ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

KPMG Venture Pulse Q3, 2018: US$ 183,3 δις επενδύθηκαν στην παγκόσμια αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων

KPMG Venture Pulse Q3, 2018: US$ 183,3 δις επενδύθηκαν στην παγκόσμια αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων

Οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων (Venture Capital – VC) διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα το τρίτο τρίμηνο του 2018, φτάνοντας τα US$ 52 δις σε σύνολο 3.045 συμφωνιών, σύμφωνα με την έκθεση Venture Pulse Q3 2018, που δημοσίευσε η KPMG σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις του επιχειρηματικού κεφαλαίου. Οι συνολικές επενδύσεις για το τρίτο τρίμηνο του 2018 παραμένουν πολύ πιο πάνω από τα ιστορικά επίπεδα, παρά τη μείωση που σημείωσαν σε σχέση με τα US$ 73 δις του δεύτερου τρίμηνου του 2018, που αξίζει να σημειωθεί πως περιλάμβανε την τεράστια επένδυση US$ 14 δις της Ant Financial. Συνολικά, το τρίτο τρίμηνο του 2018 επενδύθηκαν US$ 183,3 δις παγκοσμίως, γεγονός που έχει ξεπεράσει ήδη το συνολικό ετήσιο των US$ 171 δις που επενδύθηκαν το 2017.

Σημαντικότερα στοιχεία VC για το τρίτο τρίμηνο του 2018:

• Η παγκόσμια αξία των επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων μειώθηκε στα US$ 9,3 δις το τρίτο τρίμηνο του 2018, σε σχέση με το υψηλό των US$ 27,4 δις το δεύτερο τρίμηνο του 2018, μια αύξηση που ενισχύθηκε από την ιστορική επένδυση των US$ 14 δις της Ant Financial.
• Το παγκόσμιο μέγεθος των ώριμων συμφωνιών συνέχισε να αυξάνεται, με τις συμφωνίες επιπέδου “median Series D” και πάνω να φτάνουν τα US$ 50 εκ. από US$ 23,5 εκ. μέσα σε δύο χρόνια (2016 μέχρι σήμερα).
• Η αγορά IPO (Δημόσιων Προσκλήσεων για εγγραφή/Αρχική Δημόσια Προσφορά) καθίσταται όλο και πιο ελκυστική παγκοσμίως, με αξιοσημείωτες συναλλαγές, όπως αυτή της εταιρείας εισιτηρίων Eventbrite αλλά και εταιρειών με έδρα την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας ηλεκτρονικών αυτοκινήτων Nio, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και της εταιρείας smartphones Xiaomi, στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του 2018 οι επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου συνέχισαν να σημειώνουν έντονη δραστηριότητα φτάνοντας τα US$ 27,86 δις, σε σύγκριση με τα US$ 27,6 δις που επενδύθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2018. Η συνολική επένδυση ανήλθε στα US$ 84 δις για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018, ξεπερνώντας ήδη το αντίστοιχο συνολικό ποσό των US$ 82 δις του 2017. Το ύψος της επένδυσης των πρώτων δέκα συμφωνιών στο τρίτο τρίμηνο ανήλθε σε US$ 4,8 δις. Το τρίτο τρίμηνο, επίσης, πραγματοποιήθηκαν δώδεκα συμφωνίες αξίας US$ 300 εκ. και άνω, συμπεριλαμβανομένης της Peloton (US$ 550 εκ.), της Letgo, της Zoox και της Uber (US$ 500 εκ. έκαστη). Παρά τις ισχυρές συνολικές επενδύσεις, ο όγκος συναλλαγών στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 17,5%, από 2.349 συμφωνίες το δεύτερο τρίμηνο του 2018 σε 1.937 το τρίτο τρίμηνο. Αν και εκδηλώθηκε επενδυτικό ενδιαφέρον για μεγάλο αριθμό τομέων σε όλη την αμερικανική αγορά, οι αστικές μεταφορές και τα αυτόνομα οχήματα προσέλκυσαν τη μεγαλύτερη προσοχή των επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας σκούτερ και ποδηλάτων Lime (US$ 350 εκ.) και της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων Getaround (US$ 300 εκ.). Η Λατινική Αμερική και ο Καναδάς σημείωσαν ισχυρή απόδοση σε λιγότερες συμφωνίες φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα, επενδύθηκαν US$ 4 δις μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2018 σε 462 συμφωνίες, έναντι US$ 3 δις για όλο το 2017 σε 624 συμφωνίες.

