ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστασιάδης: «Ήρωες έχουμε αρκετούς, δεν χρειαζόμαστε άλλους» - «Μέσα από την ειρήνη να επιτύχουμε επιτέλους την ασφάλεια»

Αναστασιάδης: «Ήρωες έχουμε αρκετούς, δεν χρειαζόμαστε άλλους» - «Μέσα από την ειρήνη να επιτύχουμε επιτέλους την ασφάλεια»

Την ελπίδα ότι θα έρθει η στιγμή που Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα γιορτάζουν από κοινού την 8η του Μάρτη, Ημέρα της Γυναίκας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Πρόεδρος είπε ότι “έχουμε μια κοινή καταγωγή, έχουμε κουλτούρα που δεν διαφέρει και αυτό που κατά κύριο λόγο έχουμε είναι παιδιά και εγγόνια που θέλουμε να ζήσουν με ειρήνη, να ζήσουν και να μην αντιμετωπίσουν ποτέ τον κίνδυνο νέων αιματοχυσιών”.

“Δεν χρειαζόμαστε άλλους ήρωες. Ήρωες έχουμε αρκετούς για να τους τιμήσουμε αν θέλουμε και να αποδείξουμε έμπρακτα τον σεβασμό μας. Μέσα από την ειρήνη να επιτύχουμε επιτέλους την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την προοπτική σε αυτό τον τόπο” πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι η προτεραιότητα του καθενός θα πρέπει να είναι πώς αντιμετωπίζουμε το μέγα θέμα της διαίρεσης της πατρίδας μας προσθέτοντας ότι “και αυτή είναι η δική μου προτεραιότητα. Και δεν θα ακολουθήσω και δεν ακολουθώ τις όποιες σκοπιμότητες στη διαχείριση του εθνικού προβλήματος”.

“Αρκεί”, είπε, “να γίνει συνείδηση και από τους συμπατριώτες μας. Βεβαίως δεν θα ήθελα να αφήσω καμιά αιχμή όσον αφορά τις προθέσεις μερίδας, σημαντικής μερίδας των συμπατριωτών μας, γιατί οι έξωθεν παρεμβάσεις είναι ορατές. Θα πρέπει να γίνει όμως συνείδηση ότι όπως εμείς επιδεικνύουμε ευαισθησία στις ανησυχίες τους, θα πρέπει αντίστοιχη και ανάλογη ευαισθησία να επιδείξουν στις δικές μας ευαισθησίες και έγνοιες”.

Ο Πρόεδρος είπε ότι δεν μπορεί μια λύση να δημιουργεί νικητές ή να αφήνει ηττημένους και πρόσθεσε: “ Θα πρέπει να γίνει συνείδηση πως για να υπάρξει ειρηνική συμβίωση θα πρέπει όλοι να νιώθουμε άνετα ότι ζούμε σε μια σύγχρονη πατρίδα, ότι υπάρχει αλληλοσεβασμός, ότι υπάρχουν οι συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης, προκειμένου να υπάρξει προοπτική και μέλλον. Υπάρχει ανάγκη να γίνει συνείδηση ότι αυτό το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί, να μην αντιμετωπίσουμε φαινόμενα που είχαμε αντιμετωπίσει το 1960. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε”.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί “αναίτια εξαιτίας μιας αχρείαστης, απόλυτα απαράδεκτης, θα πρέπει να πω, κάτω από τις συνθήκες, απόφαση της Βουλής. Και αυτό γιατί γιορτάζουμε την 1η Απριλίου που ήταν η ένοπλη εξέγερση για την Ένωση. Γίνεται η αναφορά στη 15η Ιανουαρίου, στο δημοψήφισμα. Γίνεται η αναφορά στον ηρωικό εκείνον αγώνα. Συνεπώς, δεν θα έπρεπε να παρασυρόμαστε και να θεσμοθετούμε κανονισμούς, οι οποίοι δεν προσφέρουν τίποτα. Ούτως ή άλλως στη διδακτέα ύλη των σχολείων περιλαμβάνεται αναφορά. Και αυτό που οι κανονισμοί προβλέπουν και πάλι είναι μια απλή ή ολιγόλεπτη αναφορά”.

“Δεν θα έπρεπε αυτό το γεγονός, το ατυχέστατο γεγονός, να οδηγήσει στη διακοπή του διαλόγου. Θεωρώ από τη μια ατυχέστατη τη θέση της Βουλή, αλλά από την άλλη και παντελώς αδικαιολόγητη τη στάση που τήρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Δεν γνωρίζω αν είναι δική του η βούληση ή επεβλήθη εκ των έξω εξαιτίας του δημοψηφίσματος στην Τουρκία ή των εσωτερικών αναγκών της Τουρκίας” τόνισε ο Πρόεδρος.

Εξέφρασε την ευχή όπως “κάθε μέρα να κάνουμε βήματα προόδου, κάθε μέρα να γίνεται μικρότερο το χάσμα και κάθε μέρα να γίνεται πιο δίκαιος ο κόσμος μας, είτε μεταξύ ανδρών και γυναικών είτε μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”.

Αναφερόμενος σε μία μελέτη των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι καταδεικνύει πως ειρηνευτικές αποστολές ή συμφωνίες στις οποίες συμμετέχουν γυναίκες είναι πιο επιτυχείς.

“Με αυτό θέλω να πω πιο συγκεκριμένα πως πρέπει πια να συνειδητοποιήσουμε πως καμία πολιτική παρέμβαση αν θέλει να είναι αποτελεσματική δεν πρέπει να αγνοεί τη θέση της Γυναίκας”, είπε, προσθέτοντας ότι η ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών οφείλει να αποτελεί σημείο αναφοράς.

