ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαμπιαούρης: Θεμελιώδης προσωπικότητα για την ιστορία της κυπριακής τέχνης ο Χριστόφορος Σάββα

Χαμπιαούρης: Θεμελιώδης προσωπικότητα για την ιστορία της κυπριακής τέχνης ο Χριστόφορος Σάββα

Θεμελιώδη προσωπικότητα για την ιστορία της κυπριακής τέχνης χαρακτήρισε τον καλλιτέχνη Χριστόφορο Σάββα, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, σε εκδήλωση της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ, με τίτλο «Πρόωρα Παρών: Χριστόφορος Σάββα (1924-1968)».

Ο Υπουργός εξήρε το έργο του καλλιτέχνη λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι το καλοκαίρι του 1968, ο Κύπριος εικαστικός ήταν ανάμεσα στους έξι καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν την Κύπρο στην πρώτη επίσημη συμμετοχή της ως ανεξάρτητο κράτος στην Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας. Λίγες εβδομάδες αργότερα, είπε, ο Σάββα θα άφηνε την τελευταία του πνοή στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ηλικία 44 ετών.

Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της σύντομης καριέρας του ο εικαστικός κατάφερε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά πλούσιο και ποικιλόμορφο έργο. Εκφράστηκε, είπε, μέσα από την παραστατική τέχνη, την αφηρημένη ζωγραφική, τα γλυπτά, τα έπιπλα και τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, καθώς και με πιο πειραματικά έργα, δημιουργημένα με σύρμα, υφάσματα, τσιμέντο και καρφιά. Κεντρικό στοιχείο, τόσο της καλλιτεχνικής πρακτικής του όσο και της κοινωνικής του δράσης, ήταν αναμφίβολα η τάση για υπέρβαση, σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας.

"Από πολλές απόψεις, η συνολική παρακαταθήκη του Σάββα, ο οποίος έχει ταυτιστεί με τη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτιστικής φυσιογνωμίας του τόπου, δεν έπαψε ποτέ να μας απασχολεί, να οδηγεί σε νέες ανακαλύψεις, να προκαλεί καινούργια ερωτήματα για το έργο του και την εποχή του, καθώς και γύρω από την πολυπλοκότητα της κυπριακής νεοτερικότητας", ανέφερε.

Επίσης ο Υπουργός σημείωσε πως η κτιριακή ολοκλήρωση της ΣΠΕΛ σηματοδοτεί το τέλος μιας μακρόχρονης διαδικασίας, η οποία οδήγησε στη δημιουργία ενός από τα σημαντικότερα έργα πολιτιστικής υποδομής στον τόπο μας: της νέας Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Χαμπιαούρη, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες προωθούν -βάσει ειδικής μελέτης που διεξάγεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσειολογίας και Οπτικής Κοινωνιολογίας του ΤΕΠΑΚ- τη δημιουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κύπρου.

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και σε άλλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως την προώθηση των διαδικασιών για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού. Είπε συγκεκριμένα πως εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, αναμένεται η προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου για τη δημιουργία της νέας δομής. Όσον αφορά στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, οι εργασίες αποκατάστασής του, είπε ο κ. Χαμπιαούρης, ολοκληρώνονται και αναμένεται να παραδοθεί εντός των επόμενων μηνών. Στη Λεμεσό, ολοκληρώθηκε το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη και ξεκινούν φέτος οι κατασκευαστικές εργασίες για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Χωριού στη Λέμπα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top