ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΑ: «Δεχθήκαμε απειλές για κάρτα φιλάθλου, υπήρξε Αστυνομία έξω από το σπίτι μου»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΑ: «Δεχθήκαμε απειλές για κάρτα φιλάθλου, υπήρξε Αστυνομία έξω από το σπίτι μου»

Δεχθήκαμε απειλές σε σημείο που αποφασίστηκε ότι έπρεπε να υπάρξει περίπολος στο σπίτι μου, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης, έπειτα από σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της κάρτας φιλάθλου.


«Περάσαμε δύσκολα και συνεχίζουμε να περνούμε. Δεχθήκαμε απειλές σε σημείο που αποφασίστηκε ότι έπρεπε να υπάρξει περίπολος στο σπίτι μου», είπε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως «αυτό δεν με πτοεί ούτε εμένα ούτε τους συνεργάτες μου».

«Μπορεί σήμερα να έχουμε αντιδράσεις που είναι σεβαστές και αποδεκτές. Είμαι όμως σίγουρος ότι εάν αντέξουν και τα σωματεία και η πολιτεία στη διατήρηση και βελτίωση του μέτρου τότε θα είμαστε πρότυπο για άλλες χώρες και θα μας ακολουθήσουν», επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΚΟΑ.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «ξέρουμε ότι τα γήπεδα σε διάφορα χρονικά σημεία ήταν σημεία έξαρσης διάφορων παρανομιών», σημειώνοντας πως «υπάρχουν καταγγελίες για φαινόμενα ακόμα και διακίνησης ναρκωτικών ακόμα και για άλλα είδη βίας», και πως τα γήπεδα «ήταν τουλάχιστον μέχρι τα τελευταία χρόνια ένας χώρος στον οποίο εκκολαπτόταν η παρανομία».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, υπογράμμισε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία πως «δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις σε θέματα που σχετίζονται με τη βία στα γήπεδα», σημειώνοντας πως «υπάρχει περιθώριο συζήτησης μεταξύ μας».

Για το θέμα της κάρτας φιλάθλου, ο κ. Νικολάου είπε πως τα σωματεία σήμερα παρουσιάστηκαν με διαφορετική θέση από εκείνη στην οποία είχαμε καταλήξει κατά τη σύσκεψη στο Υπουργείο».

Ανέφερε πως ο ίδιος επανέλαβε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συζητήσει την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου «όπως αυτή την είχαμε προτείνει με το αρχικό νομοσχέδιο που καταθέσαμε το 2014».

Υπενθύμισε πως με βάση την πρόταση αυτή, η κάρτα φιλάθλου εκδίδεται από τα σωματεία και στην περίπτωση που κάποιος δεν επιθυμεί να εκδώσει κάρτα από ένα σωματείο θα έχει τη δυνατότητα να καταφύγει στον ΚΟΑ, ο οποίος θα μπορεί να εκδίδει και εκείνος κάρτα φιλάθλου.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, «προτείναμε η τήρηση του μητρώου να γίνεται από τα σωματεία ή από τον ΚΟΑ, αναλόγως του ποιός εκδίδει την κάρτα, σύμφωνα με τους αυστηρούς όρους τους οποίους θέτει η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Ο κ. Νικολάου είπε ακόμη πως εάν τα σωματεία τελικά επαναλάβουν ότι καλύτερα το θέμα να μείνει όπως είναι, τότε «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα οποιαδήποτε άλλα θέματα τα οποία έχουν τεθεί όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα αναθεώρησης κάποιων ποινικών αδικημάτων σε πειθαρχικά αδικήματα».

Για το θέμα αυτό, όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει γίνει από πλευρά του Υπουργείου μια προεργασία και έχει ετοιμαστεί μια εισήγηση, η οποία θα συζητηθεί με την Αστυνομία, τον ΚΟΑ και την ΚΟΠ.

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε πως «δεν μιλούμε για αναθεώρηση ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με πράξεις οι οποίες είτε στις συμβάσεις» ή για αδικήματα που η ΦΙΦΑ ή η ΟΥΕΦΑ θεωρούν ως σοβαρά αδικήματα ή αδικήματα που πλείστες χώρες έχουν συμπεριλάβει στις σχετικές τους νομοθεσίες.

Είπε ακόμη πως «θα αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διεξάγεται από πλευράς της ΚΟΠ για να δούμε ποιά είναι τα συμπεράσματα σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους ουσιαστικά έχουν απομακρυνθεί από τα γήπεδα οι φίλαθλοι».

Ερωτηθείς αν στο θέμα της κάρτας φιλάθλου υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για τις αλλαγές που μπορεί να γίνουν, ο κ. Νικολάου είπε πως δεν μπορούν να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα.

