ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Τραγική η εικόνα στα φράγματα- Εξετάζονται μέτρα στο Τμ. Αναπ. Υδάτων- ΠΙΝΑΚΑΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Τραγική η εικόνα στα φράγματα- Εξετάζονται μέτρα στο Τμ. Αναπ. Υδάτων- ΠΙΝΑΚΑΣ

Ασκήσεις επί χάρτου, γίνονται στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, εξετάζοντας πιθανά σενάρια μέτρων, ενόψει τέταρτης συνεχόμενης ανομβρίας.

Του Χρίστου Ζήνωνος


Αρμόδιος λειτουργός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, που επικοινώνησε μαζί του το ThemaOnline την Πέμτπη (29/11), εξήγησε ότι εξετάζονται σενάρια για λήψη μέτρων, αφού τα στοιχεία για την πληρότητα των φραγμάτων, μέχρι την Τρίτη 27/11, έφθανε μόλις στο 11.1%, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν στο 13,5%.

Όπως μας λέχθηκε, δεν υπάρχει αξιόλογη ροή νερού προς τα φράγματα, γεγονός που σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη ανομβρία και τα αποθέματα που υπάρχου, αναμένεται να δημιουργηθεί πρόβλημά στον τομέα της γεωργίας.

Στα σενάρια που ήδη άρχισαν να επεξεργάζονται στο τμήμα, είναι μεταξύ άλλων, είναι η αξιοποίηση ορισμένων πηγών, η αύξηση στην παραγωγή νερού από αφαλατώσεις, όπως επίσης και αξιοποίηση κυβερνητικών γεωτρήσεων, για σκοπούς ύδρευσης.

Ενδεικτικά, το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, αυτό του Κούρη, χωρητικότητας 115 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, διαθέτει μόλις 8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ποσοστό πληρότητας δηλαδή 7.1%.

Παγκύπρια, η πληρότητα στα φράγματα μας μέχρι την Τρίτη 27/11, έφτανε το 11/1%, δηλαδή υπήρχαν 32,286 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, από τα συνολικά 290,804 που μπορούν να αποθηκεύσουν μαζί τα 18 μεγαλύτερα φράγματα της Κύπρου.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων:

*Κεντρική φωτογραφία αρχείου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top