ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τελέστηκαν τα εγκαίνια της Ακαδημίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων – Ιωνάς: «Σκοπός η επιμόρφωση των δεσμοφυλάκων»

Τελέστηκαν τα εγκαίνια της Ακαδημίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων – Ιωνάς: «Σκοπός η επιμόρφωση των δεσμοφυλάκων»

 Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, με πνεύμα συλλογικότητας, συνεργασίας και διαφάνειας, ώστε να ολοκληρωθεί το πολιτικό της όραμα και οι φυλακές να συνεχίσουν να αποτελούν υπόδειγμα χώρου σωφρονισμού που πολλές χώρες ακολουθούν, αφήνοντας πίσω τις εποχές της ντροπής για την Κυπριακή Δημοκρατία, έδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου

«Έχουμε ταχθεί στη διαμόρφωση ένας σωφρονιστικού συστήματος αντίστοιχου του πολιτισμού και της ανθρωπιάς που διακρίνει τον τόπο και την κοινωνία μας», τόνισε ο κ. Νικολάου, σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της Ακαδημίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, για σκοπούς στέγασης της Ακαδημίας, πραγματοποιήθηκε η ανακαίνιση της κυβερνητικής κατοικίας αρ. 36 (πρώην Καραϊσκάκειο), με κόστος €140.000 και η ανακαίνιση της κυβερνητικής κατοικίας αρ. 37, με κόστος €188.000.

«Επενδύοντας στην επιμόρφωση των δεσμοφυλάκων, οι οποίοι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης με τη λειτουργία της Ακαδημίας, καλύπτεται ένα σημαντικό κενό, σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση των λειτουργών που καλούνται να διαχειριστούν τους κρατούμενους», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι οι νεοπροσληφθέντες δεσμοφύλακες παρακολουθούν το στάδιο της βασικής κατάρτισης/εκπαίδευσης –κάτι που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο Τμήμα Φυλακών – και ταυτόχρονα, το υφιστάμενο προσωπικό θα εκπαιδευτεί σε όλο το φάσμα των καθηκόντων που εκτελεί και κυρίως, στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τον κάθε κρατούμενο, ως ξεχωριστή ανθρώπινη προσωπικότητα, με διαφορετικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες».

Ανέφερε ότι η εκπαίδευση της οποίας θα τυγχάνουν οι δεσμοφύλακες, θα γίνεται τόσο σε συνεργασία με διάφορους θεσμούς, όπως είναι το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, οι Ψυχιατρικές και οι Ιατρικές Υπηρεσίες όσο και με εκπαιδευτές και λέκτορες από πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου και Ακαδημίες του εξωτερικού που ειδικεύονται σε θέματα σωφρονισμού.

«Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα εκπαίδευσης των δεσμοφυλάκων με τη συμμετοχή τους σε σεμινάρια, συνέδρια και εργαστήρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών, πρακτικών και μεθόδων στον τομέα του σωφρονισμού», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι ετοιμάστηκε το νέο γυμναστήριο που ετοιμάστηκε αποκλειστικά για την άθλησή των δεσμοφυλάκων και ότι εκσυγχρονίστηκαν οι υποδομές και ενισχύθηκαν οι Φυλακές με προσωπικό, με την πρόσληψη 34 δεσμοφυλάκων, οι οποίοι «υποβάλλονται σε πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης, ενώ τροχοδρομείται η διαδικασία πλήρωσης και των υπόλοιπων κενών θέσεων δεσμοφυλάκων» και προχωρεί ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου των Φυλακών

«Έχοντας ως βασική αρχή του εκσυγχρονισμού την καλλιέργεια της προσωπικότητας και την προετοιμασία για ομαλή ένταξη των κρατούμενων στην κοινωνία, βελτιώσαμε τον τρόπο χειρισμού και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία τους», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός είπε ότι «εφαρμόζοντας νέα προγράμματα σωφρονισμού, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης και προσφέροντας ευκαιρίες δημιουργικής παραμονής, ψυχαγωγίας και φροντίδας, μειώθηκαν στο ελάχιστο οι αντιδραστικές συμπεριφορές και άνοιξαν δίαυλοι αλληλοσεβασμού και επικοινωνίας των κρατουμένων με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και με την κοινωνία».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top