ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάθεση Σουζάνας Πογιατζής στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό

Κατάθεση Σουζάνας Πογιατζής στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό

Η κ. Πογιατζή αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ πολλών άλλων, σε συναντήσεις που είχε σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συγκεκριμένα με τον Carlos Hervas τον Απρίλιο 2017 αμέσως μετά την αποχώρησή της από την Επιτροπεία και μετέπειτα με τον Michel Dabadie τον Φεβρουάριο 2018.

Η τελική απόφαση της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για την Altamira ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, δήλωσε η Σουζάνα Πογιατζή, πρώην μέλος της επιτροπείας της τράπεζας, κατά τη διάρκεια της δεύτερης κατάθεσής της στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό.

«Η τελική απόφαση της Επιτροπείας κατά την άποψή μου ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη», είπε η κ. Πογιατζή, η οποία και άνηκε στη μειοψηφία των μελών της Επιτροπείας που διαφώνησαν με την αρχική απόφαση όταν είχε ληφθεί.

Υπήρχε ηθικός κίνδυνος, για να πούμε το λιγότερο, και υπήρχε καθαρά επιχειρηματικός κίνδυνος, ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης κατάθεσής της και απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Πογιατζή εξέφρασε επίσης τη δική της θέση ότι δεν θεωρεί πως η ΕΚΤ ήθελε να κλείσει το Συνεργατισμό. Είπε ότι η ίδια αρνείται να πιστέψει ότι η ΕΚΤ ήθελε να κλείσει μια τράπεζα λόγω του ότι δεν τους αρέσει ο Συνεργατισμός.

Η κ. Πογιατζή αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ πολλών άλλων, σε συναντήσεις που είχε σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συγκεκριμένα με τον Carlos Hervas τον Απρίλιο 2017 αμέσως μετά την αποχώρησή της από την Επιτροπεία και μετέπειτα με τον Michel Dabadie τον Φεβρουάριο 2018.

Σύμφωνα με την ίδια, στην πρώτη συνάντηση συζήτησαν τους λόγους παραίτησης της.

Ήδη, είπε, ο κ. Hervas γνώριζε όλα τα θέματα διαφωνίας επειδή διαβάζουν όλα τα πρακτικά της Επιτροπείας και εξήγησε ότι οι επόπτες δίνουν συμβουλές και παρατηρήσεις εκ της θέσεως τους. «Είναι οι πιο μεγάλοι γνώστες του τι συμβαίνει στις συστημικές τράπεζες», είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι συζήτησαν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, δηλαδή ανεξαρτησίας των μελών του Συμβουλίου. Σίγουρα, είπε, τους ανησυχούσε το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και το θέμα ότι κατά τη δική μου άποψη λόγω του ότι από Πρόεδρος έγινε ΓΔ (ο Νικόλας Χατζηγιάνης) αυτό δημιούργησε πρόβλημα στους ανεξάρτητους μη εκτελεστικούς σύμβουλους, διότι αυτή η κίνηση από μόνη της δημιουργεί πρόβλημα στην ανεξαρτησία. Ανέφερε ότι αυτή ήταν η δική της εκτίμηση την οποία μοιράστηκε με το στέλεχος της ΕΚΤ. Απορούσα πώς πέρασε το “fit & proper” ο Πρόεδρος να γίνει ΓΔ χωρίς να παυθούν οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι, είπε. 

Σε ερώτηση αν αυτή την τοποθέτησή της την ασπάζονταν και οι επόπτες η κ. Πογιατζή απάντησε ότι σύμφωνα με την έκφραση του γενικά (ο κ. Χέρβες), το άκουσε πολύ προσεχτικά. «Αντιλήφθηκε το σημείο που έκανα και το σκέφθηκε. Δεν είχε πει κάτι, αλλά το αντιλήφθηκε και ο ίδιος», είπε.

