θα συμβεί αν εκλέγεί ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ! Μία ανάσα πριν τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ - Τι θα συμβεί αν εκλέγεί ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών

Όλα τα βλέμματα στην Πενσυλβάνια - Αν ο Τραμπ επικρατήσει και εκεί, μετά τη Φλόριντα και το Οχάιο, «κλειδώνει» η νίκη του - Μέχρι στιγμής εξασφαλίζει 244 εκλέκτορες έναντι 215 της Κλίντον - Εκτίμηση NYT: Νικητής κατά 95% ο Τραμπ - Όποιος κερδίζει το Οχάιο (από το 1964) πάει στο Λευκό Οίκο

Μια ανάσα πριν το Λευκό Οίκο βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ  κέρδισε τις κρίσιμες πολιτείες της Φλόριντα και του Οχάιο στις αμερικανικές εκλογές: Η πρώτη θεωρείται κλειδί για την ανάδειξη του προέδρου των ΗΠΑ και η δεύτερη κατά παράδοση (από το 1964) αναδεικνύει πρώτον αυτόν που κερδίζει τελικά την προεδρική κούρσα. 

Ο Τραμπ έχει το προβάδισμα και στο Ουισκόνσιν, πολιτεία, την οποία αν δεν κερδίσει η Κλίντον, πιστεύεται ότι θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη νίκη υπέρ του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών μαζί με την Πενσυλβάνια και το Μίσιγκαν. Η πρώτη από τις δύο φαίνεται να «κλειδώνει» υπέρ του Τραμπ χαρίζοντας του το αξίωμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Τι θα συμβεί αν εκλεγεί ο Τραμπ

Βασικά στοιχεία του δόγματος Τραμπ περιστρέφονται γύρω απ” την ακύρωση όλων όσων έκανε ο προκάτοχός του στο ύπατο αξίωμα τις δύο προηγούμενες τετραετίες. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο ο Τραμπ θέλει να αντικαταστήσει το περίφημο Obamacare, – τον νόμο Ομπάμα για την καθολική υγειονομική ασφάλιση-. Σκοπεύει να βάλει φραγμό στους προερχόμενους από περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο τρομοκρατικών οργανώσεων μετανάστες, να θέσει σε εφαρμογή «εξονυχιστικούς ελέγχους» για όλους όσους θέλουν να πάνε στις ΗΠΑ και να σταματήσει το πρόγραμμα της αμερικανικής κυβέρνησης για την εισδοχή Σύρων προσφύγων.

Μάλιστα θέλει να ακυρώσει όλα τα «αντισυνταγματικά» προεδρικά διατάγματα του Ομπάμα, από εκείνο που αφορά στον έλεγχο των όπλων μέχρι την απαγόρευση απέλασης παιδιών μεταναστών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ. Παράλληλα έχει εκφράσει την επιθυμία να παγώσει τις χρηματικές συνεισφορές της Ουάσιγκτον σε προγράμματα του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, να επανεξετάσει τη συμμετοχή της χώρας του στο «απηρχαιωμένο», όπως το έχει χαρακτηρίσει, ΝΑΤΟ, να αναδιαπραγματευτεί την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και να ξεκινήσει την ανέγερση «ενός μεγάλου, υπέροχου τείχους» κατά των μεταναστών στη μεθόριο με το Μεξικό.

Εξίσου σίγουρο είναι ότι ο Τραμπ ως πρόεδρος θα αφιερώσει εξ” αρχής μεγάλο μέρος της προσοχής του στην πολιτική εμπορίου, αφού για κανένα άλλο θέμα δεν μίλησε τόσο πολύ στην προεκλογική του εκστρατεία. Ο εκκεντρικός μεγιστάνας βλέπει στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έναν απ” τους βασικούς λόγους της πτώσης της αμερικανικής βιομηχανίας και σχεδιάζει ως αντίδραση «να ξανακάνει μεγάλη την Αμερική.»

Έχει προαναγγείλει ότι σε περίπτωση νίκης του θα βάλει σε πρώτη φάση στον πάγο τις ισχύουσες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και θα σταματήσει το διάλογο για μια διατλαντική συμφωνία, όπως και για μια συμφωνία με τις χώρες του Ειρηνικού.

Ο Τραμπ προτίθεται, όπως έχει πει στο παρελθόν, να εισηγηθεί περιορισμό της θητείας των μελών του κογκρέσου, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο των «αιώνιων» βουλευτών ή γερουσιαστών, που έχουν έχουν καταλάβει εδώ και δεκαετίες τα αντίστοιχα έδρανα.

Προτίθεται ακόμη να αρχίσει ένα πρόγραμμα επενδύσεων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων στις υποδομές και να απαγορέψει σε μέλη της κυβέρνησης να δραστηριοποιούνται επί μία πενταετία ως λομπίστες.

Οι πιο επικίνδυνες απ΄ τις ιδέες του Τραμπ

Απο την άλλη, όμως, υπάρχουν και κάποια σχέδιά του που προκαλούν τρόμο: όπως η αντιμετώπιση που θα επιφυλάξει στους αντιπάλους του.

Στην τελευταία τηλεμαχία του με την Χίλαρι Κλίντον, δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση νίκης του θα επιφορτίσει έναν εισαγγελέα να ασχοληθεί αποκλειστικά με την Δημοκρατική υποψήφια, κι ίσως «την κλείσει στη φυλακή».

Εξάλλου έχει απειλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι θα αλλάξει τη νομοθεσία, ώστε να είναι ευκολότερες οι διώξεις κατά εφημερίδων που φιλοξενούν επικριτικά δημοσιεύματα. Έχει χαρακτηρίσει την ελευθεροτυπία εμπόδιο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας κι έχει κατηγορήσει για μεροληψία έναν δικαστή, λόγω της μεξικανικής του καταγωγής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top