 

Η ευρωπαϊκή επενδυτική δραστηριότητα εξακολούθησε να είναι ισχυρή, με US$ 5,2 δις να επενδύονται το τρίτο τρίμηνο του 2018. Η συνολική επένδυση επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Ευρώπη μέχρι στιγμής για φέτος ανέρχεται στα US$ 17,7 δις, και αναμένεται να ξεπεράσει το σύνολο των US$ 22 δις του 2017. Οι κορυφαίες συμφωνίες για το τρίτο τρίμηνο περιλαμβάνουν την εταιρεία About You (US$ 300 εκ.) στη Γερμανία, την Orchard Therapeutics (US$ 147 εκ.) και την Glovo (US$ 134,4 εκ.). Οι κορυφαίες δέκα συμφωνίες προέκυψαν από έξι χώρες, μεταξύ των οποίων τρεις έγιναν στην Ελβετία: Dfinity (US$ 102 εκ.), SEBA Crypto (US$ 100,6 εκ.) και WayRay (US$ 80 εκ.). Ο όγκος των ευρωπαϊκών συναλλαγών υποχώρησε για έκτο συνεχές τρίμηνο, από 901 συμφωνίες το δεύτερο τρίμηνο σε μόλις 571 το τρίτο τρίμηνο. Αυτή η σημαντική μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δραστική πτώση των angel and seed συμφωνιών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 56% αυτό το τρίμηνο. Οι επενδυτές επιχειρηματικού κεφαλαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την Ευρώπη επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας και φαρμακοβιομηχανίας αυτό το τρίμηνο, με γνώμονα την εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με τις αυξανόμενες ανάγκες των ηλικιωμένων. Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στον κλάδο της βιοτεχνολογίας ήταν ιδιαίτερα ισχυρές και ενισχύθηκαν από τις συμφωνίες της Orchard Therapeutics (US$ 147 εκ.), BioNTech (US$ 120 εκ.) και ReViral (US$ 55 εκ.).

Η Ασία σημείωσε πτώση στις επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου το τρίτο τρίμηνο του 2018, φτάνοντας το συνολικό ποσό των US$ 17,6 δις. Αν και αυτό καταδεικνύει σημαντική πτώση από τα US$ 38 δις του δεύτερου τριμήνου του 2018, σημειώνεται πως US$ 14 δις από το προηγούμενο σύνολο αφορούσαν την γιγάντια επένδυση της Ant Financial. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών υποχώρησε κατά 32%, από 575 συμφωνίες το δεύτερο τρίμηνο του 2018, σε 391 το τρίτο τρίμηνο. Ο όγκος των seed σημείωσε την πιο μεγάλη πτώση (51,4% σε 84 συμφωνίες), σε σύγκριση με 173 συμφωνίες το προηγούμενο τρίμηνο. Παρά την επιβράδυνση, η Ασία κυριάρχησε στις κορυφαίες παγκόσμιες συμφωνίες για αυτό το τρίμηνο με οκτώ στις δέκα κορυφαίες συμφωνίες: Grab (US$ 2 δις) Bitmain (US$ 1 δις) και Oyo Rooms (US$ 1 δις). Το ύψος της επένδυσης των πρώτων δέκα συμφωνιών στο τρίτο τρίμηνο στην Ασία ανήλθε στα US$ 8,2 δις, ενώ η συνολική επένδυση επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Ασία παρέμεινε ισχυρή, με ετήσιες συνολικές επενδύσεις μέχρι στιγμής US$ 77 δις για το 2018 (US$ 63 δις το 2017).

Η ισχυρή IPO δραστηριότητα στο Xρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, καθώς και οι επιβεβλημένες αλλαγές στους κανόνες εισαγωγής για εταιρείες νέας τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας, έχουν ως αποτέλεσμα το Xρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να ολοκληρώσει το 2018 στην κορυφή του παγκόσμιου καταλόγου για νέες λίστες. Για παράδειγμα, αυτό το τρίμηνο η εταιρεία διαδικτυακής πλατφόρμας Meituan Dianpong, άντλησε πάνω από US$ 4,2 δις στη μέχρι στιγμής μεγαλύτερη IPO με επίκεντρο το διαδίκτυο σε παγκόσμιο επίπεδο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
 
«Η δραστηριότητα στην Κύπρο σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων, ακολουθεί παρόμοια ανοδική πορεία με την παγκόσμια δραστηριότητα στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, σημειώνοντας συνολικό ετήσιο ρεκόρ επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων σε όλες τις αγορές παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί αυξημένο ενδιαφέρον και δραστηριότητα σχετικά με Δημόσιες Προσκλήσεις για εγγραφή από εταιρείες οι οποίες επιθυμούν να επεκταθούν στο εξωτερικό, καθώς και τοπικές στρατηγικές και ιδιωτικές μετοχικές συμφωνίες που επιθυμούν να κλείσουν στις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε ο κ. Χριστόφορος Αναγιωτός, Διοικητικός Σύμβουλος και επικεφαλής του Deal Advisory της KPMG Κύπρου.

«Η συμβολή των ολοένα και αυξανόμενων μεγεθών των συμφωνιών υπήρξε καθοριστική σε ό,τι αφορά το τελικό ποσό των επιχειρηματικών κεφαλαίων που έχει επενδυθεί τη φετινή χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνώντας ήδη το ετήσιο σύνολο του 2017. Την ίδια ώρα, αυτό το τρίμηνο συνεχίζουμε να παρατηρούμε μια μείωση του όγκου των επενδύσεων σε επίπεδο seed και angel, κυρίως στην Ευρώπη και την Ασία», δήλωσε ο κ. Παγκράτιος Βανέζης, συνέταιρος Fintech και επικεφαλής της ομάδας KPMG Enterprise and Startups Κύπρου.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top