ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Η Ιατρική Έρευνα επόμενης γενιάς διεκδικεί τη θέση που της αξίζει με τη δημιουργία νέου Κέντρου Αριστείας

Η Ιατρική Έρευνα επόμενης γενιάς διεκδικεί τη θέση που της αξίζει  με τη δημιουργία νέου Κέντρου Αριστείας

Τα οφέλη και τις προοπτικές του CY-Biobank, του πολυσήμαντου έργου υποδομής, που αποτελεί εθνικό θησαυρό για τους ερευνητές αυτής και της επόμενης γενιάς, ανέλυσε στον δημοσιογραφικό κόσμο, η ομάδα του νέου ομώνυμου Κέντρου Αριστείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επίκεντρο τη Βιοτράπεζα και τη Βιοϊατρική έρευνα.

Η δημοσιογραφική διάσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Μαρτίου, στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου με αφορμή την έναρξη των εργασιών του Κέντρου Αριστείας.


Όπως υπογράμμισε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δέλτας, Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας του Πανεπιστημίου, το έργο CY-Biobank αφορά στον Κυπριακό πληθυσμό στο σύνολό του, αλλά και στον κάθε Κύπριο ξεχωριστά. Πρόκειται για μια μοναδική ερευνητική υποδομή, η οποία μέσα από την αρχειοθέτηση βιολογικού υλικού και του ατομικού ιατρικού φακέλου, δημιουργεί καινοτόμες προοπτικές για έρευνα, με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας της ζωής μας. Αυτό επιτυγχάνεται με την αναβάθμιση των διαδικασιών διάγνωσης, την πρόγνωση και πρόληψη των διαφόρων ασθενειών, την προώθηση ερευνών, αλλά και την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Είναι ένα έργο μεγάλης επιστημονικής αξίας, με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, που χρειάζεται να αγκαλιαστεί τόσο από το κοινό όσο και από όλους τους φορείς του εθνικού συστήματος υγείας.


Η δυναμική άλλωστε που δημιουργείται μέσα από το Κέντρο Αριστείας και την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της Βιοτράπεζας, ανοίγει μεγάλες προοπτικές για την Κύπρο στο επιστημονικό πεδίο. Πρόκειται για ένα μεγάλο άλμα, το οποίο δίνει ώθηση στη χώρα μας να ανέβει στην κλίμακα της ιατρικής έρευνας και να διεκδικήσει μία ακόμη καλύτερη θέση στο διεθνή επιστημονικό χάρτη. Μέσα από τη συνεργασία και την επαφή με άλλες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου για την προώθηση μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων με στόχο την εξατομικευμένη ιατρική και την ιατρική ακριβείας της επόμενης γενιάς, προδιαγράφεται μια νέα εποχή στον τομέα της εθνικής υγείας.


Το έργο συγχρηματοδοτείται με 15 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 15 εκ. ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία και με 8 εκ. ευρώ από το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε χρονικό ορίζοντα 15 ετών, δίνοντας την ασφαλή αίσθηση της μακρόπνοης διάρκειας και των υψηλών στόχων. Η Βιοτράπεζα που λειτουργεί από το 2011, αρχειοθετεί ήδη πολλές χιλιάδες δείγματα DNA και άλλο βιολογικό υλικό, ενώ γίνεται έντονη προσπάθεια τόσο για τη βελτίωση της ποιότητας του αρχειακού υλικού όσο και για την εντατικοποίηση της βιοκατάθεσης με τη συμμετοχή νέων εθελοντών για τα ερευνητικά προγράμματα.

Οι δυνατότητες καθώς και η δράση του νέου Κέντρου Αριστείας θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, που θα πραγματοποιηθεί την 23η Μαρτίου 2020, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top