ΕΛΛΑΔΑ

Ε. Τσακαλώτος: «Το ΔΝΤ θα συμφωνήσει στην εξαγορά των δανείων»

Ε. Τσακαλώτος: «Το ΔΝΤ θα συμφωνήσει στην εξαγορά των δανείων»

Την εκτίμηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμφωνήσει στην εξαγορά των δανείων που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενόψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ 3 και την εκπομπή «Επικοινωνία», ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «το ΔΝΤ βεβαίως θα θελήσει [την εξαγορά], γιατί τα οικονομικά επιχειρήματα είναι συντριπτικά υπέρ του να γίνει η εξαγορά». «Ανταλλάζεις ακριβό χρέος με μεγάλο επιτόκιο και σύντομη περίοδο αποπληρωμής, με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για τις αντιρρήσεις που διατυπώνουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ως προς το ενδεχόμενο της εξαγοράς των συγκεκριμένων δανείων, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αντιρρήσεις θα καμφθούν. «Πάντα ελπίζεις ότι οι πολιτικοί θα έχουν μια βάση ορθολογισμού. Αν το χρέος γίνεται πιο βιώσιμο, αυτό βοηθά και τους πιστωτές, όχι μόνο τους δανειολήπτες. Άρα νομίζω ότι θα επικρατήσει η οικονομική λογική», ανέφερε επί του συγκεκριμένου θέματος.

Σχολιάζοντας την επικείμενη ρύθμιση των 120 δόσεων, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη φορολογία και στο ασφαλιστικό στοχεύουν να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων που θέλουν να πληρώσουν αλλά έχουν προβλήματα ρευστότητας, αποκλείοντας ταυτόχρονα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ως προς το ζήτημα της οικονομικής διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς κατά την πρώτη περίοδο του 2015, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι παρά τα ενδεχόμενα λάθη από ελληνικής πλευράς, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, καθώς τότε «οι πιστωτές και οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη ήθελαν μια στρατηγική ήττα της Αριστεράς». Υποστηρίζοντας ότι οι θεσμοί δεν αποδέχτηκαν τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους που επιδίωκε η ελληνική κυβέρνηση για λόγους παραδειγματισμού άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με αριστερή κατεύθυνση που μπορεί στη συνέχεια να επιδίωκαν το ίδιο, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι τότε βάρυνε περισσότερο η πολιτική διάσταση και όχι μόνο η οικονομική.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι είναι επωφελής, σημειώνοντας ότι η «Ελλάδα δεν μπορεί να είναι κομμάτι του προβλήματος της αστάθειας των Βαλκανίων».

Σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis, υπογράμμισε ότι το έργο της διαλεύκανσης της συγκεκριμένης υπόθεσης αφορά τη Δικαιοσύνη, τονίζοντας, ωστόσο, ότι χρέος της κυβέρνησης είναι η θωράκιση του συστήματος Υγείας, ώστε ένα τέτοιο σκάνδαλο να μην επαναληφθεί στο μέλλον.

Τέλος, αναφορικά με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις του κεντρώου και σοσιαλδημοκρατικού χώρου, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε εκείνους που έχουν μάθει κάτι από την κρίση, που έχουν καταλάβει ότι η παγκοσμιοποίηση είχε και αρνητικά, που αναγνωρίζουν ότι ο νεοφιλελευθερισμός καταστρέφει και τα μεσαία στρώματα. Δεν απευθυνόμαστε γενικώς στους σοσιαλδημοκράτες». Εκτιμώντας ότι «στην Ευρώπη όπου έχει κάνει στροφή η σοσιαλδημοκρατία προς την Αριστερά πάει καλύτερα», σημείωσε ότι η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με νέες δυνάμεις βασίζεται σε μια συμφωνία σε προγραμματική βάση που αφορά τα κοινωνικά ζητήματα, τα ζητήματα δημοκρατίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top