ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ελληνικά ίχνη στο κατασκοπευτικό σκάνδαλο της Κύπρου – «Ανεξέλεγκτα τα ‘βαλιτσάκια’ παρακολουθήσεων»

Ελληνικά ίχνη στο κατασκοπευτικό σκάνδαλο της Κύπρου – «Ανεξέλεγκτα τα ‘βαλιτσάκια’ παρακολουθήσεων»

Για ελληνικά ίχνη στο κατασκοπευτικό σκάνδαλο της Κύπρου κάνει λόγο αναλυτικό ρεπορτάζ του Ελλαδίτη δημοσιογράφου Γιάννη Σουλιώτη (Καθημερινή Ελλάδος).

Επιμέλεια: Φάνης Μακρίδης

Στο εν λόγω δημοσίευμα (25/11) συνδέεται το θέμα των παρακολουθήσεων που απασχολεί την κυπριακή κοινή γνώμη με πανομοιότυπη υπόθεση στην Ελλάδα (ή και το αντίθετο).

«Ελληνικά ‘ίχνη’ εντοπίζονται στην πολύκροτη υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, που τις τελευταίες μέρες συγκλονίζει την Κύπρο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Σουλιώτης και εξηγεί στη συνέχεια: «Ο ιδιοκτήτης του, βετεράνος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, υπήρξε μέχρι πρόσφατα συνεταίρος της ισραηλινής ΝSO. Πρόκειται για την εταιρεία-δημιουργό του λογισμικού παρακολουθήσεων ‘Pegasus’, που έχει εντοπιστεί να λειτουργεί και στην Ελλάδα και ‘ευθύνεται’ για την υποκλοπή συνομιλιών χιλιάδων χρηστών του WhatsApp».

Στο υπό αναφορά ρεπορτάζ, ο συνάδελφος από την Ελλάδα αναφέρεται και στα περιβόητα ‘βαλιτσάκια’. Ο όρος 'βαλιτσάκια' για όσους Κύπριους δημοσιογράφους, πολιτικούς και πρόσωπα τα οποία ασχολούνται με τον κλάδο της ασφάλειας στο νησί μας, έχουν ασχοληθεί με το θέμα, διόλου άγνωστος είναι. Γνωρίζουν αρκετά καλά το θέμα. Πρόκειται για συσκευές παρακολούθησης που επιτρέπουν στον χρήστη τους να… εισβάλλει σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις εντός συγκεκριμένης ακτίνας.

Σημειώνει, λοιπόν, ο Γιάννης Σουλιώτης: «Την 5η Νοεμβρίου, ο νέος πρόεδρος της ελληνικής Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος και ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Σακκάς παραδέχτηκαν στη Βουλή ότι οι επικοινωνίες στην Ελλάδα είναι διάτρητες. Ακόμη, δήλωσαν αδυναμία να υπολογίσουν πόσες συσκευές παράνομων παρακολουθήσεων, τα γνωστά «βαλιτσάκια», υπάρχουν στη χώρα. «Κανείς δεν ξέρει πόσα κυκλοφορούν στην επικράτεια αυτή τη στιγμή, ούτε η ΕΥΠ το γνωρίζει», είπε ο κ. Ράμμος στους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων της Αρχής τη διετία 2017 και 2018».

Το θέμα πάντως με τα βαλιτσάκια είναι καλά γνωστό και σε άτομα που υπηρετούν σε κυπριακή υπηρεσία ασφαλείας. Μάλιστα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, υπάρχουν πρόσωπα του δημόσιου βίου στην Κύπρο, τα οποία κάθε άλλο παρά άσχετα με το θέμα είναι.

Διαβάστε το δημοσίευμα ΕΔΩ

* Η κύρια φωτογραφία είναι από το δημοσίευμα της Καθημερινής. Στη λεζάντα της φωτογραφίας σημειώνονται τα ακόλουθα: 'Η υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, το οποίο «διαφήμιζε» ο βετεράνος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών Ταλ Ντίλιαν, ξεσήκωσε πολιτική θύελλα στην Κύπρο. Το βαν κατασχέθηκε (φωτ.), ενώ η ιδιοκτήτρια εταιρεία υποχρεώθηκε σε διευκρινιστική ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι πραγματοποιούσε μόνο δοκιμές. REUTERS/Yiannis Kourtoglou'

 

 

Το ιστορικό των αποκαλύψεων του ThemaOnline:

ΚΥΠΡΟΣ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ: Στο ίδιο κτήριο με άλλη εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων η INTELLEXA

ΚΥΠΡΟΣ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ: Πληροφορίες για ‘σφήνα’ άλλης υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας – Απορρίπτει η Αστυνομία Κύπρου

 ΚΥΠΡΟΣ: Εταιρείες παρακολουθούν πολίτες και πωλούν κατασκοπευτικές συσκευές –Η κυπριακή Αστυνομία γνωρίζει -ΕΓΓΡΑΦΑ

 ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων φέρεται να πωλεί παράνομα κατασκοπευτικά όργανα στην Κύπρο

ΚΥΠΡΟΣ - ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ: Εταιρεία-φάντασμα η INTELLEXA που δηλώνει και βάση στην Λεμεσό –Έρευνα στον Έφορο Εταιρειών

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top