ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο για Συμφωνία Πρεσπών: 'Έγραψαν ιστορία'

Βερολίνο για Συμφωνία Πρεσπών: 'Έγραψαν ιστορία'

Αθήνα και Σκόπια έγραψαν ιστορία με τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέει το Βερολίνο.

Το γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο –υπό την προεδρία της Καγκελαρίου Μέρκελ- ενέκρινε σήμερα την υπογραφή του Πρωτοκόλλου εισόδου της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Αυτό ανακοίνωσε στη σημερινή κυβερνητική ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος για ακόμη μια φορά έκανε ιδιαίτερα θερμές δηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Ζάιμπερτ χαρακτήρισε τη συμφωνία «μια πολύ καλή είδηση για ολόκληρη την Ευρώπη», η οποία –όπως είπε- θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ασφάλεια και τη σταθερότητα όχι μόνο για την Ατλαντική Συμμαχία, αλλά για ολόκληρη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά «γράφτηκε ιστορία σε Σκόπια και Αθήνα».

Επίσης, διευκρίνισε πως σχετικά με την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ τα μέλη της Συμμαχίας θα κληθούν να υπογράψουν το Πρωτόκολλο εισόδου στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες. Όταν –όπως δήλωσε- όλα τα μέλη υπογράψουν, τότε η Βόρεια Μακεδονία θα πάρει αρχικά το καθεστώς του παρατηρητή.

Ανεξάρτητη ωστόσο, θα είναι η διαδικασία έναρξης διαπραγματεύσεων, συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, για την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε, θα αποφασίσει τον Ιούνιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων αυτών.

Για τη χώρα θα ισχύσει η εκπλήρωση των όρων που ισχύει για όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ειδικότερα η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να θέσει βέτο στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, αντίθετα αυτό δεν ισχύει όταν θα εξετασθούν επιμέρους κεφάλαια.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top