ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Συνέλαβαν Τ/κ και τον άφησαν ελεύθερο – Είχε εκτελέσει δύο Ε/κ το 1964

ΚΥΠΡΟΣ: Συνέλαβαν Τ/κ και τον άφησαν ελεύθερο – Είχε εκτελέσει δύο Ε/κ το 1964

Ένα συγκλονιστικό «σενάριο» βλέπει το Σάββατο (2/6) το φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για μια ιστορία που κρατά μισό περίπου αιώνα και αφορά τη δολοφονία του Ανδρέα Πέτρου και Χρίστου Σωκράτους, του οποίου η οικογένεια προσέφυγε ενώπιον Δικαστηρίου για να στιγματίσει την απραξία του κράτους, την απόκρυψη στοιχείων και τη στάση της πολιτείας.

Σύμφωνα με τον Βάσο Βασιλείου («Ο Φιλελεύθερος») οι δύο Ελληνοκύπριοι συνελήφθηκαν το 1964, αναγκάστηκαν να εργάζονται σε εξαντλητικούς ρυθμούς και τελικά εκτελέστηκαν.

Το 1990 ένας από τους φερόμενους δολοφόνους συνελήφθη από την Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αρχίζει τη Δευτέρα (4/6) και αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.

Στο διά ταύτα, η αδελφή του αγνοούμενου Χρίστου Σωκράτους, Ελένη, κατέθεσε ενώπιον Δικαστηρίου και επικαλείται όχι μόνο μαρτυρίες Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκύπριο που κατονομάζει τον δολοφόνο.

Η μαρτυρία του δεν ήταν ικανή να αποτρέψει την απελευθέρωση του φερόμενου δολοφόνου.

Ο Μεχμέτ Οσμάν Χουσεΐν Καπλάν από τη Λουρουτζίνα κατέθεσε στις 5 Οκτωβρίου 1990 ότι το 1965 άκουσε ότι συνελήφθησαν δύο Ε/κ από Τ/κ και ότι κρατούντο σε παλιό σπίτι στη μέση του χωριού.

Οι Τ/κ τους έβαζαν να κάνουν εργασίες, ενώ ήταν άρρωστοι, και ήρθε διαταγή από τη Λευκωσία για να τους σκοτώσουν. Τότε ο Ο.Υ.Ρ. τους μετέφερε σε κοιλάδα του χωριού, τους σκότωσε και τους έριξε σε έναν λάκκο.

Σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία του Καπλάν, ο Ο.Υ.Ρ. παραδέχθηκε σε μεταξύ τους συζήτηση ότι αυτός σκότωσε τους Πέτρου και Σωκράτους.

«Το μεγαλύτερό μου παράπονο είναι πως ξέρουν τον φονιά. Τον είχαν στα χέρια τους. Το κράτος. Τον συνέλαβαν και ήξεραν και πόσο χρονών είναι και που μένει και κυρίως, μπορούσαν να τον πάρουν Δικαστήριο και να τον δικάσουν για αυτό που έκανε. Αντ’ αυτού τον άφησαν ελεύθερο να απολαμβάνει όλα τα προνόμια που απολαμβάνω και εγώ ως πολίτης αυτού του κράτους αλλά, να μην αντιμετωπίζει καμία συνέπεια από τις αισχρές πράξεις του να σκοτώσει έναν νεαρό 19 χρονών και να τον πετάξει σε ένα λάκκο σαν το σκυλί. Δηλώνω ενόρκως ότι αυτό που έκανε το κράτος να αφήσει τον φονιά ελεύθερο, είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει ένα κράτος σε ένα πολίτη του», δήλωσε η αδελφή του Χρίστου Σωκράτους.

Πάντως, ο φερόμενος ως φονιάς, συνελήφθη για κλοπές, καταδικάστηκε και κατέληξε στη φυλακή. Τότε ήταν που άλλος Τουρκοκύπριος κατέθεσε πως ο Ο.Υ.Ρ. εκτέλεσε δύο Ελληνοκύπριους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top