ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠ. ΤΕΩΣ ΥΠΑΡΧΗΓΟΥ: Προβληματισμένος ο Δικαστής - «Μπορώ να αποστώ από αποφάσεις μου;»

ΥΠ. ΤΕΩΣ ΥΠΑΡΧΗΓΟΥ: Προβληματισμένος ο Δικαστής - «Μπορώ να αποστώ από αποφάσεις μου;»

«Μπορώ να αποστώ από αποφάσεις μου;», είπε προβληματισμένος ο Δικαστής στον Γενικό Εισαγγελέα για το πόρισμα στη δίκη του τέως Υπαρχηγού Αστυνομίας.

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας θα θέσει η Κατηγορούσα Αρχή το ποινικό πόρισμα για το ενδεχόμενο διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα προκειμένου να αποφασίσει ως προς το κατά πόσον έχει ή όχι η ίδια συμμορφωθεί με τη διαταγή του δικαστηρίου όπως παραδώσει το πόρισμα στην υπεράσπιση του τέως Υπαρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου, στο πλαίσιο της ποινικής υπόθεσης εναντίον του.

Υπενθυμίζεται ότι ο δικαστής Νικόλας Γεωργιάδης, ο οποίος εκδικάζει την υπόθεση, εξέδωσε στις 29/6/2018 διάταγμα με το οποίο διατάσσετο η Κατηγορούσα Αρχή να παραδώσει το πόρισμα στην υπεράσπιση εντός 15 ημερών, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έκπληξη του με την συνεχιζόμενη άρνηση του Γενικού Εισαγγελέα να παραδώσει το πόρισμα στην υπεράσπιση του κ. Κυριάκου.

Η υπεράσπιση είχε ενημερώσει, σε προηγούμενη δικάσιμο, το δικαστήριο ότι, μετά την πιο πάνω απόφαση, η Κατηγορούσα Αρχή της παρέδωσε μέρος μόνο του πορίσματος, κάτι το οποίο, όπως είναι ο ισχυρισμός της, δεν αποτελεί πλήρη συμμόρφωση της άλλης πλευράς με τη διαταγή του δικαστηρίου για παράδοση ολόκληρου του πορίσματος.

Η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος ήταν την Παρασκευή 02/11 παρών στη δίκη, διαφωνεί με τη θέση της υπεράσπισης και θεωρεί ότι έχει δοθεί το μέρος του πορίσματος που αφορά στην παρούσα υπόθεση και πως οτιδήποτε άλλο εμπεριέχεται στο πόρισμα είναι εμπιστευτικής φύσεως και άσχετο με την υπόθεση αυτή και κατά συνέπεια δεν εμπίπτει στη διαταγή του δικαστηρίου. 

Κατά την ακροαματική διαδικασία της Παρασκευής, οι δύο πλευρές αγόρευσαν ως προς το κατά πόσον υπήρξε ή όχι συμμόρφωση με τη διαταγή του δικαστηρίου για παράδοση του πορίσματος, εμμένοντας στις θέσεις τους.

Αφού άκουσε και τις δύο πλευρές, ο δικαστής Γεωργιάδης ζήτησε από την Κατηγορούσα Αρχή να του παραδώσει το πόρισμα προκειμένου να το μελετήσει και να αποφασίσει ως προς το κατά πόσον υπήρξε ή όχι συμμόρφωση με τη διαταγή του. Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί στις 9/11 στις 8.30 το πρωί.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε και προς τις δύο πλευρές τους προβληματισμούς του σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που καλείται να χειριστεί ένα τέτοιο ζήτημα. «Έχω εκδώσει κάποιες ενδιάμεσες αποφάσεις. Μπορώ να αποστώ από αυτές;», διερωτήθηκε, με τον συνήγορο υπεράσπισης του τέως Υπαρχηγού, Άντρο Πελεκάνο, να απαντά : «Εμείς θεωρούμε όχι κύριε Πρόεδρε, με όλο το σεβασμό».

