ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κούβα και Αθήνα ο Υπουργός Υγείας

Στην Κούβα και Αθήνα ο Υπουργός Υγείας

Σειρά επαφών πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου στην Κούβα στο περιθώριο της συμμετοχής του στο Διεθνές Συνέδριο “Cuba Health 2018” όπου είχε την ευκαιρία να αναλύσει τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται στον τομέα της Υγείας.


Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο κ. Ιωάννου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Carissa Etienne, Διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHA). Ο Υπουργός Υγείας είχε την ευκαιρία να αναλύσει στην κ. Etienne το υφιστάμενο σύστημα υγείας στην Κύπρο και να παρουσιάσει τις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας.
 
Σύμφωνα με την κ. Etienne και με βάση την πολιτική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για να είναι επιτυχημένο ένα εθνικό σύστημα υγείας, πρέπει να είναι σχεδιασμένο έχοντας στο επίκεντρο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα κάθε σχεδίου υγείας. Η κ. Etienne χαρακτήρισε το Γενικό Σχέδιο Υγείας της Κύπρου ορθά σχεδιασμένο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι αρχές που διέπουν το ΓεΣΥ θα επιφέρουν πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς του τόπου.
 
Επιπλέον, ο κ. Ιωάννου είχε χωριστή συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας της Κούβας και πρόσφατα εκλεγμένο Αντιπρόεδρο της Κουβανικής Κυβέρνησης Roberto Morales Ojeda, με τον οποίο συζήτησε θέματα διμερούς συνεργασίας, ειδικότερα στον τομέα των φαρμάκων.
Εξετάστηκαν επίσης τρόποι προώθησης της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της έρευνας και εκπαίδευσης, καθώς και η δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα υγείας. Το εθνικό σύστημα υγείας της Κούβας θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο και βασίζεται στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, ενώ στη χώρα δραστηριοποιούνται φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν καινοτόμα φάρμακα. 
 
Στο πλαίσιο της συνάντησης, παραδόθηκε υπόμνημα συνεργασίας που καλύπτει τους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, με στόχο την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου το αμέσως επόμενο διάστημα.
 
Παράλληλα, κατά την παρουσία του στην Κούβα, ο Υπουργός Υγείας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί Πολυκλινική και να ενημερωθεί για τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού.
Επιπρόσθετα, ο κ. Ιωάννου πραγματοποίησε επίσκεψη στο εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο La Pradera και στο Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνίας, που αποτελεί ένα εκ των σημαντικότερων ερευνητικών κέντρων της Κούβας.
 
Τέλος, ο κ. Ιωάννου απηύθυνε ομιλία στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Εμπειρία από μοντέλα φροντίδας σε διάφορες χώρες», ενώ συναντήθηκε και με τον Ιρανό ομόλογό του, με τον οποίο εξέτασαν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της Συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2016.
 Ο Υπουργός Υγείας θα μεταβεί ακολούθως στην Αθήνα, όπου θα έχει εθιμοτυπική συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Υγείας δρα Ανδρέα Ξανθό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top