ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ορόσημο η 2η Απριλίου για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές

Ορόσημο η 2η Απριλίου για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές

«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Υπάρχουν αποθέματα προς το παρόν»

Ορόσημο για έξοδο στις αγορές αποτελεί για την κυβέρνηση η πιθανή ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας και των εκποιήσεων από τη βουλή στις 2 Απριλίου, αναφέρει σήμερα ο υπουργός οικονομικών, μετά τη χθεσινή νέα αναβολή στην ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων.

«Αν στις 2 Απριλίου κλείσει το κεφάλαιο των εκποιήσεων, τότε ενεργοποιούνται οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές, νοουμένου ότι θα επαναρχίσει η αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής», δηλώνει στη StockWatch ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση έχει ενώπιον της πλάνο αντιμετώπισης ενός προβλήματος ρευστότητας του κράτους, σε ένα ενδεχόμενο νέας παράτασης της αναστολής εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις, ο υπουργός οικονομικών απάντησε:

«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Υπάρχουν αποθέματα. Θα ήταν ευχής έργον όμως να μην παραταθεί το ζήτημα με τις εκποιήσεις, διότι σε κάποιο στάδιο δεν θα προκύψει μόνο θέμα ρευστότητας του κράτους».

Ο υπουργός τονίζει ότι ο «στόχος για δανεισμό από τις αγορές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους δεν θα αποτελέσει υποκατάστατο της χρηματοδότησης από την τρόικα, αλλά κάλυψη και εξόφληση εσωτερικού δανεισμού που δεν καλύπτεται από τη χρηματοδότηση που λαμβάνει η Κύπρος από το ΕΜΣ και το ΔΝΤ».

«Δεν τίθεται θέμα εγκατάλειψης του φτηνού δανεισμού της τρόικας και αναζήτησης άλλων τρόπων δανεισμού με πιο ψηλό επιτόκιο», παρατηρεί ο κ. Γεωργιάδης.

Εξήγησε ότι «το χρέος από τον εσωτερικό δανεισμό δεν καλύπτεται από τον προγραμματισμό των €10 δισ. που αποτελεί το σύνολο της χρηματοδότησης που θα λάβει η Κύπρος από τους διεθνείς πιστωτές».

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση προσφεύγει στην έκδοση γραμματίων για κάλυψη των βραχυπρόθεσμων της αναγκών. Τα γραμμάτια αγοράζονται συνήθως από τραπεζικούς οργανισμούς.

«Θέλουμε», είπε, «να αποκαταστήσουμε τον εσωτερικό δανεισμό για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση της εσωτερικής ρευστότητας και διοχέτευσης της στο εσωτερικό».

Στον προγραμματισμό της άντλησης €10 δισ. από τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ, τονίζει ο υπουργός, έγινε ως προληπτικό μέτρο για τυχόν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προέρχονταν από κρατική ενίσχυση ή για κάλυψη κάποιου απρόβλεπτου δημοσιονομικού κενού.

«Οι τράπεζες», υπογραμμίζει, «κατάφεραν να εξασφαλίσουν κεφάλαια από ιδιωτικές πηγές, κυρίως από ξένους επενδυτές και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα τεστ αντοχής δεν κατέδειξαν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, το ποσό αυτό αποτελεί πρόσθετο μαξιλάρι».

«Μελετούμε στο πλαίσιο αυτό την αλλαγή χρήσης κάποιου ποσού που «περισσεύει» για κάλυψη του εσωτερικού δανεισμού. Το ποσό που αποτελεί μέρος των €10 δισ. δεν είναι πρόσθετος δανεισμός και το δημόσιο χρέος δεν θα επηρεαστεί», σημειώνει.

Ο υπουργός οικονομικών υπενθύμισε ακόμη ότι αναμένονται εντός του έτους και σημαντικές λήξεις χρέους τις οποίες, όπως είπε, θα μπορούσε το κράτος να καλύψει με ένα μέρος από τα χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί και περισσεύουν σήμερα στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Η Κύπρος έχει αντλήσει μέχρι σήμερα από το ΕΜΣ και το ΔΝΤ περίπου €6,5 δισ. από τα €10 δισ. του προγράμματος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Ελένη Φουρέιρα: Καίει καρδιές με το σέξι βίντεο στο Instagram



ΠτΔ για λιμάνι Λάρνακας: «Το Κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από τον οποιοδήποτε»

ΠτΔ για λιμάνι Λάρνακας: «Το Κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από τον οποιοδήποτε»

Επίσκεψη στο το φυλάκιο «Κομμόροτσος» στους Αγίους Τριμιθιάς, με σκοπό να δώσει τις ευχές του στους στρατιώτες ενόψει των εορτών του Πάσχα, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top