Σημειώνοντας ότι υπάρχει διαρκής πρόοδος στις περισσότερες χώρες του κόσμου όπως και στην Κύπρο, είπε ότι το πρόβλημα είναι πως ο ρυθμός προόδου δεν είναι ικανοποιητικός πρέπει να εντατικοποιήσουμε “και προσπαθούμε στο βαθμό του επιτρεπτού να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας”.

Ακόμη και στην ίδια την ΕΕ, είπε, που θεωρείται και είναι εκ των πραγμάτων ένας οργανισμός με ιδιαίτερα προοδευτικές και εκσυγχρονιστικές δομές και μεγαλύτερες ευαισθησίες, οι διαφορές παραμένουν.

“Κυρίως σε τομείς που άπτονται της διαμόρφωσης πολιτικής και αυτό είναι ένα κεφάλαιο που δεν σας κρύβω πως με απασχολεί και εμένα τον ίδιο προσωπικά καθώς βλέπω πως η πρόοδος που έχουμε επιτελέσει στη χώρα μας δεν είναι αυτή που και εμείς θα θέλαμε” ανέφερε.

Αναφορά έκανε και στην αύξηση που παρατηρήθηκε στη συμμετοχή των γυναικών στα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών, και επισήμανε ότι στα ψηφοδέλτια των κομμάτων όλο και περισσότερο αυξάνει ο αριθμός των υποψηφίων αλλά δυστυχώς, δεν αυξάνει ανάλογα και ο αριθμός των εκλελεγμένων γυναικών στα διάφορα Σώματα όπου εναπόκειται στην επιλογή των πολιτών.

Απευθυνόμενος στις γυναίκες είπε ότι “και αν υπολογίσετε ότι είστε η πλειοψηφία σε σχέση με την πληθυσμιακή σύνθεση τότε ευθύνη φέρεται και οι ίδιες διότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος”.

Σε ό,τι αφορά στο χάσμα μισθών, είπε ότι παρόλη την οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα μας καταφέραμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο το χάσμα μισθών μεταξύ ανδρών και γυναικών, από 16.2% που ήταν το 2012 σε 14.2% που είναι σήμερα.

“Ωστόσο, θέλω να επισημάνω πως, όχι μόνο δεν παραμείναμε αδρανείς, αλλά μέσα στα χρόνια που πέρασαν καταφέραμε να προωθήσουμε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές προς την ορθή κατεύθυνση. Δεν επαναπαυθήκαμε δηλαδή στο γεγονός ότι παρουσιάζεται ένας καλύτερος δείκτης σχετικά με τον μέσο όρο της ΕΕ” ανέφερε.

Είπε συγκεκριμένα ότι η Κυβέρνηση συνέχισε εντός του 2016 την προώθηση υλοποίησης δράσεων/προγραμμάτων που περιλαμβάνονται στο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2014-2017, ενώ τον Ιούνιο του 2015 η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστής και ως Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

“Με σημερινή Απόφαση του το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για την κύρωση της Σύμβασης. Ήταν μια ελάχιστη απόδοση τιμής για την αυριανή ημέρα” είπε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε νομοσχέδια που ετοιμάστηκαν ή ετοιμάζονται και που θα ενισχύσουν τη ν ισότητα των δύο φύλων.

Στην ομιλία της, η Επίτροπος για την Ισότητα των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου είπε ότι αυτές τις ημέρες τιμούμε τις γυναίκες εκείνες που διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους σε ένα αγώνα που κράτησε περισσότερο από ένα αιώνα.

Η κ. Αντωνίου είπε ότι καθοριστικό ρόλο στο δρόμο για την ισότητα των φύλων διαδραμάτισε η ΕΕ ιδιαίτερα για τις μεσογειακές χώρες. Η εναρμόνιση με την ΕΕ των χωρών της Ευρώπης, είπε, βελτίωσε τη θέση της γυναίκας και κατοχύρωσε σωρεία δικαιωμάτων.

Αναφερόμενη στο εθνικό επίπεδο, είπε ότι ένα ευρύ πλέγμα νόμων κατοχύρωσαν την ισότητα και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη στον τομέα της βίας κατά των γυναικών. Εχουν ετοιμαστεί και προωθηθεί, συνέχισε, σημαντικά νομοσχέδια ενώ προωθείται ο εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου.

Η κ. Αντωνίου αναφέρθηκε και στο στρατηγικό σχέδιο για την ισότητα ανδρών και γυναικών 2014-2017. Η ισότητα των φύλων, είπε, δεν είναι αποκλειστικά γυναικείο ζήτημα και πρόσθεσε ότι η κατανόηση αυτού του γεγονότος θα οδηγήσει σε μια συλλογική συνείδηση ισότητας προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.

Καταλήγοντας, είπε ότι παρόλα όσα έχουν γίνει `όλα δείχνουν ότι ο δρόμος ακόμα παραμένει μακρύς`.

Στη δική της ομιλία, Γενική Γραμματέας της Ισότητας των Φύλων της Ελλάδας Φωτεινή Κούβελα είπε ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει, οι γυναίκες και στον 21ο αιώνα εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των οικονομικά ανενεργών ατόμων, να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη βία.

Μίλησε για το έργο που επιτελεί η Γραμματεία σε διάφορες πτυχές της ισότητας των φύλων και αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν αναληφθεί.

Η κ. Κούβελα είπε ότι η Γενική Γραμματεία της Ισότητας των Φύλων δεν αντιμετωπίζει την ισότητα των φύλων ως γυναικείο ζήτημα, αλλά, απεναντίας, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και διαχειρίζεται όλα όσα άπτονται της ισότητας ως μια οικουμενική αρχή.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

«Η Ευρώπη θα στέκεται πάντα στο πλευρό σας για να λυθεί το Κυπριακό» αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τον κυπριακό λαό η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top