ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ: 'Στο κυνήγι του ιδεατού χειροτερεύουμε και το εφικτό'

Αβέρωφ: 'Στο κυνήγι του ιδεατού χειροτερεύουμε και το εφικτό'

Αν θέλουμε να ξαναζήσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα πρέπει να αντιληφθούμε πως πρέπει ως ε/κ κοινότητα να αποδεχθούμε την πολιτική ισότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι «στο κυνήγι του ιδεατού χειροτερεύουμε και το εφικτό».

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία επί των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, με ομιλητή τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη με θέμα το μοντέλο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη «για περαιτέρω αποκέντρωση εξουσιών προς τις συνιστώσες πολιτείες για να μην υπάρξουν προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών».

«Αλλά σε τέτοιο βαθμό η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων που δεν επηρεάζουν τη μία διεθνή προσωπικότητα, την μία κυριαρχία, την μία ιθαγένεια, την μία οικονομία, το ένα νόμισμα, τη μία αποκλειστική οικονομική ζώνη και το ενιαίο εναέριο χώρο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτό για μας είναι που θωρακίζει τη μία οντότητα», πρόσθεσε.

Σε σχέση με αναφορές ότι έχουμε την Κυπριακή Δημοκρατία που θωρακίζει τον εθνικό αγώνα για επανένωση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ξεχνάμε για την Κυπριακή Δημοκρατία που την θεωρούμε την ασπίδα του αγώνα μας», ότι παρόλο που ήταν ενιαίο το κράτος του 1960 «ήταν ένα έντονα δικοινοτικό πολίτευμα», προσθέτοντας ότι «η δικοινοτικότητα ήταν κύριο χαρακτηριστικό του Συντάγματος του ’60».

«Μπορούμε να συνεχίσουμε μόνο οι Ελληνοκύπριοι να εκπροσωπούν την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην αναγνώριση της», ανέφερε, προσθέτοντας όμως, ότι θα παραμένει ένα οδυνηρό γεγονός πως η πατρίδα μας είναι μοιρασμένη.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «όσες εξουσίες και να παραχωρηθούν στις συνιστώσες πολιτείες πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι πως γι` αυτές που θα μείνουν στο κεντρικό κράτος, πρέπει να δεχθούμε την πολιτική ισότητα».

Την ίδια ώρα, για να μπορέσουμε να βρούμε λύση πρέπει να κατανοήσουν και οι συμπατριώτες μας Τ/κ πως, από τη στιγμή που η ε/κ κοινότητα αποδέχεται την αποτελεσματική συμμετοχή τους μέσω της αρχής της πολιτικής ισότητας, για να πετύχουμε την επανένωση του τόπου πρέπει να απαλλάξουμε την ενωμένη Κύπρο από ξένους εγγυητές και ξένα στρατεύματα, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου.

«Και η ασφάλεια του συνόλου του κυπριακού λαού θωρακίζεται μέσα από τη λύση και τη συνέχιση της ενωμένης Κύπρου ως ένα ισότιμο, ευρωπαϊκό κράτος», πρόσθεσε.

Ο ΔΗΣΥ είναι το κόμμα του Γλαύκου Κληρίδη έχοντας ως κεντρική φιλοσοφία πως "στο κυνήγι του ιδεατού χειροτερεύουμε και το εφικτό", είπε ο κ. Νεοφύτου προσθέτοντας ότι «δεν παρεκκλίναμε και δεν θα παρεκκλίνουμε ένα νι» από αυτή τη φιλοσοφία.

Εξάλλου, στην ομιλία του ο κ. Μαρκίδης, ο οποίος προέβη σε μια ανάλυση για το τι σημαίνει διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, είπε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην προχωρήσουμε σε τελευταία προσπάθεια διαπραγμάτευσης προς επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως την προβλέπουν τα ψηφίσματα διότι είναι ο μόνος τρόπος – αν καταλήξουμε – να απαλλαγούμε από την κατοχή, να αυξηθεί το έδαφος υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Σχολιάζοντας αναφορές περί συνομοσπονδιακών στοιχείων σε οποιανδήποτε λύση ομοσπονδίας, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι αυτές οι αναφορές «δεν ανταποκρίνονται στο τι είναι συνομοσπονδία», προσθέτοντας ότι «όταν δεν υπάρχουν τουλάχιστον δύο ανεξάρτητα κράτη, κυρίαρχα και αναγνωρισμένα στο διεθνές πεδίο, δεν υπάρχει συνομοσπονδία αλλά κάτι άλλο, είναι ενιαίο κράτος ή ομοσπονδιακό κράτος».

Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι είναι «τελείως λανθασμένες» οι αναφορές ότι με το σύστημα που επιδιώκουμε να καταλήξουμε σε λύση υποβαθμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνιστώσα ε/κ πολιτεία, αναβαθμίζεται η λεγόμενη τουρκική δημοκρατία της Βορείας Κύπρου και αυτές οι δύο συνιστώσες πολιτείες κάνουν την ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014 Αναστασιάδη – Έρογλου αναφέρει πως «είναι το σύνταγμα του ομοσπονδιακού κράτους που θα δημιουργήσει δύο συνιστώσες πολιτείες – που τώρα είναι ανύπαρκτες – και το ομοσπονδιακό κέντρο παραμένει η Κυπριακή Δημοκρατία με άλλο όνομα».

«Συμφωνούμε στο κοινό ανακοινωθέν ότι η ενωμένη Κύπρος θα εξακολουθήσει να είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, χωρίς νέο αίτημα διότι είναι η Κυπριακή Δημοκρατία με άλλο όνομα», πρόσθεσε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top