Πρόσθεσε πως «ο προβληματισμός πρέπει να γίνει άμεσα και να έχει μια συνέχεια ούτως ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα μια κατάληξη».

"Αναμένω ότι από αυτή τη συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών θα υπάρξει κοινός προβληματισμός μαζί με τη νομοθετική εξουσία ούτως ώστε να γίνουν εκείνες οι αναγκαίες ίσως αλλαγές, αλλά και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα που θα βοηθήσουν να επιλύσουν κάποια προβλήματα, ή εκείνα τα προβλήματα τα οποία δυστυχώς κρατούν μακριά ίσως τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των φιλάθλων οι οποίοι απέχουν από τα γήπεδα σήμερα", σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικολάου είπε πως η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με πρόσφατη αξιολόγησή της για την τήρηση του μητρώου από πλευράς ΚΟΑ έκρινε ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτό τηρείται προστατεύει πλήρως και κατά τρόπο ικανοποιητικό τις απαιτήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ είπε, από την πλευρά του, στις δηλώσεις του, πως η απάντηση προς τους διαφωνούντες με το μέτρο της κάρτας φιλάθλου είναι οι 60.323 φίλαθλοι που είναι κατεγραμμένοι στο μητρώο και έχουν κάρτα, τους οποίους χαρακτήρισε ως τη «σιωπηρή μειοψηφία» που δεν κάνει θόρυβο.

Υπογράμμισε πως σε θέματα ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε έκπτωση. Τόνισε ότι η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατέψει τους πολίτες και εκείνοι οι οποίοι έχουν άλλα στο μυαλό τους θα πρέπει να αποκλειστούν για να προστατευτούν οι πολίτες.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως σιγά-σιγά θα δημιουργηθεί μια κουλτούρα ότι ο χώρος του αθλητισμού πρέπει να είναι ασφαλής, σημειώνοντας πως «πρέπει να αντέξουμε την πίεση».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως έχουν πάρει επιστολές από σωματεία τα οποία καταδεικνύουν συγκεκριμένους παραβάτες και ζητούν να απαγορευθεί η είσοδός τους στα γήπεδα.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΚΟΠ, Χάρης Λοϊζίδης, ανέφερε, στις δηλώσεις του, πως τους ικανοποιεί που ο διάλογος συνεχίζεται. Ανέφερε πως ο ΚΟΠ ανησυχεί πολύ από τη μείωση του αριθμού των εισιτηρίων και για αυτό τον λόγο έχουν αναθέσει σε οίκο να ετοιμάσει μελέτη για τους λόγους για τους οποίους φθίνει η προσέλευση στα γήπεδα.

Πρόσθεσε πως είναι έτοιμοι μέσα από ένα διάλογο με την εκτελεστική εξουσία και το κοινοβούλιο να βρουν τους τρόπους για καλύτερη εξυπηρέτηση των φιλάθλων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα είτε κατάργησης, είτε παγοποίησης της κάρτας φιλάθλου. Πρόσθεσε πως θα ήταν λάθος να πούμε ότι είναι λόγω της κάρτας φιλάθλου που φθίνει ο αριθμός των οπαδών στα γήπεδα, ενώ θα ήταν την ίδια ώρα εντελώς λάθος να πούμε ότι δεν έχει υποβοηθήσει στο να μειωθεί ο αριθμός των φιλάθλων στα γήπεδα. Υπογράμμισε πως αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των πολιτών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, ‘Αριστος Δαμιανού, δήλωσε πως το ότι η κάρτα φιλάθλου έχει επηρεάσει την προσέλευση στα γήπεδα είναι αυταπόδεικτο και πως υπάρχουν και άλλοι σοβαροί παράγοντες για την αποστασιοποίηση από τα γήπεδα. Επεσήμανε πως «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αλλά συνάμα και να συνδράμουμε και την προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και περαιτέρω βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου».

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε πως διαπιστώνεται πως «η κάρτα φιλάθλου έχει αδυναμίες και πρέπει το νομικό πλαίσιο που τη διέπει να εμπλουτιστεί με κάποιες αλλαγές, προκειμένου το μέτρο αυτό να παίξει τον πραγματικό ρόλο για τον οποίο έχει εφαρμοστεί δηλαδή την πάταξη του χουλιγκανισμού». Είπε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να εξετάσει το θέμα του να δοθεί η ευθύνη διαχείρισης, έκδοσης και παρακολούθησης της κάρτας φιλάθλου στα σωματεία.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, αναφερόμενος στην κάρτα φιλάθλου έκανε λόγο για «αποτυχημένο μέτρο», σημειώνοντας πως πρέπει αυτή να καταργηθεί. Εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει «εξυπηρέτηση συμφερόντων» σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως το μέτρο αυτό "είναι ένα ακόμα κίνητρο για να υπάρξουν στημένα παιγνίδια».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top