ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Έγγραφο Αναστασιάδη προς Ηνωμένα Έθνη – Προωθείται κοινοβουλευτικό πολίτευμα

Έγγραφο Αναστασιάδη προς Ηνωμένα Έθνη – Προωθείται κοινοβουλευτικό πολίτευμα

Έγγραφα προς τα Ηνωμένα Έθνη κατέθεσαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, σε μια προσπάθεια να θέσουν προτεραιότητες για την επικείμενη συνάντηση με τον Γ.Γ του ΟΗΕ,  Αντόνιο Γκουτέρες, στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στις προτεραιότητες των δύο ηγετών, βρίσκονται τα ΜΟΕ (μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης), ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται παιχνίδι απόδοσης ευθυνών.

Τα έγγραφα, τα οποία ετοιμάστηκαν μετά από απαίτηση του ψηφίσματος 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της  25ης Ιουλίου 2019, θα επισυναφθούν στη νέα έκθεση του Γ.Γ. για το Κυπριακό

Στην πρόταση του, ο Νίκος Αναστασιάδης, προωθεί την αποκεντρωμένη  ομοσπονδία, την οποία όπως σημειώνει αποδέχθηκε ο Ακιντζί στη συνάντησής τους της 9ης Αυγούστου 2019. Επίσης προτείνει την αλλαγή του πολιτειακού συστήματος από προεδρικό σε κοινοβουλευτικό, με τον Πρωθυπουργό και τον  αναπληρωτή Πρωθυπουργό να εκλέγονται από τη Βουλή, στη βάση πολιτικών συνεργασιών και της εκ περιτροπής θητείας με αναλογία 4:2.

Όσο αφορά τα ΜΟΕ, γίνεται μια προσπάθεια προς την βελτίωση των εμπορικών σχέσεων άλλων συνεργασιών, που μπορούν να εκληφθούν από τρίτους ως κινήσεις ομαλοποίησης με την κατοχή. 

Επιπλέον, ο Νίκος Αναστασιάδης, προτείνει την αποχώρηση 5.000-10.000 Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο, και την διάνοιξη νέων διόδων και συνεργασίες εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή της παλιάς Λευκωσίας.

Επαναλαμβάνεται επίσης, η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά στα ενεργειακά και καταγγέλλεται η πειρατική στάση της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί, περιγράφει στο έγγραφο τα όσα ο ίδιος έπραξε από της τοποθέτησής του στην ηγεσία των κατεχομένων και εντεύθεν (2015), και προτείνει την δημιουργία μηχανισμού για απευθείας επαφές στα θέματα που αφορούν την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στρατιωτικά ζητήματα.

Ζητά επίσης την επαναδραστηριοποίηση της ad-hoc επιτροπής για την ΕΕ με στόχο, για την προετοιμασία, όπως ο ίδιος αναφέρει  του μελλοντικού τουρκικού συνιστώντος κράτους ως προς το κοινοτικό κεκτημένο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top