Το άλλο θέμα που συζητήθηκε, σύμφωνα με την ίδια, ήταν το ζήτημα της διάθεσης δωρεάν μετοχών στους παλιούς πελάτες του Συνεργατισμού. Ο κ. Χέρβες, πρόσθεσε, απορούσε με ποια λογική θα χάριζε μετοχές σε μηδέν τιμή διάθεσης και πώς θα βρίσκαμε θεσμικούς επενδυτές όταν πριν είχαν διατεθεί μετοχές σε μηδέν ευρώ. Είχα και εγώ τους ίδιους προβληματισμούς με αυτόν. Όντως δεν είχε ιδιαίτερη χρηματοοικονομική λογική η συγκεκριμένη πράξη, είπε.

Απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν είχε η Επιτροπεία ρόλο σε αυτό το θέμα. Όχι, είπε, διότι δεν είχαμε οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόφαση, μόνο να βοηθήσουμε στην ετοιμασία κάποιων εγγράφων και διαδικασιών. Δεν μπορούσαμε εμείς να έχουμε λόγο με το τι θα κάνει ο μέτοχος με τις μετοχές του, πρόσθεσε.

Για τη δεύτερη συνάντηση που είχε με το άλλο στέλεχος της ΕΚΤ, τον κ. Dabadie είπε ότι κυρίως η συζήτηση ήταν για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και εστιάστηκε στην απευθείας ανάθεση στην Altamira. Του εξήγησε-είπε η κ. Πογιατζή- ότι η ίδια δεν μπορούσε να καταλάβει με μια λογική έγινε αυτή η ανάθεση χωρίς πληρωμή, χωρίς προσφορές, χωρίς σχέδιο Β.

Η κ. Πογιατζή συνέχισε λέγοντας ότι και ο ίδιος της είπε ότι πρώτη φορά άκουσε παγκοσμίως να δίνουν €7 δισ. μόνο σε μια εταιρεία χωρίς προσφορές. «Ήταν και ο ίδιος ξαφνιασμένος», είπε.

Επίσης, πρόσθεσε, του είχε πει ότι ένοιωθε ότι οι εκτελεστικοί τους κατεύθυναν να ψηφίσουμε την απευθείας ανάθεση.

Σύμφωνα με την ίδια, «ήταν λίγο αλλόκοτη η όλη κατάσταση».  Για την αντίδραση του κ. Dabadie ανέφερε ότι συμφώνησε και την ρώτησε αν θεωρούσε ότι θα έπρεπε να εξετάσει το θέμα και η αστυνομία, προσθέτοντας ότι η ίδια του είπε ξεκάθαρα ότι δεν είχε αποδείξεις για fraud (απάτη).

Σε ερώτηση αργότερα αν εννοεί ότι πέραν του ετεροβαρούς της συμφωνίας με την Altamira θεωρεί ότι υπάρχουν και σκιές στη συναλλαγή απάντησε ότι εάν η συμφωνία έκλεισε με βάση την προκαταρκτική πρόταση, τότε αφήνει ερωτήματα και αυτά τα ερωτήματα εγείρουν ‘red flags’ (κόκκινες σημαίες). Δεν έχει αποδείξεις γι’ αυτό, είπε, αλλά ούτε μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν υπάρχει.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της η κ. Πογιατζή είχε δώσει το παράδειγμα της συμφωνίας της Ελληνικής Τράπεζας για δημιουργία πλατφόρμας για δάνεια ύψους €2,4 δισ. λέγοντας ότι για αυτό το δικαίωμα η Ελληνική είχε λάβει από την εταιρεία με τη οποία είχε συμφωνήσει τη συνεργασία, €20,4 εκατ.  Δεν γνωρίζω αν είναι λίγο ή πολύ, αλλά τουλάχιστον υπάρχει μια τιμή σύγκρισης, είπε, προσθέτοντας ότι στην προκαταρκτική πρόταση για την Altamira δεν υπήρχε καμία είσπραξη λεφτών για τα δάνεια ύψους €7,2 δισ. που θα διαχειριζόταν η νέα εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 51% στην Altamira έναντι 49% στο Συνεργατισμό.

