ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Μετά τους πανηγυρισμούς οι υπουργοποιήσεις – Τα ονόματα και η εργάσιμη Δευτέρα - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Μετά τους πανηγυρισμούς οι υπουργοποιήσεις – Τα ονόματα και η εργάσιμη Δευτέρα - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο γέγονε γέγονε και ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο επανεκλεγέντας Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Με ποσοστό 55,99% κυριάρχησε του αντιπάλου του Σταύρου Μαλά, ο οποίος με το 44,01% θα μπορεί να περηφανεύεται ότι βοήθησε το ΑΚΕΛ να μπει δυναμικά και αντιπολιτευτικά στη νέα πενταετία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που κατηγορήθηκε για το κούρεμα καταθέσεων, για τη διαφθορά κρατικών αξιωματούχων, για την εμπλοκή στο Κυπριακό, κατόρθωσε να επανεκλεγεί σχεδόν αλώβητος στο ανώτατο αξίωμα του τόπου.

Τίθεται επομένως αντιμέτωπος με όλα αυτά τα προβλήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν τον τόπο, ενώ από σήμερα Δευτέρα (5/2) και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που θα λάβει την επιβεβαίωση από τη Βουλή ξεκινά έναν κυρίως παρασκηνιακό αγώνα για τις υπουργοποιήσεις ή τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Ο ενωτικός του λόγος –είπε πως ξεχνά ό,τι είπε στην προεκλογική– δίνει κάποιο στίγμα, όμως η αντιπολίτευση δεν δείχνει έτοιμη να προσφέρει σε μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ήταν ιδιαίτερα οξύς στον μετεκλογικό του λόγο, χαρακτηρίζοντας αναξιόπιστο τον Νίκο Αναστασιάδη και εξήγησε ότι δεν τον εμπιστεύονται.

Επιπρόσθετα, ο «ενδιάμεσος χώρος» μοιάζει να σκίζει τα δεφτέρια με την εξουσία και να τραβά έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που μας έχει συνηθίσει. Ακόμα και αν οι ψηφοφόροι δεν άκουσαν την προτροπή για ψήφο σε «κανέναν», εντούτοις οι ηγεσίες των κομμάτων δεν δείχνουν πρόθυμες να δώσουν συγκατάθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από τούδε και στο εξής ξεκινά η ονοματολογία. Οι φήμες για υπουργοποίηση των Ανδρέα Κυπριανού και Ευθύμιου Δίπλαρου παραμένουν φήμες, ενώ το όνομα του Ανδρέα Μαραγκού ως επόμενου υπουργού Ενέργειας συζητείται έντονα. Ακόμα, το όνομα του Βουλευτή Νίκου Νουρή είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες.

Επίσης, τα ονόματα δύο κυριών που κουβάλησαν βαρύ φορτίο στην προεκλογική περίοδο συζητούνται. Η Αννίτα Δημητρίου, που ως εκπρόσωπος Τύπου έφερε εις πέρας ένα δύσκολο έργο και φέρθηκε άψογα σε αυτή την άγρια περίοδο, καθώς και η Στέλλα Κυριακίδου για την οποία δεν χρειάζονται συστάσεις θα είναι δυνατά χαρτιά στη νέα πενταετία του Προέδρου Αναστασιάδη.

Βέβαια, η έντονη παρουσία του Ανδρέα Μιχαηλίδη στην προεκλογική περίοδο καταδεικνύει ότι με κάποιον τρόπο θα εμπλακεί στη νέα προσπάθεια, μάλλον από τα έδρανα της Βουλής. Με το ίδιο σκεπτικό, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η αξιοποίηση του Πρόδρομου Προδρόμου.

Πάντως, ο Νίκος Αναστασιάδης, χωρίς τη στήριξη του ΔΗΚΟ αυτή τη φορά –με αισθητή την απουσία του Μάριου Καρογιάν από την εξέδρα– παίζει κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό. Οι αναγκαίες συνεργασίες στη Βουλή, όμως, τον αναγκάζουν να προχωρήσει με ενότητα και συνεργασίες. Υπάρχει έδαφος;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Πνίγηκε στις αγκάλες των υποστηρικτών του ο Πρόεδρος – «Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ&VIDEO

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top