ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προδρόμου: «Να αποτινάξουμε τον τουρκικό ζυγό, να τελειώσει η κατοχή της Κύπρου»

Προδρόμου: «Να αποτινάξουμε τον τουρκικό ζυγό, να τελειώσει η κατοχή της Κύπρου»

Σήμερα γιορτάζουμε την μέρα της Κυπριακής ελευθερίας και τιμούμε τον υπέρλαμπρο αγώνα της ΕΟΚΑ, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι, με πολιτικά πλέον μέσα, παλεύουμε για ν` αποτινάξουμε τον τουρκικό ζυγό.

Ο κ.Προδρόμου εκπροσώπησε το πρωί την Κυβέρνηση στους εορτασμούς της Λεμεσού για την επέτειο έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ ’55-’59 και στις δηλώσεις του ανέφερε ότι  "σήμερα γιορτάζουμε, είναι η μέρα της κυπριακής ελευθερίας. Τιμούμε τον υπέρλαμπρο αγώνα της ΕΟΚΑ ο οποίος πέτυχε, έφερε στην Κύπρο το τέλος της αποικιοκρατίας και χάρισε την ελευθερία".
 
"Αποδείχθηκε ότι ο λαός αυτός αξίζει την ελευθερία του", είπε ο κ.Προδρόμου, προσθέτοντας ότι στις μέρες μας έχουμε ξανά να παλέψουμε για την ελευθερία αυτού του τόπου, αλλά με διαφορετικά μέσα, πολιτικά μέσα, "όμως τον ίδιο αγώνα έχουμε να δώσουμε για τα ίδια ιδανικά, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το αυτεξούσιο της Κύπρου, την ανεξαρτησία".
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι αναμένουμε πως, μέσα διαπραγματεύσεις, αξιοποιώντας τα διεθνή ερείσματα, τη θέση που κερδίσαμε στην ΕΕ, αλλά και όποια υποστήριξη μπορούμε να βρούμε με τις πολιτικές που αναπτύσσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση μας, "να καταφέρουμε να αποτινάξουμε τον τουρκικό ζυγό, να τελειώσει η κατοχή της Κύπρου και επανενωμένη η πατρίδα μας να μπορεί να προσφέρει σε όλους τους Κύπριους τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελεύθερη ζωή που το ’55-’59 δείξαμε ότι αξίζουμε".
 
Η πανηγυρική δοξολογία τελέστηκε στις 10:00  στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Χωροεπίσκοπου Αμαθούντος Νικόλαου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Μαρία Ιωαννίδου, σύζυγος του αείμνηστου Διοικητή του Ναυτικού, αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη.
 
Όπως ανέφερε η Μαρία Ιωαννίδου, σήμερα που τιμούμε τον αγώνα της ΕΟΚΑ, οφείλουμε, πολιτική ηγεσία και λαός "να σπάσουμε την εκκωφαντική σιωπή της απραξίας που κρατεί υπόδουλη την Κύπρο μας σε μια δεύτερη τουρκοκρατία, πρέπει να μάθουμε από την αρχή πως να αγωνιζόμαστε, πως να θέτουμε πάνω από το ατομικό καλό το συλλογικό, να μάθουμε να φωνάζουμε τη λέξη ελευθερία με χίλιους τρόπους, αποτινάζοντας τα βαρίδια τόσων χρόνων, που κρατούν τις ψυχές μας δέσμιες και μας θέλουν δεσμώτες".
 
"Ας αναζητήσουμε μέσα μας όλα εκείνα τα στοιχεία που γιγάντωσαν τη γενιά της ΕΟΚΑ για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα αξίζει να τον ζήσουμε,  γιατί θα έχει κάτι από την ανάσα και την τελειότητα του Θεού", είπε και κατέληξε "ας στραφούμε προς ό,τι αιώνιο και διαχρονικό μας κληροδότησε ο αγώνας της ΕΟΚΑ".
 
Της δοξολογίας ακολούθησε πορεία προς το αρχηγείο της ΕΟΚΑ και στον τάφο/κρησφύγετο του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, όπου έγινε τελετή αφής της φλόγας που μετέφεραν μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Επαρχίας Λεμεσού, από τον  τόπο αποβίβασης του αρχηγού της ΕΟΚΑ, στη Χλώρακα.
 
Ακολούθησε τρισάγιο, προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από επισήμους, οργανώσεις και σωματεία και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top