ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαφοροποιεί τη χρηματοδοτική του βάση ο Συνεργατισμός, λέει ο Χατζηγιάννης

Διαφοροποιεί τη χρηματοδοτική του βάση ο Συνεργατισμός, λέει ο Χατζηγιάννης

Στη διαφοροποίηση της χρηματοδοτικής του βάσης, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ορατότητά του στις διεθνείς αγορές, προχωρεί ο Συνεργατισμός μέσω της έκδοσης καλυμμένου ομολόγου σε συνεργασία με την Barclays Capital και της εισαγωγής του στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ), Νικόλας Χατζηγιάννης.

Tο πρόγραμμα των καλυμμένων ομολόγων θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο. Ο Συνεργατισμός ανακοίνωσε ταυτόχρονα την επιβολή μηδενικού επιτοκίου για τους εγχώριους θεσμικούς επενδυτές, αλλά και τον στόχο να οδηγήσει την αξιολόγησή του στην επενδυτική βαθμίδα.

«Αυτό δείχνει ότι ο Συνεργατισμός, ως είθισται, λόγω του μεγέθους του και ως μια ευρωπαϊκή συστημική και μεγάλη τράπεζα ακολουθεί βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες όσον αφορά τη διαφοροποίηση της χρηματοδότησή τους», ανέφερε σε δηλώσεις του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα της άντλησης ρευστότητας από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι θέμα αυτοπεποίθησης, καθώς, όπως εξήγησε, ο Συνεργατισμός δεν έχει ανάγκη ρευστότητας. Δηλαδή, συμπλήρωσε, αυτή τη στιγμή στοχεύουμε και σκοπεύουμε και σε μια χονδρική χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές.

«Είναι δηλαδή και μια διαδικασία η οποία δημιουργεί μεγαλύτερη ορατότητα στον Συνεργατισμό και δένει πάρα πολύ καλά και με το έργο το οποίο τρέχουμε μαζί με τη Citgroup, που εκεί είναι το έργο ιδιωτικοποίησης», πρόσθεσε.

Ξεπερασμένα νέα η ένταξη στο ΧΑΚ

Απαντώντας σε ερώτηση αν ακυρώνεται η απόφαση για ένταξη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως είπε πως «αυτά είναι ξεπερασμένα και παλιά νέα».

«Το πλάνο έχει διαφοροποιηθεί εδώ και καιρό. Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού έχουμε κινηθεί σε άλλη κατεύθυνση που να ταιριάζει περισσότερους στους δικούς μας σχεδιασμούς, αλλά τολμώ να πω ότι όσον αφορά το θέμα του πλάνου ιδιωτικοποίησης, αυτό θα εξαρτηθεί και από το πλάνο διαχείρισης των ΜΕΧ», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και για μας και επομένως οι διάφοροι σχεδιασμοί που κάνουμε θα καθορίσουν επ’ ακριβώς τον συγκεκριμένο οδικό χάρτη ιδιωτικοποίησης.

Πάντως, πρόσθεσε, οι ενέργειες που κάνουμε συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας με την Barclays Capital βοηθά ακριβώς το Συνεργατισμό να συνεχίσει να κινείται μπροστά με ένα καθαρά διεθνή πλέον προσανατολισμό ως είθισται.

«Η εισδοχή ενός οργανισμού μετά την ιδιωτικοποίηση του σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο είναι πάνω στο τραπέζι. Περισσότερες λεπτομέρειες για το σχεδιασμό θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα», είπε και κατέληξε: «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τυχόν άντληση κεφαλαίων θα γίνει μέσω της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top