ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε μήνυμα σε μπουκάλι που είχε πέσει στη θάλασσα το 1886

Βρέθηκε μήνυμα σε μπουκάλι που είχε πέσει στη θάλασσα το 1886

Το παλιότερο μήνυμα σε μπουκάλι που έχει βρεθεί ποτέ ανακάλυψε σε έναν περίπατο σε παραλία της Αυστραλίας μία οικογένεια από το Περθ.

 

Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο Αυστραλούς ειδικούς, το μπουκάλι εντοπίστηκε περίπου 132 χρόνια αφότου πετάχτηκε στη θάλασσα.

Ήταν η Tonya Illman εκείνη που το βρήκε ενώ περιπλανιόταν στους αμμόλοφους σε απομακρυσμένη παραλία της Δυτικής Αυστραλίας.

Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για αυθεντικό μήνυμα από γερμανικό πλοίο. Το σημείωμα έχει ημερομηνία 12 Ιουνίου 1886 και ρίχτηκε στη θάλασσα από το γερμανικό πλοίο Paula, στο πλαίσιο πειράματος που έκανε το Γερμανικό Παρατηρητήριο Ναυσιπλοΐας μελετώντας τους ωκεανούς και τους θαλάσσιους δρόμους.

«Όταν το ξετυλίξαμε, είδαμε τυπωμένο κείμενο αλλά και χειρόγραφες σημειώσεις. Το μήνυμα καλούσε τον αναγνώστη, που θα βρει το μπουκάλι, να επικοινωνήσει με το γερμανικό προξενείο» περιγράφει στο BBC ο σύζυγος της Tonya Kym Illman. Στη συνέχεια πρόσεξαν την ημερομηνία- ήταν Ιούνιος του 1886. Αρχικά θεώρησαν πως δεν είναι δυνατόν να ήταν από τόσο παλιά, πήγαν όμως το μπουκάλι στους ειδικούς του Western Australian Museum.

 

Έπειτα από επικοινωνία με συναδέλφους του από τη Γερμανία και την Ολλανδία, ο Δρ Ross Anderson επιβεβαίωσε, εκ μέρους του μουσείου, την αυθεντικότητα του μηνύματος.

«Έρευνα στα αρχεία στη Γερμανία βρήκε το ταξίδι του πλοίου Paula, που έκανε μετεωρολογικές μετρήσεις. Βρέθηκε αναφορά από τον καπετάνιο από τις 12 Ιουνίου 1886, για ένα μπουκάλι που πετάχτηκε στη θάλασσα. Όλα τα στοιχεία συμφωνούν» σχολίασε ο ίδιος.

Το μπουκάλι ρίχτηκε στον βορειοανατολικό Ινδικό Ωκεανό και πιθανώς ξεβράστηκε σε ακτή της Αυστραλίας σε διάστημα 12 μηνών, όπου και θάφτηκε κάτω από την άμμο.

Όπως εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, χιλιάδες μπουκάλια ρίχτηκαν στη θάλασσα στη διάρκεια του γερμανικού πειράματος, που κράτησε 69 χρόνια. Μέχρι σήμερα μόνο 662 μηνύματα έχουν επιστραφεί- και κανένα μπουκάλι. Το τελευταίο μπουκάλι με μήνυμα είχε βρεθεί στη Δανία το 1934.

«Σκέφτομαι πως αυτό το μπουκάλι δεν το άγγιξε κανείς για 132 χρόνια και πως βρίσκεται σε τέλεια κατάσταση, παρότι εκτέθηκε στα στοιχεία της φύσης. Ακόμα τρέμω» έγραψε η Tonya στα social media.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top