Δεν είμαι πεπεισμένη ότι η διαχείριση ήταν σωστή, λογική, δίκαια ή ακόμα και άμεμπτη. Είναι περίεργη συμφωνία. Δεν θα το έκανε καμία ιδιωτική εταιρεία, σημείωσε η ίδια.

Σε σχέση με το κατά πόσο έπρεπε οπωσδήποτε να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο ο Συνεργατισμός ανέφερε ότι με βάση το “list of commitments” (κατάλογος δεσμεύσεων)  έπρεπε μέχρι τις 31/12/2016 να αποκτηθούν όλες οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές. Μας είχε δοθεί η εντύπωση ότι επέμεναν (οι επόπτες) για την εισαγωγή στο ΧΑΚ, ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν ήταν αυτή η εντύπωση που της δόθηκε προσωπικά.

Μας έλεγαν ότι δεν δέχονταν κουβέντα, είπε. Εγώ, πρόσθεσε, τους βρήκα εξαιρετικά λογικούς σε όλα τα θέματα.

Η κ. Πογιατζή κλήθηκε να πει την άποψη της και για τη θέση που διατύπωσε ο Μάριος Κληρίδης για τις εξουσίες που είχε ο Γιάννος Σταυρινίδης στην ΣΚΤ και απάντησε ότι συμφωνεί απόλυτα. Ο κ. Σταυρινίδης ήταν υπεύθυνος για το Τμήμα Στρατηγικής, για το Τμήμα Αναδιαρθρώσεων, για την Επικοινωνία, για τις Διαφημίσεις, είπε, προσθέτοντας ότι αυτή του Τμήματος Αναδιάρθρωσης περιλαμβανόταν σε συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ ΣΚΤ και Υπουργείου. Είχε τόσες πολλές ευθύνες που στην ουσία ενεργούσε ως Σκιώδης Γενικός Διευθυντής, ανέφερε. 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα τα οποία είχε η ΣΚΤ ήταν ο όγκος των outsourced services (ανάθεση υπηρεσιών εκτός τράπεζας) τα οποία έδινε η Τράπεζα.

Ήταν, είπε, ένα από τα σημεία που είχαν θέσει οι επόπτες από πλευράς JST (Joint Supervisory Team), για τον όγκο δουλειών που δίναμε. Δεν ήταν ξεκάθαρο αν μπορούσαμε να κάνουμε σωστό execution (εκτέλεση) των συμβουλών που έρχονταν, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «πολλές φορές έμεναν οι συμβουλές στο ράφι». Ανέφερε ακόμη ότι καταβλήθηκε μια προσπάθεια και ότι θα πρέπει να υπάρχει έκθεση από την υπηρεσία ελέγχου γι αυτό το θέμα.
 
Για παρατυπίες στην παραχώρηση δανείων και κομματοκρατία έκανε λόγο ο Γ. Ιωάννου

Σε δάνεια που παραχωρούνταν παράτυπα, χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις με αποτέλεσμα να καταστούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) έκανε λόγο ο πρώην  Διευθυντής Α' Τραπεζικών Υπηρεσιών του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, Γιαννάκης Ιωάννου στην κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία έγινε κατόπιν δικού του αιτήματος.

Ο κ. Ιωάννου, ο οποίος αποχώρησε από το Ταμιευτήριο τον Μάιο του 2009, έκανε επίσης λόγο για κομματοκρατία εντός του Ταμιευτηρίου. «Υπήρχε και μια κομματική πειθαρχία την οποία εγώ δεν τηρούσα», είπε και ερωτηθείς αν το Ταμιευτήριο ελεγχόταν από συγκεκριμένο κόμμα απάντησε καταφατικά.

Αναφορικά με τα δάνεια που παραχωρούνταν παράτυπα έθεσε το ερώτημα πως ενώ το μέγιστο ποσό οικιστικού δανείου ήταν €300.000, βρέθηκαν ένα σωρό δανειολήπτες με πολύ μεγαλύτερο από τις 300.000 και με ποιου την έγκριση; Μίλησε επίσης για παραχώρηση επιχειρηματικού δανείου σε άτομο που δεν είχε σχέση με επιχειρήσεις.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top