Απευθυνόμενος προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Γεωργιάδης του είπε ότι «αυτά που μου λέτε σήμερα δεν μου ετέθηκαν ποτέ. Δεν μου ετέθηκε ποτέ ότι το πόρισμα περιείχε μη σχετικές υποθέσεις. Δεν μου ετέθηκε ποτέ το ενδεχόμενο εμπιστευτικής πληροφόρησης διότι δεν έγινε προς τούτο τέτοια αίτηση. Το θέτετε σήμερα αφού αυτοδεσμεύτηκα και αυτό με προβληματίζει. Με προβληματίζει ιδιαίτερα».

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι η θέση αρχής της Κατηγορούσας Αρχής είναι ότι το πόρισμα των ποινικών ανακριτών  που διερευνούν μια υπόθεση δεν είναι μέρος του αποδεικτικού υλικού που συλλέγεται κατά τη διερεύνηση και πώς πρόκειται για μια έκθεση η οποία περιέχει κάποια συμπεράσματα, σχόλια και συστάσεις προς το νομικό σύμβουλο που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας.

«Υπάρχουν και κάποια όρια. Δεν θα δώσουμε ένα πόρισμα για τη γενικότερη διαφθορά στην Αστυνομία επειδή αυτό θέλει η υπεράσπιση», ανέφερε χαρακτηριστικά και είπε ότι το δικαστήριο μπορεί να επιθεωρήσει το πόρισμα για να κρίνει το ίδιο αν θα πρέπει να δοθεί ή όχι στην άλλη πλευρά.

«Αυτό ουσιαστικά είναι οι οδηγίες που είχα δώσει αρχικά αλλά έρχεστε τώρα να το ζητήσετε, θα μπορούσα να το εξετάσω», ήταν το σχόλιο από την πλευρά του Δικαστή.

Ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε το σεβασμό του προς την απόφαση – διαταγή του Δικαστηρίου για παράδοση του πορίσματος και είπε ότι η Κατηγορούσα Αρχή έχει συμμορφωθεί πλήρως.

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι αν το Δικαστήριο αποφασίσει ότι δεν υπήρξε συμμόρφωση τότε θα μπορεί να καλέσει την Κατηγορούσα Αρχή να καταθέσει ολόκληρο το πόρισμα, απορρίπτοντας τη θέση της υπεράσπισης ότι υπήρξε κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας από την άλλη πλευρά λόγω μη συμμόρφωσης με την διαταγή. «Υπάρχει διάσταση απόψεως και όχι κατάχρηση δικαστικής διαδικασίας», ξεκαθάρισε ο κ. Κληρίδης.

Κατά την έναρξη της διαδικασία, η πλευρά της υπεράσπισης ενημέρωσε το δικαστήριο για την πρόθεση της να εγείρει αίτημα για απόρριψη της υπόθεσης λόγω κατάχρησης της δικαστικής διαδικασίας από τη μη συμμόρφωση της Κατηγορούσας Αρχής να της παραδώσει ολόκληρο το πόρισμα. Αίτημα το οποίο επιφυλάχθηκε να εγείρει μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο κ. Κυριάκου έχει ήδη δηλώσει μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει με βάση το τροποποιημένο κατηγορητήριο.

Ο κ. Κυριάκου αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες, δύο εκ των οποίων αφορούν στα αδικήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της διάδοσης/διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών σε σχέση με το περιεχόμενο του φακέλου της Interpol Λευκωσίας και η τρίτη κατηγορία αφορά στο αδίκημα  της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου σε σχέση με τη  μελέτη με τίτλο «Η πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου», ημερ. 20.1.2015.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά 27 μάρτυρες κατηγορίας μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.

Σύμφωνα με το πόρισμα των τριών ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, που διερεύνησαν το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων διαπλοκής ή διαφθοράς από μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου για το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας, η διερεύνηση του θέματος της διαρροής του περιεχομένου του φακέλου της Interpol προς τα ΜΜΕ και το σύνολο του συλλεγέντος μαρτυρικού υλικού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι “το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή εμπιστευτικών και ευαίσθητων πληροφοριών από φάκελο της Interpol προς τα ΜΜΕ ήταν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Α. Κυριάκου”.

βΣημειώνεται ότι για τον κατηγορούμενο ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής του πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top