ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μας συγκρίνει με την Τουρκία το Bloomberg! Γράφει για επίθεση στην ανεξαρτησία της ΚΤ

Μας συγκρίνει με την Τουρκία το Bloomberg! Γράφει για επίθεση στην ανεξαρτησία της ΚΤ

Η Τουρκία μπορεί να δώσει ένα μάθημα στην Κύπρο στο θέμα αυτό, καθώς η σκληρή κυβέρνηση οδήγησε σε αισθητή μείωση των επιτοκίων.

Λόγο για επίθεση στην ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας κάνει το πρακτορείο Bloomberg, συγκρίνοντας την περίπτωση της Κύπρου με αυτή της Τουρκίας.

Σε άρθρο που υπογράφει ο Mark Gilbert αναφέρεται ότι τα τρέχοντα γεγονότα στην Κύπρο και την Τουρκία αναδεικνύουν το σημείο που ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Alan Greenspan, αναφέρθηκε στα απομνημονεύματα που δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο του 2007.

«Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας δεν είναι δεδομένη», τόνισε.Σημειώνεται ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ μπορεί να παρέχει ασφάλεια αλλά μόνο αν οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς τον φόβο της κυβερνητικής παρέμβασης.

Στην Κύπρο, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει αρχίσει τη διαδικασία παύσης της διοικητού της κεντρικής τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζης λόγω της μη αποκάλυψης της εμπλοκής του εν διαστάσει συζύγου της σε μια δίκη σχετικά με τη Λαϊκή Τράπεζα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κινείται διαδικασία κατά του διοικητή της ΚΤ. Πριν από ένα χρόνο, η κυπριακή κυβέρνηση μεθόδευσε την παραίτηση του Πανίκου Δημητριάδη που κατηγορήθηκε επίσης για κακή διαχείριση για την εμπλοκή του στην κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας, αναφέρει το Bloomberg.

Ο κ. Δημητριάδης είχε διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ο κ. Αναστασιάδης δεν έκρυψε την επιθυμία του να τον εκδιώξει.

Σημειώνεται ότι με την Ελλάδα να βρίσκεται στα πρόθυρα εξόδου από το ευρώ, η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει μια υπεροπτική περιφρόνηση της αυτονομίας της εθνικής κεντρικής τράπεζας, που κατοχυρώνεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη.

«Η Τουρκία μπορεί να δώσει ένα μάθημα στην Κύπρο στο θέμα αυτό καθώς η σκληρή κυβέρνηση οδήγησε σε αισθητή μείωση των επιτοκίων. Οι επενδυτές είναι δικαιολογημένα δύσπιστοι όσον αφορά τη διατήρηση χρημάτων σε μια χώρα όπου οι πολιτικοί προσπαθούν να κλέψουν τον έλεγχο του κόστους δανεισμού από την κεντρική τράπεζα», αναφέρεται.

«Η Κύπρος δεν έχει το δικό της νόμισμα αλλά μπορεί κεφάλαια να φύγουν από τη χώρα εάν η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει τις ιδιοτροπίες της κυβέρνησης. Επιπλέον, η αυτονομία της κεντρικής τράπεζας κατοχυρώνεται από τη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προστίθεται.

Πέρσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε μια χλιαρή παρέμβαση για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Πρέπει να συμπεριφερθεί καλύτερα αυτή τη φορά, υποστηρίζεται. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ΕΚΤ προειδοποίησε τον πρόεδρο να μην παρέμβει στην ανεξαρτησία της εθνικής κεντρικής τράπεζας.

«Ο πρόεδρος Mario Draghi πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω, καθιστώντας σαφές στον πρόεδρο της Κύπρου ότι δεν θα επιτρέψει η αυτονομία της κεντρικής τράπεζας να είναι το παιχνιδάκι των πολιτικών», καταλήγει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top