ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 14χρόνια μετά δίνεται ακόμα 1εκατ. στον αρχιτέκτονα του Νοσοκομείου – Διεκδικεί 100 εκατ. ο εργολάβος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 14χρόνια μετά δίνεται ακόμα 1εκατ. στον αρχιτέκτονα του Νοσοκομείου – Διεκδικεί 100 εκατ. ο εργολάβος

Με απόφαση διαιτησίας μετά από 14 χρόνια, καταβάλλονται 700 χιλ. ευρώ πλέον τόκους, στον αρχιτέκτονα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, χρήματα τα οποία θα ανεβάσουν το συνολικό ποσό σχεδόν στο 1 εκατομμύριο ευρώ.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», ο εργολάβος του έργου, διεκδικεί άλλα περίπου 100 εκατομμύρια. Η υπόθεση αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον διαιτησίας.

Ο αρχιτέκτονας, αξίζει να σημειωθεί πως διεκδικούσε 5,6 εκατομμύρια, αίτηση η οποία αφορούσε 22 επιμέρους απαιτήσεις για διάφορα θέματα. Οι διαιτητές ωστόσο απέρριψαν ολοκληρωτικά τις 8 από τις 22 απαιτήσεις, συνολικού κόστους περίπου 3,5 εκατ. χαρακτηρίζοντας τις ως αυθαίρετες και χωρίς νομικό έρεισμα. Για τις άλλες 14, ύψους 2,1 εκατ. οι διαιτητές επιδίκασαν ποσό 0,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η αρχική αμοιβή των συμβούλων το 1992 όταν υπογράφηκε το συμβόλαιο για μελέτη του σχεδίου που θα αναγειρόταν στον χώρο του Μακάρειου Νοσοκομείου, ήταν στα 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο λόγω εκτεταμένων αλλαγών και άλλων, πληρώθηκαν 6,8 εκατ. ευρώ.

Το Γεν. Νοσοκομείο Λευκωσίας, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1997 και ολοκληρώθηκε το 2006. Το αρχικό εμβαδόν του ήταν 68,800 τετραγωνικά μέτρα αλλά τελικά εκτοξεύθηκε στα 102,000. Λόγω αυτών και άλλων αλλαγών που προέκυψαν, καθυστέρησε η παράδοση και αυξήθηκε το κόστος από 63 εκατ. σε 100. Από τότε, ο εργολάβος απαιτεί 100 εκατ. ευρώ πρόσθετης πληρωμής, την οποία όμως το Τμήμα Δημόσιων Έργων, απέρριψε.

Για την όλη υπόθεση, το 2005 είχε διοριστεί Ερευνητική Επιτροπή, η οποία στο πόρισμά της διαπίστωσε εκ πρώτης αμέλεια ή/και παράλειψη σοβαρής μορφής στην εκτέλεση των καθηκόντων των εμπλεκόμενων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά δεν τιμωρήθηκε κανείς.

Να σημειωθεί ότι η Δημοκρατία είχε υποβάλει ανταπαίτηση 40 εκατ. ενώπιον της διαιτησίας, ισχυριζόμενη πλημμελή άσκηση καθηκόντων, ελλιπή επίβλεψη και άλλα εκ μέρους των αρχιτεκτόνων, ωστόσο απορρίφθηκε και χαρακτηρίστηκε ως ατεκμηρίωτη. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top