ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κηδεύεται ο Αριστείδης Κουδουνάρη – Πενθεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Κηδεύεται ο Αριστείδης Κουδουνάρη – Πενθεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

O Κύπριος ερευνητής, αντικέρ, ιστοριοδίφης και πρόεδρος της Ιστορικής Εταιρείας Κύπρου Αριστείδης Κουδουνάρης, έφυγε από την ζωή στις 28 Δεκεμβρίου 2018. Ο θάνατός του οφειλόταν σε πνευμονικό οίδημα.

Ο 82χρονος, κηδεύεται την Πέμπτη (3/1/2018) από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Λεμεσού, η ώρα 11:00.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωσή του εξέφρασε την θλίψη του για τον θάνατο του Αριστείδη Κουδουνάρη.

Επίσης, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με ανακοίνωσή του, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Τμήματος, Πέτρος Πολυβίου, εκφράζει βαθύτατη θλίψη και σημειώνει ότι: «αποτελεί μεγάλη απώλεια για τα κυπριακά γράμματα και την επιστημονική κοινότητα του τόπου». 

«Παρότι δεν σπούδασε ιστορία ή κάποιαν άλλη από τις ανθρωπιστικές σπουδές, με το συγγραφικό του έργο και τη γενικότερη προσφορά του είχε καταλάβει τις τελευταίες δεκαετίες εξέχουσα θέση στην πνευματική ζωή του τόπου και ανάμεσα στους μελετητές της νεότερης ιστορίας της Κύπρου. Ακαταπόνητος και ακάματος ερευνητής, με κορωνίδα του συγγραφικού του έργου το 'Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων, 1800-1920' (επτά εκδόσεις, με πρώτη το 1991 και τελευταία μόλις πρόσφατα) είχε μεγάλη συμβολή στην πανθομολογούμενη ανάπτυξη των κυπριακών ιστορικών σπουδών των τελευταίων χρόνων. Διατηρούσε στενούς δεσμούς με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ειδικότερα με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, μετείχε σε επιστημονικά συνέδρια του Τμήματός μας, και ως πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Ιστορικών Σπουδών για σειρά ετών συνδιοργάνωνε με το Τμήμα μας διαλέξεις για την ιστορία και την αρχαιολογία της Κύπρου, οι οποίες φιλοξενούνταν στο κτίριο της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του Τμήματος.

Αναφέρεται ακόμα ότι: «O Αριστείδης Λ. Κουδουνάρης, ως φύση γενναιόδωρη και πνεύμα ελεύθερο, δεν είχε αρνηθεί ποτέ του να συμβουλεύσει και να καθοδηγήσει με μεγάλη προθυμία και καταδεκτικότητα τους νεαρούς φοιτητές και φοιτήτριές μας – ιστορικούς ερευνητές και ερευνήτριες στα πρώτα τους βήματα - που κατέφευγαν σε αυτόν ζητώντας πληροφορίες, ιστορικά τεκμήρια και φωτογραφίες από τις πολύχρονες του έρευνες. Και και για αρκετούς από τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματός μας υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης και μια ανθρώπινη κιβωτός γνώσεων για την Κύπρο και τους ανθρώπους της. Το κόστος της απώλειάς του, επομένως, είναι και για το Τμήμα μας βαρύ και δυσαναπλήρωτο».

«Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ως ελάχιστο φόρο τιμής θα καταθέσει στεφάνι στη σορό του αείμνηστου Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη κατά την ημέρα της κηδείας του (3 Ιανουαρίου 2019). Και στους επόμενους μήνες θα οργανώσει επιστημονική ημερίδα προς τιμήν του εκλιπόντος, όπου μέλη του Τμήματος και άλλοι μελετητές θα παρουσιάσουν πτυχές από το πολυσχιδές έργο του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top