ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 1.019 οι αιτήσεις και στα 56 τα Διατάγματα Απαλλαγής Οφειλών απο χρέη στην Κύπρο

Στις 1.019 οι αιτήσεις και στα 56 τα Διατάγματα Απαλλαγής Οφειλών απο χρέη στην Κύπρο

Στις 1.019 ανήλθαν οι αιτήσεις Διαταγμάτων Απαλλαγής Οφειλών (ΔΑΟ) που δέχθηκε η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει 56 Διατάγματα Απαλλαγής Οφειλών, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας Γιώργο Καροτσάκη.

“Κατά συνέπεια, 56 οικογένειες συμπολιτών που δεν έχουν διαθέσιμο εισόδημα, ούτε ουσιαστικά περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην αποπληρωμή των χρεών τους, έχουν απαλλαχθεί από ανεξασφάλιστα χρέη ύψους μέχρι €25.000 τόσο οι ίδιοι όσο και οι εγγυητές τους”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 16 μηνών από την εφαρμογή του Πλαισίου Αφερεγγυότητας βάση των νομοθετημάτων του.

“Πλησιάζοντας προς το τέλος της χρονιάς, η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας επιχειρεί την ανασκόπηση της χρονιάς που αφήνει πίσω της και επιχειρεί να αξιολογήσει τη δράση της, ώστε να εκμηδενίσει τυχόν εμπόδια και να συνεχίσει απρόσκοπτα και αποτελεσματικά το έργο που της έχει ανατεθεί”, ανέφερε ο κ. Καροτσάκης.

“Αναλογιζόμαστε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε όλο αυτό το διάστημα και νιώθουμε ικανοποιημένοι που καταφέραμε να θέσουμε έμπρακτα σε εφαρμογή ένα πολυσύνθετο και περίπλοκο Πλαίσιο Αφερεγγυότητας”, υπογράμμισε.

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας τόνισε ότι η εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας συνέβαλε στην κατάταξη της οικονομίας της Κύπρου σε θέματα Αφερεγγυότητας στη 16η θέση από την Παγκόσμια Τράπεζα, μέσω του Doing Business που αξιολογεί και βαθμολογεί διάφορους τομείς και δραστηριότητες των κρατών σε παγκόσμια βάση, ενώ η ΕΕ κατατάσσει την Κύπρο στην 9η θέση μεταξύ των κρατών μελών για το καλύτερο πλαίσιο εφαρμογής.

“Η επιτυχής εφαρμογή του Πλαισίου Αφερεγγυότητας δεν περιορίζεται μόνο στη λειτουργικότητα της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας αλλά και των άλλων κρατικών υπηρεσιών, την οργάνωση και το συντονισμό των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των Συμβούλων Αφερεγγυότητας αλλά και των Δικαστηρίων. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση της θέσης μας ακόμη περισσότερο”, υπογράμμισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι αρκετές υποθέσεις βρίσκονται ενώπιον των Επαρχιακών Δικαστηρίων για εκδίκαση και όπως γίνεται αντιληπτό, ο αριθμός των δικαστικών αποφάσεων θα αυξηθεί, ενώ υπογράμμισε πως με την πρόσφατη στελέχωση και εκπαίδευση προσωπικού στην Υπηρεσία, “οι διαδικασίες θα καταστούν γρηγορότερες και αποτελεσματικότερες”.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Καροτσάκη, δεν αξιοποιούν στο βαθμό που πρέπει το συγκεκριμένο εργαλείο αναδιάρθρωσης χρεών που τους παρέχεται. με το «Διορισμό Εξεταστή» (Examinership), καθώς μόλις 3 υποθέσεις οδηγήθηκαν ενώπιον των Επαρχιακών Δικαστηρίων (εκ των οποίων η μία αποσύρθηκε).

Επιπρόσθετα, ο κ. Καροτσάκης είπε στο ΚΥΠΕ ότι έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία Αφερεγγυότητας 38 αιτήσεις Προσωπικών Σχεδίων Αποπληρωμής (ΠΣΑ). Σημείωσε ότι η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας κατάφερε να εξασφαλίσει 7 Προστατευτικά Διατάγματα που εκδόθηκαν από τα Επαρχιακά Δικαστήρια και αποφάσεις για αιτήσεις ΠΣΑ που εγκρίθηκαν από τις Συνελεύσεις Πιστωτών.

“Η αναδιάρθρωση του χρέους μέσω ΠΣΑ μπορεί να διασφαλίσει την αποπληρωμή των πιστωτών και να διατηρηθεί, όπου είναι εφικτό η κύρια κατοικία”, σημείωσε.

Ο κ. Καροτσάκης αναφέρθηκε και στο Σχέδιο Προστασίας Κύριας Κατοικίας που έθεσε σε εφαρμογή ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης την 1η Οκτωβρίου του 2016 και σημείωσε ότι “πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο αφορά στεγαστικά δάνεια που έχουν συνομολογηθεί για την ανέγερση ή την αγορά της κύριας κατοικίας του αιτητή, καθώς και επιχειρηματικά δάνεια, με στόχο τη στήριξη κοινωνικά ευάλωτων ομάδων”.

"Η παραχώρηση της επιχορήγησης από τον ΚΟΑΓ θα ξεκινήσει μόνο σε περίπτωση που έχει τεθεί σε ισχύ Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωμής", πρόσθεσε.

Τέλος, ανέφερε ότι η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας κατάφερε να αποκαταστήσει περισσότερους από 8.600 πτωχεύσαντες και να τους απαλλάξει από όλα τα μη εξασφαλισμένα δάνεια τους με στόχο την επανένταξη τους στην οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη της οικονομίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top